Hronika
19.02.2021. 17:13
Tamara Marković Subota

Belivukov poziv iz Atine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, sa čijim hapšenjem 4. februara je započet poslednji obračun države sa mafijom u Srbiji, prema ekskluzivnim saznanjima „Ekspresa“, boravio je u Atini u januaru prošle godine i to upravo u vreme kada su u tamošnjem restoranu „Vaskopoula“ ubijeni istaknuti vođa škaljarskog klana Igor Dedović i njegov najbliži saradnik Stevan Stamatović. I ne samo da je Belivuk bio u Atini u vreme kada je škaljarskom klanu zadat najjači udarac, nego je svoj boravak vrlo svesno i namerno „zapečatio“ pozivom sa mobilnog telefona upućenom advokatu Dejanu Lazareviću. Belivuk je advokata Lazarevića zvao dan posle zločina i to sa atinskog aerodroma, odakle je poleteo za Beograd.

Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara prošle godine pred suprugama i decom. Četiri nedelje posle ovog zločina, u tom restoranu razgovarali smo sa vlasnikom, koji je prvi put o zločinu i progovorio za medije.

-Dedović i Stamatović su sa porodicama sedeli u gornjem delu restorana, pored otvorenog kamina. Jeli su jagnjetinu i pili pivo. U restoranu je bilo još 20 gostiju. Tačno u 18.30 sati ušla su četvorica muškaraca, sa maramama preko usta. Direktno su krenuli ka njihovom stolu. Nisu pogledali ni levo, ni desno. Samo pravo, uz nekoliko stepenica, koje vode do gornjeg dela. Dedović i Stamatović su odmah ustali sa stolica. Verovatno da bi usmerili napad na sebe i spasli žene i decu. Tek pred njima napadači su izvadili oružje i zapucali… Posle minut su izašli napolje, lagano, nijedan nije ni potrčao - pričao je prošle godine u ovo vreme vlasnik restorana za “Ekspres”.

Povezane vesti - 4 asa za 4 puta nižu cenu kokaina

Dedović i Stamatović su, kako je rekao, u prethodnih godinu i po dana često dolazili u “Vaskopoulu”, restoran čuven po specijalitetima od jagnjetine. Uglavnom su dolazili taksijem i nisu odavali utisak mafijaša.

-Dolazili su sami. Naručivali su obična vina. Mi i nemamo skupocena pića koja bi naručivali tako veliki mafijaši. I žene su sa njima dolazile nekoliko puta. Pojavljivale su se na par meseci ovde - pričao je vlasnik, koji je tek posle zločina, po tekstovima u atinskim medijima shvatio ko su dvojica muškaraca koji su bili česti gosti njegovog restorana.

Istragu o ubistvu u Atini povela je tamošnja policija, ali su u razmenu informacija bile uključene i policije Srbije i Crne Gore, budući da je bilo jasno da je dvostruki zločin nastavak škaljarsko-kavačkog rata, koji je počeo krađom 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014. i likvidacijom Gorana Radomana, kao prvom žrtvom ovog najvećeg balkanskog mafijaškog rata, početkom 2015. godine. Od tada je ubijeno više od 50 osoba, sa obe zaraćene strane...

-Da je Belivuk bio u Atini u vreme zločina saznalo se tek nedavno, kada je protiv njega i njegove grupe pokrenuta ozbiljna istraga zbog niza zločina, od kojih su neki već rešeni, a većina se još istražuje. I to je za sada jedino što se zna o angažovanju Belivuka u Atini. Da li je on učestvovao u zločinu, da li je bio logistička podrška ubicama, još se ne zna, ali je jasno da je tamo bio po dva osnova. Prvo, najverovatnije po naređenju vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, kome je Belivuk bio najvažniji i najjači beogradski saradnik ne samo u dilovanju kokaina, nego i u zločinima protiv suparničke ekipe. Drugo, i sam Belivuk je imao lični razlog za učestvovanje u atinskom zločinu. Naime, Stevan Stamatović je, prema operativnim podacima policije, bio označen kao osoba koja je sa „škaljarcem“ Minjom Šakovićem mogući izvršilac ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Stanković je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu, i do smrti je bio vođa navijačke grupe „Janjičari“, a desna ruka mu je bio upravo Belivuk. Zločin u Atini je za Belivuka bio i osveta za ubistvo Stankovića, njegovog vođe i najboljeg prijatelja. Kao Stankovićev naslednik u navijačkoj grupi, odnosno u kriminalnoj organizaciji koju su stvorili, Belivuk je čak imao obavezu da osveti Stankovićevo ubistvo. Zato je i obavio poziv sa atinskog aerodroma znajući da će taj poziv otkriti bezbednosne službe, da pokaže da je uradio svoj deo posla. Očigledno je da nije brinuo o mogućem hapšenju jer je u to vreme uživao zaštitu najmoćnijih pojedinaca bezbednosnih institucija, prvenstveno MUP Srbije - kaže izvor „Ekspresa“ iz MUP Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Stamatović i Šaković su posle ubistva Stankovića priznali da su u vreme zločina bili u Beogradu, ali su demantovali da imaju bilo kakve veze sa likvidacijom tadašnjeg vođe navijačke grupe „Janjičari“. Belivuk im očigledno nije verovao, pogotovo ako se uzme u obzir da su, kako se sada ispostavlja, kod njega završavala pismena dokumenta policijskih obrada, a u kojima je Stamatović direktno označen kao Stankovićev ubica.

Nestanci posle zločina

Dvostruko ubistvo u Atini i dalje nije rešeno, ali se u nastavku istrage došlo do imena dvojice muškaraca koji su, obojica pod misterioznim okolnostima, nestali, i o njihovoj sudbini se i dalje ništa ne zna. Jedan je označen kao mogući tiper, a drugi kao mogući učesnik atinskog zločina.

A klupko oko obojice počelo je da se odmotava u avgustu prošle godine. Tada je najpre nestao Podgoričanin Savo L. (38), koji je u dokumentacijama bezbednosnih službi odranije označen kao saradnik škaljarskog klana. Savin nestanak podgoričkoj policiji je prijavila njegova supruga, i od tada od njega nema ni traga ni glasa. Policija slučaj još nije razrešila, ali su odmah posle prijavljenog nestanka iz crnogorskog podzemlja krenule glasine da je Savo bio tiper koji je suparničkom, kavačkom klanu prodao informaciju o lokaciji na kojoj su se krili Dedović i Stamatović. I to za milion evra. Dvostruku igru navodno je platio životom, i to, opet na osnovu glasina, u Španiji gde je u međuvremenu pobegao. Na cinkarošku dušu Save L., po tim pričama, ne stavlja se samo ubistvo u Atini, nego i zločin koji je pola godine kasnije usledio na Krfu, kada su krajem jula ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, najbliži saradnici „škaljaraca“. Ubistvo Kožara smatra se posebno jakim udarcem budući da je on, kao vođa barske ekipe, posle zločina u Atini operativno preuzeo vođenje poslova škaljarskog klana.

Povezane vesti - Kod Velje Nevolje nađena ljudska kost

Posle nestanka Save L., nestao je i Lj. Lainović (25), sin nekadašnjeg bosa novosadskog podzemlja Branislava Lainovića zvanog Dugi, koji je 2000. godine ubijen u Beogradu. Mlađi Lainović, takođe prema podacima iz podzemlja, navodno je bio učesnik egzekucije u Atini, i takođe se posle toga uputio u Španiju kako bi naplatio novac za izvršeni zločin, ali mu se tu izgubio svaki trag. Naslednik Branislava Lainovića, čija sudbina još nije poznata, odranije ima dokazane veze sa kavačkim klanom i to preko prijatelja Strahinje Đankovića, sa kojim je bio optužen za ubistvo navijača Rada Petra Arsića 2018. godine. Đanković se od policije, zbog ovog zločina, dugo krio u Prištini, gde je kasnije i uhapšen, i to u stanu u kome se krio sa plaćenim ubicom kavačkog klana Mariom Miloševićem i ostalim saradnicima. U tom stanu se navodno sa njima krio i Radoje Zvicer, vođa „kavčana“, ali je on uspeo da pobegne pre upada policijskih snaga. Đanković je u međuvremenu deportovan u Srbiju gde je zbog ubistva navijača Arsića osuđen na 13 godina zatvora, dok je mlađi Lainović oslobođen, ali od njega više ni traga ni glasa.

U međuvremenu, srpska policija je uspela da dođe samo do jedne osobe koja se operativno dovodi u vezu sa zločinom u Atini, a to je Marko Petković (25), za koga se ispostavilo da je u januaru 2020. bio u Atini i to sa lažnim bugarskim pasošem. On je uhapšen u februaru prošle godine u kući prijatelja u Aranđelovcu, a kod njega je osim falsifikovanog pasoša tada nađen i pištolj u ilegalnom posedu. Zvanično, Petković je uhapšen po poternici koja je za njim raspisana zbog ubistva Saše Joksića (38) izvršenog 2015. u porti crkve u Vraniću. Zbog ovog zločina Petković je bio u pritvoru do 2018, kada je pušten da se brani sa slobode. Ovu iznenađujuću odluku suda iskoristio je da pobegne iz Srbije u inostranstvo, gde je, kako se pretpostavlja, i napravio kontakte sa ljudima iz kriminalnog miljea, a koji su ga i angažovali za zločin u Atini. Zvaničnih podataka o tome da li je i šta Petković rekao policiji i tužiocima posle hapšenja još nema.

U međuvremenu, policija je hapšenjem Belivuka, njegovog glavnog saradnika Marka Miljkovića i još 20 pripadnika kriminalne grupe započela istragu o brojnim zlodelima ove ekipe, među kojima su zverska ubistva, dilovanje kokaina, iznude, ali i pranje kriminalno stečenog novca.

Povezane vesti - Jedan metak za dve mete

Najvažniji deo istrage je usmeren na razotkrivanje zaštitnika koje je Belivuk imao u državnim institucijama, pre svega u MUP Srbije, a na osnovu kojih je dobijao operativne podatke o kretanjima i namerama suparničke ekipe, ali, kako se sada ispostavlja, imao i logističku podršku u izvršenju pojedinih zločina, i to zločina u kojima su mu mete bili bliski saradnici klana Luke Bojovića.

-Belivukovo ime se za sada samo operativno dovodi u vezu sa ubistvima Dragoslava Miloradovića Galeta, Bojovićevog kuma, i Vladimira Popovića Popa, Bojovićevog saradnika, a koji su ubijeni 2018. U toj seriji zločina nad Bojovićevim saradnicima, ubijen je i njegov advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ali se ovaj zločin vezuje za drugog opasnog kriminalca, koji je uhapšen pre Belivuka – Darka Eleza. Postoje određene sumnje da su sva tri zločina izvršena uz logističku podršku Belivukovih i Elezovih zaštitnika u MUP Srbije - kaže naš izvor.

On objašnjava i da upravo Elez najviše odgovara opisu ubice, koji je policiji dao sin ubijenog advokata Ognjanovića, Petar, a koji je bio svedok zločina.

-Kada je u pitanju ubistvo Vladimira Popovića Popa, još na samom uviđaju je bilo jasno da vozilo kojim su ubice došle do kafića na Vračaru, u kome je izvršen zločin, a zatim se i odvezle dalje, moglo je da se kreće na taj način samo ako je imalo otvoren put od strane policije - objašnjava naš sagovornik.

Snajper i tri zločina

U dosadašnjoj istrazi policija je među uhapšenim Belivukovim saradnicima otkrila jednog pucača, i to snajperistu Nebojšu Jankovića, nekadašnjeg pripadnika 63. padobranske jedinice i bivšeg pripadnika MUP-a.

Janković je javnosti postao poznat pre nekoliko dana kada je na televiziji objavljen snimak iz Tršića, a na kome se vidi i čuje kako on obučava Belivuka u korišćenju snajpera.

I Jankovića policija dovodi u indirektnu vezu sa tri zločina, u kojima je korišćen snajper, ali još nije utvrđeno da li je on lično povukao oroz ili je za te zločine nekoga angažovao ili obučio. Janković je inače ranije bio čest učesnik takmičenja u brzom pucanju, ali se odavno nije pojavljivao na ovim skupovima pripadnika MUP-a.

Prvi zločin za koji se vezuje Janković je ubistvo Kotoranina i pripadnika škaljarskog klana Dalibora Đurića. Đurić je ubijen 22. septembra 2016. i to u dvorištu zatvora Spuž u Crnoj Gori dok se kretao ka zatvorskoj teretani. Kako se kasnije ispostavilo, snajperista sakriven na brdu na udaljenosti od 300 metara od zatvora čekao je u zasedi taj trenutak i iskoristio ga - ispalio je smrtonosni hitac Đuriću pravo u srce. Sumnja se da se zatim „škoda oktavijom“ italijanskih registarskih oznaka odvezao sa mesta pucnjave. Đurić je u spuškom zatvoru bio zbog iznude i nasilničkog ponašanja, a njegovo ubistvo do sada nije rešeno.

Povezane vesti - Zima kod „kavčana“

Četiri meseca kasnije izvršen je drugi zločin, za koji se sada još indirektno vezuje Janković. U januaru 2017. na groblju u Sopotu, na sahrani Novaka Todorovića, ubijen je Milomir Jovanović (45) iz Vranića. Ubijeni Jovanović je, prema operativnim podacima policije, bio u poslovima sa trgovinom narkoticima, i to na veliko. Bio je označen kao blizak saradnik Dejana Stojanovića Keke, vođe novobeogradskog klana, koji je godinama van Srbije i koji u Latinskoj Americi ima jake kontakte sa tamošnjim kartelima. Smrtonosne hice u Jovanovića, kako je utvrđeno, ispalio je snajperista i to iz automobila, kojim je zatim i pobegao. Na mestu zločina policija nije pronašla čaure, na osnovu čega je i zaključeno da je ubica pucao iz vozila i da su čaure ostale unutar automobila.

-Još tada je bila informacija da je policija na auto-putu posle zločina zaustavila dva sumnjiva automobila, ali da su po naređenju uz vrha MUP-a oba vozila puštena da nastave vožnju - kaže izvor “Ekspresa”, navodeći da je i za ovaj zločin, odnosno zločince postojala zaštita tadašnjih funkcionera MUP-a.

Janković se vezuje i za pucnjavu u decembru 2019. kada je u hotelu “Kraun plaza” ranjen nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović (64) i to dok je bio u društvu vladike Joanikija. Hitac iz snajpera Davidovića je pogodio u ruku i on je privatnim vozilom prevezen u privatnu zdravstvenu ustanovu. Iste večeri policija je na Novom Beogradu pronašla zapaljen automobil marke „reno“ u kom se nalazio snajper.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve