Hronika
03.01.2022. 08:05
Ekipa Hronike

Pušten iz pritvora

Darko Šarić - bos sa nanogvicom

Darko Šarić 1.1.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Posle sedam godina i devet meseci u pritvoru Darko Šarić, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina i pranje više od 20 miliona evra, pušten je iz ćelije Centralnog zatvora i prebačen u kućni pritvor uz elektronsku nanogvicu.

Odluku o prebacivanju Šarića u kućni pritvor doneo je Apelacioni sud u Beogradu, i to nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu kojom je Šarić za šverc kokaina bio osuđen na 15 godina zatvora. Nepravosnažno, Šarić je u drugom postupku, postupku za pranje novca, osuđen na devet godina zatvora, i ta presuda trenutno čeka odluku Apelacionog suda.

"Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu u postupku koji se vodi protiv okrivljenog Darka Šarića i drugih, zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ i dr., a nakon što je Vrhovni kasacioni sud RS ukinuo pravnosnažnu presudu donetu u ovom postupku, ponovo je održao javnu sednicu na kojoj su branioci okrivljenih koji se nalaze u pritvoru i to: okrivljenih Darka Šarića, Nebojše Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića tražili da Apelacioni sud ispita potrebu daljeg zadržavanja ovih okrivljenih u pritvoru s obzirom na dužinu trajanja pritvora i druge okolnosti, pa je Apelacioni sud, tokom većanja i glasanja, nakon održane sednice odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom radi potpunijeg utvrđivanja činjenica vezanih za izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Pretres pred drugostepenim sudom zakazan je od 28. februara do 11. marta 2022. godine“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

U saopštenju se dalje navodi i da po nalaženju Apelacionog suda "osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritvoru (okrivljeni Šarić duže od 7 godina i 9 meseci, a prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, okrivljeni Vujanović skoro 12 godina (uključujući i kućni pritvor), a prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora, te okrivljeni Sretenović i Obradović duže od 4 godine, a prvostepenom presudom Obradović osuđen na 11 godina zatvora, a Sretenović na 10 godina zatvora) s obzirom i na fazu u kojoj se postupak nalazi, izgubile na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera – zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor“.

Apelacioni sud navodi i da je Šarić nepravosnažno oglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama, da je u tom svojstvu imao planirane česte kontakte sa licima koja su osnovano sumnjiva da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se još uvek nalazi u bekstvu, osim toga postoji osnovana sumnja da je navedena organizovana kriminalna grupa za potrebe svog rada i delovanja svojim pripadnicima stavljala na raspolaganje falsifikovane putne isprave radi lakšeg i konspirativnijeg prelaska državnih granica zemalja u kojima je grupa delovala, te kada se navedeno dovede u vezu sa osnovanom sumnjom da je ova organizovana kriminalna grupa od prodaje opojne droge ostvarila veliki profit, okrivljeni Darko Šarić, koji se sumnjiči da je organizator te grupe, mogao bi da iskoristi za skrivanje i bekstvo od državnih organa Republike Srbije, na šta nesumnjivo ukazuje njegovog prethodno uspešno višegodišnje skrivanje radi izbegavanja krivičnog gonjenja za dela za koja je zakonom propisana dugogodišnja zatvorska kazna, budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od 4 godine iako je znao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak.

Drako Šarić 1.1.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Navedene okolnosti i dalje predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi okrivljeni Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se od državnih organa Republike Srbije i na taj način ponovo mogao postati nedostupan državnim organima, ali po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora, već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Posle ove odluke, Šarić je u petak oko 17 sati napustio zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj. On je u marici i u pratnji službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prebačen u kuću svoje supruge Lane Popović u beogradskom naselju Dedinje.

Za Darka Šarića saznalo se 2007. godine, kada je u garaži na Novom Beogradu pronađeno 20 kilograma heroina. Da je grupa Darka Šarića osvojila tržište u Italiji otkriveno je 2008. godine nakon policijske akcije "Maja“ kada je uhapšeni italijanski kriminalac pristao da sarađuje sa policijom i ispričao im o balkanskoj grupi koja prodaje kvalitetan kokain upakovan u šarene balone.

Šira javnost u regionu za Šarića je prvi put čula u oktobru 2009. godine kada je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui“, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Tada su uhapšeni Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je destinacija bila zapadna Evropa.

Zaplena kokaina 1.1.2022.
Izvor: EFE / ANGEL MEDINA G.

Tovar je presretnut u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik“ američke agencije DEA, srpske BIA-e i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji. Zatim je u januaru 2010. godine za Darkom Šarićem raspisana međunarodna poternica. U februaru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, koji je u Srbiji osumnjičen za šverc kokaina, ilegalno napustio teritoriju Crne Gore, i to nekoliko dana pre nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna poternica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je 13. aprila 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan posle, tadašnji državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, izjavio je da je suština borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija.

Specijalni tužilac Srbije Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina. On je tada naveo i da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca, a poslednja je podignuta krajem oktobra 2011. godine.

Devetog marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je formalno počelo suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog šverca više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, veliki deo imovine privremeno im je zaplenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, kojom će državni organi upravljati do okončanja krivičnih postupaka koji su u toku protiv njih.

Šarić je bio u bekstvu sve do 18. marta 2014. godine, kada se predao i na sudu u više navrata negirao krivicu za krijumčarenje kokaina. On je od predaje bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, odnosno u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici u ćeliji u kojoj je bio sam, i to pod nekom vrstom posebnih mera. Od prvog dana boravka u pritvoru, Šarić praktično osim stražara, advokata i porodice, koja mu je dolazila redovno u posete, nije sretao nikoga.

U postupku za šverc kokaina, Šarić je osuđen na 15 godina zatvora, a za pranje novca na devet godina zatvora. Obe presude čekaju konačnu pravosnažnu odluku.

U kućnom pritvoru Šarić će imati pravo na sat vremena šetnje, odnosno sat vremena u danu kada će moći da napusti kuću u kojoj ga je sačekala supruga Lana i dvorište.

Pre hapšenja Darka Šarića Lana je bila vaspitačica i uoči akcije "Balkanski ratnik“ radila je na otvaranju privatnog obdaništa u Šilerovoj ulici u Zemunu. Ipak, vrtić "Štrumpfovi“ oduzet joj je u finansijskoj istrazi, kao i stan u Ulici španskih boraca na Novom Beogradu.

Uvek doterana, u firmiranoj garderobi dolazila je na suđenja, noseći tašnicu "šanel“ i iz publike je suprugu davala podršku. Lepa brineta je Darku dolazila u privatnu posetu, tražeći sa njim sastanak i u "ljubavnoj sobi“. Oni su pre dve godine dobili drugog sina, dok Darko iz prvog braka ima ćerku.

 

SLAVILI UNAPRED

Šarićevi zemljaci iz rodnih Pljevalja su se unapred radovali njegovom izlasku. Na društvenim mrežama se pre mesec dana pojavio snimak.

Pljevljaci su uz muziku jednog poznatog benda pevali:

"Imam želju, želja mi je žarka,

Da pozdravim i Šarića Darka,

Nije Šarić otiš’o daleko,

Kad se vrati nastradaće neko“...

 

PRVI PUT OSUĐEN KAO MALOLETNIK

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970, a u mlađim danima je čak šest puta bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela – ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prvi put osuđivan još kao maloletnik, a prvu kaznu od četiri godine zatvora dobio je 1994. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića
Darko Šarić 29.10.2021.

Šverc kokaina

31.10.2021. 08:05

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića

Darko Šarić, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina i prvostepeno na devet godina zatvora zbog pranja novca, našao se na udaru tužilaštva u Milanu koje je protiv njega, ali i još 14 državljana Srbije podiglo optužnicu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve