Hronika
05.07.2022. 12:15
Rade Jerinić

Mafija podigla glavu

Kako je prekinuto zatišje u balkanskom mafijaškom ratu

Pištolj
Izvor: Shutterstock

Godinu dana trajalo je zatišje u najvećem balkanskom mafijaškom ratu, a onda su naslovne strane srpskih i crnogorskih medija ponovo preplavile vesti o ubistvima, hapšenjima, odbeglim pripadnicima najjačih kriminalnih grupa na Balkanu – "škaljaraca“, "kavača“, pripadnika klana Darka Šarića…

A nije da se o njima nije pisalo. Pisalo se i te kako. Samo što se pisalo o akcijama koje su u poslednjih godinu dana policije Srbije i Crne Gore preduzimale protiv njih.

A onda je mafija – ubistvom Milića Minje Šakovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, ponovo pokazala zube, i to ne samo suparnicima iz kavačkog klana, nego i policiji.

"Rat nije stao i vodićemo ga do istrebljenja“ – očigledna je mafijaška poruka poslata smrtonosnim hicima koji su 17. juna ispaljeni u centru Budve.

Milić Minja Šaković, čije ime se godinama unazad vezuje za vrh škaljarskog klana, koji je preživeo nekoliko atentata, ali i koji se vezuje za nekoliko zločina, među kojima je i likvidacija Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, usmrćen je hicima iz vatrenog oružja 17. juna.

Tačno godinu dana od poslednjeg vatrenog obračuna u Crnoj Gori – 18. juna 2021. kada je u mestu Cijevna u blizini granice sa Albanijom ubijen Saša Klikovac, član zagoričkog klana. Zagorički klan inače slovi za klan blizak škaljarskoj kriminalnoj grupi.

I "škaljari“ i "kavači“ od tada su preživeli vrlo ozbiljne udarce. Prvi udarac na mafiju bilo je hapšenje Veljka Belivuka, glavnog beogradskog saradnika kavačkog klana još u februaru 2021. Zatim su usledili dokazi sa "Skaj“ aplikacije koji su doveli do razotkrivanja brojnih zločina "škaljara“ i "kavača“ i raspisivanja poternica za glavnim i odbeglim vođama oba klana. Postupci su doveli do zatišja u mafijaškom ratu koje, nažalost, nije trajalo dugo. Mafija je ponovo podigla glavu iz peska.

Provereni scenario

Milić Minja Šaković ubijen je po scenariju koji je već nekoliko puta primenjivan u obračunu "škaljara“ i "kavača“. Njemu je, dok je sa društvom sedeo u bašti restorana "Korkovado“ u Budvi prišao ubica sa kačketom na glavi i zapucao. Ubica je naišao iz pravca Starog grada i kretao se ka stolu u prvom redu do trga.

Navodno, jedan od Šakovićevih prijatelja koji je sa njim sedeo za stolom tada je upozorio Šakovića na sumnjivog muškarca, ali ovaj nije reagovao. Tada je muškarac počeo brzo da se kreće, prišao je stolu, izvadio pištolj i sa udaljenosti od pola metra pucao Šakoviću u potiljak. Najpre je ispalio tri hica, zatim još dva kada je Šaković pao na pločnik, pa još tri i to kada Šaković više nije ni davao znake života.

Šaković je na mestu podlegao povredama, a ubica je pobegao.

Za njim su, međutim, ostali tragovi na osnovu kojih bi policija mogla brzo da utvrdi njegov identitet.

Naime, u restoranu je baš u vreme pucnjave sedeo i jedan policajac u civilu, koji se dao u trk za ubicom, a koji je usput ispustio torbu u kojoj mu je bio pištolj iz kog je prethodno pucao.

Najdetaljniji opis ubistva policiji dao je jedan od očevidaca koji je takođe potrčao za ubicom posle zločina.

On je naveo da je te večeri primetio sumnjivog muškarca, koji je tri puta prošao pored terase lokala ispod zidina budvanskog Starog grada. Očevicu je ovaj muškarac bio sumnjiv jer je menjao način na koji hoda, ali i zato što je nosio žensku suknenu torbicu.

"Kada je ta osoba treći put prošla, maltene prateći dvojicu inspektora budvanske policije, koji su odlazili iz restorana, i nabijajući kačket ka očima da zakloni lice, ja sam pošao da platim račune, plašeći se da bi se nešto moglo dogoditi“, ispričao je policiji ovaj očevidac.

On je u izjavi naveo da je upravo u tom momentu čuo pucnje, da je zatim video da Šaković leži na pločniku pa je potrčao za ubicom koji je ispalio jedan hitac uvis, najverovatnije da bi uplašio turiste koji su već bili u metežu.

"Potrčao sam ja, a potrčao je i policajac koji je sedio u kafiću pored. Jurili smo ga do prostora između hotela ’Mogren’ i parkinga. On se u tom momentu okrenuo ka nama i krenuo da vadi pištolj iz torbice. Ja sam povikao, a policajac je repetirao pištolj. Ubica je potrčao još brže i tada mu je ispala torbica“, izjavio je očevidac. Rekao je i da je on tada ostao na tom mestu kako bi čuvao torbicu do dolaska policije, dok je policajac nastavio da trči za ubicom.

Ubica je uspeo da pobegne, ali je, kako tvrdi očevidac, u jednom momentu naleteo na taksi vozilo, na čijoj haubi je ostavio tragove ruku.

Prema opisu ovog očevica, ubica je star oko 35 godina i visok oko 170 centimetara. Na sebi je imao belu košulju dugih rukava, beli kačket, blede farmerke i crne patike.

Peti atentat

Šaković je ubijen u petom atentatu u poslednjih pet godina. Prethodni put na meti se našao u martu 2021, kada su dvojica srpskih državljana iz Obrenovca i dvojica Crnogoraca iznajmili stan koji gleda na njegovu kuću u Podgorici. Sva četvorica uhapšena su pre nego što su izveli atentat.

Kod njih su tada nađeni kriptovani telefoni na kojima su bile Šakovićeve fotografije, ali i slike Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana i njegovog telohranitelja, kao i snajper. U daljoj istrazi otkriveno je da su osmatrali kuću i kretanje Šakovića, a tokom priprema za ubistvo trenirali su upucavanje snajperskom puškom i nabavili kombi u koji su smestili motocikl kojim je trebalo da pobegnu nakon ubistva.

Otkriveno je još nekoliko "štek stanova“ u kojima su se osumnjičeni okupljali i planirali likvidacije, ali zvanično nije utvrđeno ko je naručilac ubistva. Crnogorski mediji tada su pisali da je atentat finansirao vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak rođak Milan Vujotić.

Zvicerov hitac

Planirani atentat

pištolj

Planirani atentat

30.01.2022. 06:15

Zvicerov hitac

Šaković je na meti ubica prvi put bio u septembru 2017. kada je na njega pucano u Podgorici dok je čekao da mu operu automobil. U pucnjavi je tada ubijen Ivan Nedović, sin vlasnika auto-servisa, koji je, kako se veruje, bio slučajna žrtva. Likvidaciju je izbegao i 2018. godine kada je na njega pucano u Crnoj Gori iz automobila u pokretu. Automobil je kasnije pronađen spaljen, ali policija nije uspela da pronađe napadača i naručioca ubistva.

Šakovića su, osim atentata, pratila i hapšenja. Imao je policijski dosije za više krivičnih dela u Podgorici i više puta je privođen zbog oružja. Pre dve godine bio je hapšen zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Dedovićem, koji je kasnije ubijen u Grčkoj, i Jovanom Vukotićem 27. marta 2016. godine pokušao ubistvo Kotorana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, a sa bratom Markom Šakovićem bio je osuđen zbog ubistva Miroja Baošića 2005. godine. Milić Šaković je 2020. bio osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Dok policija čeka rezultate DNK analiza kako bi utvrdila identitet ubice i pregleda snimke s nadzornih kamera, najviše pažnje u istrazi usmereno je na utvrđivanje motiva zločina. Motiv bi mogao da se kreće od sukoba "škaljaraca“ i "kavača“ pa do lične umešanosti Šakovića u likvidaciju Aleksandra Stankovića u oktobru 2016. u Beogradu. Spekulisalo se da je upravo Šaković jedan od učesnika te likvidacije, ali protiv njega zvanično nikada nije pokrenut postupak zbog ovog ubistva.

Operativna saznanja policije ukazivala su na trojicu učesnika u ubistvu Stankovića: Stevana Stamatovića, koji je ubijen u januaru 2020. godine u Atini, Sašu Vidovića, koji se u oktobru 2020. obesio u zatvoru u Foči, gde je služio kaznu od 18 godina zatvora zbog drugog ubistva, i upravo sada ubijenog Šakovića.

Planirana likvidacija

Crnogorska policija saopštila je da čini sve da identifikuje ubice, a pet dana kasnije razotkrili su planiranje još jedne likvidacije u sukobu dva kotorska narko-klana. U toj akciji uhapšena su dvojica pripadnika barskog ogranka škaljarskog kriminalnog klana Martin Janković (25) i Marko Peruničić i to zbog sumnje da su pripremali ubistvo pripadnika suparničkog klana. Treći osumnjičeni – Stefan Janković (27), brat uhapšenog Martina, uspeo je da pobegne.

Na čelu barskog ogranka škaljarskog klana je inače Jovo Đurović, brat pokojnog Luke Đurovića, koji je do smrti bio vođa najjačeg barskog klana i najbitniji saradnik najpre Luke Bojovića, a zatim i škaljarskog klana.

Crnogorski mediji spekulišu o dva moguća razloga akcije hapšenja u Baru. Prema jednoj verziji, policiju su do članova barskog klana doveli transkripti poruka razmenjenih posredstvom kriptovane "Skaj“ aplikacije, a prema drugoj, informacije je policiji dostavio jedan od članova te kriminalne grupe. Nijedna od ove dve verzije nije zvanično potvrđena u Upravi policije.

Braća Janković inače su godinama u policijskoj evidenciji označeni kao bezbednosno interesantna lica, koja su slovila za ljude od poverenja Alana Kožara, a koji je 2020. ubijen na Krfu. Hapšeni su zbog različitih krivičnih dela, a na njih je navodno pucano u avgustu 2019. godine na Adi Bojani, ali taj slučaj nikada nije rasvetljen.

Posle akcije u Baru usledio je nastavak istrage koji je policiju doveo i do još nekoliko osumnjičenih: braće Elvina i Eldina Muratovića, Vladimira Ulamu i Stefana Mičića.

Dalja istraga dovela je i do identifikacije mete planiranog ubistva. Kako je zvanično saopštilo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT), uhapšena grupa planirala je ubistvo Nikole Spasojevića i izvesnog Milana. Grupa je, kako je objašnjeno u SDT-u, Spasojevića nadgledala iz blizine, ali i optičkim sredstvima, a informacije o njegovom kretanju i navikama dostavljali su organizatoru te krimi-grupe, a koji još nije zvanično identifikovan.

Nikola Spasojević, koji je označen kao meta planirane likvidacije, inače je zvanično u bekstvu i za njim je srpska policija raspisala poternicu zbog sumnje da je deo kriminalne grupe koju je formirao Darko Šarić, a koja je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine švercovala kokain i izvršila jedno ubistvo.

Šarića sumnjiče da je tu krimi-grupu formirao radi dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegovog transporta do Evrope radi dalje prodaje, ali i da su organizovali ubistvo Milana Milovca zvanog Cigla u januaru prošle godine u Ekvadoru. A planiranje likvidacije Šarićevog saradnika ponovo je razotkrilo sukob pljevaljskog i škaljarskog klana.

 

 

Pretresi u Budvi
 
Posle ubistva Milića Minje Šakovića policija je u Budvi pretresla je više stanova i automobila u potrazi za ubicom, a izuzeli su i dokumentaciju iz malih hotela, privatnog smeštaja i od onih koji izdaju stanove. Izvršen je i pretres stana u Starom gradu koji je zakupljivao ubijeni Šaković, a u kome je otkriven sef. U istrazi ubistva Šakovića saslušano je više građana, među kojima su očevici i brojne bezbednosno interesantne osobe.
 

 

Otmice, likvidacije
 
Stefan Mićić, jedan od uhapšenih u policijskoj akciji u Baru, odranije se tereti da je pripadnik kriminalnog klana koji su formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović, s ciljem likvidacije više osoba, među kojima i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog kolege tužioca Saše Čađenovića, sudije Biljane Uskoković i visokih policijskih funkcionera. U spisima SDT-a piše da je Mićić prihvatio zadatak dvojice organizatora kriminalnog klana da otme, a potom i ubije smenjenog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i još dvojicu službenika Uprave policije – Petra Lazovića i Ivana Đokovića. Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, inače je, po transkriptima sa "Skaj“ aplikacije, označen kao saradnik kavačkog klana.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je "Skaj" aplikacija i kako je kriminalci koriste
Telefon, haker

Balkanska igra prestola

22.04.2022. 08:10

Šta je "Skaj" aplikacija i kako je kriminalci koriste

Dešifrovanje mobilne "Skaj“ aplikacije, koje je obavila francuska policija, a zatim prikupljene poruke dostavila Evropolu, dovelo je do novih hapšenja u regionu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve