Hronika
14.11.2022. 13:30
Beta

Muzej žrtava genocida

Da li je moguće: Vozili po masovnim grobnicama u Jajincima

jajinci, muzej žrtava genocida
Izvor: Shutterstock

Muzej žrtava genocida pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Zavod za zaštitu spomenika da identifikuju građane koji su tokom vikenda vozili po Spomen-području "Jajinci", na kome je tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi.

Kako je navedeno, tokom prethodnog vikenda Muzej žrtava genocida uočio je posledice toga da su pojedini građani vozili "po masovnim grobnicama jajinačkih stradalnika".
 

"Nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja postali su prostor za vandalsko ponašanje pojedinih građana koji ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta", navedeno je.
 

Muzej je podsetio da je prošlog decembra Ministarstvu kulture upućena inicijativa da se toj ustanovi kulture preda Spomen-područje "Jajinci", što su tad podržali, predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kao i resorna ministarka Maja Gojković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako zaštititi muzeje od klimatskih aktivista?
Izložba, muzej

Sve veća briga

29.10.2022. 08:05

Kako zaštititi muzeje od klimatskih aktivista?

Klimatski aktivisti u Nemačkoj u poslednje vreme svoj protest izražavaju napadima na umetnička dela. Najskorije, slika Kloda Monea "ukrašena" je krompir pireom. Udruženje nemačkih muzeja kaže da rešenje nije samo u jačem obezbeđenju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve