Hronika
01.07.2020. 15:48
R. E. / Buzzfeednews

“Goldenstejt ubica” priznao krivicu za 13 ubistava i najmanje 50 silovanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Decenijama nakon što je terorisao ljude širom Kalifornije, serijski ubica i silovatelj poznat kao “Goldenstejt ubica” u ponedeljak je izjavio da je kriv za više od dvadeset tačaka optužnice i priznao brojne druge zločine.

Džozef Džejms DiAnđelo, 74-godišnji bivši policajac, priznao je krivicu za 13 prvostepenih ubistava i 13 otmica radi pljačke. Takođe, kao deo nagodbe sa tužiocima, priznao je krivicu “za sva druga krivična dela, ona koja su uključena u optužnicu i ona koja nisu”, što podrazumeva najmanje 50 silovanja i više od 120 provala, piše Buzzfeednews.

“Ovaj put do pravde trajao je dugo”, rekla je na konferenciji za štampu tužiteljka okruga Sakramento, En Mari Šubert. “Kaže se da put od hiljadu milja počinje jednim korakom, a ovo je bio put od hiljadu milja.”

Povezane vesti - Ubica koji je inspirisao autore najčuvenijih horor filmova

Šubert je nazvala DiAnđela “stvarnom verzijom Hanibala Lektora”, “sociopatom” i “velikim manipulatorom”.

“Konačno smo došli do toga da ovo čudovište bude osuđeno”, rekla je Šubert.

Iz tužilaštva je takođe navedeno da država Kalifornija neće insistirati na smrtnoj kazni zbog priznavanja krivice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

 

DiAnđelo je uhapšen 2018. godine nakon što je policija, koristeći genealošku bazu podataka na internetu, uporedila uzorak njegovog DNK sa uzorkom tada neidentifikovanog “Goldengejt ubice”, koji je terorisao Kaliforniju u periodu od 12 godina tokom 1970-ih i 1980-ih.

Tužilaštvo navodi da je DiAnđelo osuđen na ukupno 26 doživotnih robija. Takođe, odrekao se prava na žalbu i suđenje uz prisustvo porote.

Povezane vesti - Za štrebera malo 88 doživotnih kazni

Još devet tužilaca iz svih okruga u kojima je DiAnđelo počinio zločine, bilo je prisutno na saslušanju u ponedeljak, kako bi sudu izneli detalje o njegovim zločinima. Četiri meseca nakon što je DiAnđelo uhapšen, tužioci iz šest okruga koji su ga teretili za ubistvo pristali su da objedine svoje slučajeve kako bi se proces suđenja ubrzao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Rich Pedroncelli

“Goldenstejt ubica” upadao je u kuće svojih žrtava dok su spavale i vezivao ih. Zatim bi žene silovao dok je vezanim muškarcima postavljao tanjire na leđa da bi čuo buku ako budu pokušali da se pomere. Takođe je često iz kuća krao novac i nakit.

Decenijama nakon što su zločini izvršeni, Mišel MekNamara, autorka krimi romana zasnovanih na istinitim pričama, počela je da istražuje ovaj slučaj i vratila ga u fokus javnosti. 2013. godine, MekNamara i njen tim pretraživali su dostupne genealoške baze podataka, nakon što su vlasti objavile genetske markere ubice. Godinama kasnije, istražitelj okruga Kontra Kosta, Pol Hols koristio je istu tehniku i konačno identifikovao DiAnđela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

MekNamarinu knjigu “Nestaću u mraku: Opsesivna potraga jedne žene za Goldenstejt ubicom”, objavljenu 2018. godine, samo nekoliko meseci pre DiAnđelovog hapšenja, kanal HBO je adaptirao u dokumentarnu seriju koja je premijerno prikazana u nedelju uveče.

Povezane vesti - SERIJSKI UBICA U KIČEVU: Makedonski novinar ubijao, a potom pisao o tome

Na suđenju u ponedeljak, nakon što su tužioci nekoliko sati opisivali okolnosti svakog od njegovih zločina, DiAnđelo je izgledao mršavo i krhko dok je slabim glasom odgovarao da je kriv za zločine koje je navodio sudija.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, DiAnđelovim preživelim žrtvama i članovima porodica drugih žrtava biće omogućeno da govore na izricanju presude, bez ikakvog vremenskog ograničenja. Izricanje presude zakazano je za 17. avgust.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve