Hronika
09.09.2021. 09:42
Tamara Marković Subota

Poternica za Vukotićem

Rat u kome nema preživelih: I Belivuk je nečija meta

Ubica, krv, pištolj 8.9.2021.
Izvor: Shutterstock

Za vođom škaljarskog klana Jovanom Vukotićem raspisana je poternica zbog planiranja ubistava vođa suparničkog kavačkog klana, kao i za podstrekavanje na ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru ove godine na aerodromu u Tivtu. Nije jasno samo kako je bezbednosno interesantna osoba kao što je Vukotić pobegao iz Crne Gore.

Za Jovanom Vukotićem, vođom škaljarskog kriminalnog klana, crnogorska policija raspisala je potragu zbog sumnje da je planirao ubistva vođa suparničkog kavačkog klana – Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, kao i da je podstrekavao na ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odnosno da je organizator kriminalne grupe koja je pre više od mesec dana već optužena za pripremu likvidacije Belivuka i Miljkovića na aerodromu u Tivtu.

Informaciju o raspisivanju poternice za Vukotićem saopštili su Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije, ali niko od njih nije objasnio kako je Vukotić, kao bezbednosno interesantna osoba koja bi trebalo da je pod stalnim policijskim nadzorom uspeo da pobegne iz Crne Gore i to očigledno neposredno uoči pokretanja istrage protiv njega.

Interesantno je da je pod sličnim okolnostima iz Crne Gore pobegao i vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, takođe neposredno pred pokretanje istrage protiv njega. U pritvoru je samo Slobodan Kašćelan, drugi vođa kavačkog klana, koji je uhapšen u aprilu ove godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koja je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

„Za vođom škaljarskog kriminalnog klana policija traga na teritoriji Crne Gore. Vukotić se sumnjiči za podstrekavanje na ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije. Kriminalna organizacija, za koju je navedeno da je Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava“, objavili su crnogorski mediji.

Specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović izjavio je da se, prema do sada prikupljenim dokazima, Vukotić sumnjiči da je, u okviru kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistva i teška ubistva, davao uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih dela.

Logistika

„Vrbovao je lica za pripadnike kriminalne organizacije, planirao izvršenje krivičnih dela, obezbeđivao novac radi vršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana“, rekao je Čađenović.
 

Takođe, Vukotićeva uloga je, prema navodima iz istrage, bila da obezbeđuje vatreno oružje i eksplozive za izvršenje krivičnih dela, sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje osobe koje treba ubiti, određuje vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana.

Čađenović je otkrio i da je u akciji policije koja je vođena pod nazivom „Meta“ otkrivena i zaplenjena eksplozivna naprava koja je trebalo da bude upotrebljena za ubistvo vođa „kavčana“.

„Za svako ubistvo bila je formirana posebna grupa na aplikaciji za razgovore, u kojoj su bili oni koji su bili angažovani za to krivično delo, a nisu znali ko su drugi pripadnici i šta su oni trebali da rade“, otkriveno je tokom istrage.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, prema ranije otkrivenim informacijama, a koje je potvrdio i svedok saradnik čije je kodno ime Kamenko Kuč, trebalo je da budu likvidirani u januaru na Aerodromu Tivat. Istovremeno, pripremana je likvidacija i dvojice vođa kavačkog klana, Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, kod kojih su u poseti Miljković i Belivuk boravili u Kotoru u to vreme.

Akcija protiv Vukotića počela je pretresom njegovih kuća u Podgorici, Kotoru i Cetinju, a odobrena je na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva.

Vukotić je u Kotoru u svojoj kući, inače, bio od juna 2020. kada je izašao iz zatvora u Spužu, u koji je iz Srbije prebačen u februaru 2020.

U Srbiji, Vukotić je prethodno odležao zatvorsku kaznu od 15 meseci na koju je osuđen nakon što je uhapšen u Turskoj sa lažnim pasošem i deportovan u Beograd. Dok je bio u beogradskom okružnom zatvoru, vračarska kriminalna grupa sa Markom Drakulom kao vođom pokušala je da cijanidom otruje hranu koju mu je supruga nosila u zatvor.

Po izlasku uz zatvora u Spužu, u oktobru prošle godine naoružani Petar Mujović iz Nikšića pratio je Vukotića, koga je zaustavila patrola policije ispred tunela Vrmac i pozvala ga da sa njima krene u stanicu radi saslušanja. Tada su policajci, navodno, primetili sumnjivi automobil iza Vukotićevog i Mujović je uhapšen sa nelegalnim pištoljem. Nakon ovog incidenta, Vukotić je potom za podgoričke medije rekao da „svoj život više neće prepuštati nikome u ruke“:

„Dva puta sam izašao iz kuće od kada sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede. Za to vreme mi pretresaju automobile i drže me na ulici kao glinenog goluba. Od sada, ako mi se bilo što desi, moja porodica i prijatelji će policiju smatrati direktno odgovornom.“
 

U zatvoru u Spužu Vukotić je bio, inače, zbog istrage koja je pokrenuta protiv njega zbog sumnje da je pokušao da ubije „kavčane“ Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Taj postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza. Takođe, zbog nedostatka dokaza protiv njega je ranije obustavljen postupak pokrenut zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Tamare Zvicer, supruge vođe kavačkog klana.

Ubistvo Nikole Stanišića

U maju ove godine, Crna Gora je raspisala i Interpolovu poternicu za Radojem Zvicerom i još devet osoba, koji su, kako je tada saopštilo Ministarstvo pravde Crne Gore, osumnjičeni da su, kao izvršioci ili saučesnici, počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Scena zločina, ubistvo 8.9.2021.
Izvor: Shutterstock

I kada je Zvicer u pitanju, isto kao i Vukotić, nije jasno kako je uspeo da pobegne iz Crne Gore, budući da je takođe trebalo da bude pod danonoćnom prismotrom.

Poslednji put Zvicer je u Crnoj Gori viđen krajem januara kada su Veljko Belivuk i Marko Miljković otišli avionom za Tivat, gde ih je dočekao upravo Zvicer sa svojim obezbeđenjem. Niti su se krili, niti su tajno ušli u Crnu Goru, štaviše, otvoreno su se vozikali Zvicerovim blindiranim automobilom. Čak su Miljković, Belivuk i Zvicer u jednom trenutku privedeni u Crnoj Gori na informativni razgovor, a potom pušteni. Boravili su na primorju nekoliko dana, a onda su se Miljković i Belivuk avionom vratili u Beograd, gde su ubrzo uhapšeni u sklopu istrage o ubistvima više osoba. Od tada se ništa više nije čulo o Zviceru i njegovom kretanju, sve do pokretanja istrage protiv njega i njegove grupe, a u kojoj se sumnjiče za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića, pripadnika škaljarskog klana, čije su telo, kako se pretpostavlja, spalili posle brutalnog ubistva. Detalje ove istrage obelodanio je javnosti specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić.

„Postoji osnovana sumnja da je to telo, izvinjavam se rodbini i svima drugima, nakon ubistva eliminisano ili spaljeno. Mi smo tražili fragmente i verujemo da smo našli mesto gde se to desilo“, rekao je Katnić i dodao: „Da li će se iz ovih fragmenata koje smo tamo našli moći utvrditi DNK i potvrditi da se radi o tom licu ili nekom drugom, to je u Forenzičkom centru, koji su osposobljeni da izvedu i najsloženije eksperimente i provere. Oni to rade revnosno.“
 

Za ubistvo Stanišića, koje se vezuje za škaljarski klan, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore još ranije osumnjičilo je 14 kavčana, koji su radili po nalogu svojih šefova – Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Za ubijenog Stanišića se inače dugo verovalo da je ubijen još davne 1998. godine, ali se ispostavilo da je on lažirao sopstvenu smrt i pod drugim identitetom živeo u inostranstvu. Kako se ispostavilo, njega su kavači oteli u avgustu 2020. godine, a zatim ga svirepo ubili.

„Sumnja se da su ga kavčani oteli početkom avgusta 2020, a potom brutalno ubili. Istraga je do sada pokazala da su oni izvesno vreme pratili Stanišića i da su posle zločina njegovo telo automobilom prevezli na brdo, gde su ga, navodno, spržili hemijskom supstancom kako bi uklonili dokaze“, objavili su crnogorski mediji. Ubijeni Stanišić inače je sin Radoslava Stanišića, poznatijeg kao Raka Dilinger koji je ubijen hicima iz „kalašnjikova“ 1997. godine ispred hotela „Mogren“ u Budvi, a ubica nikada nije pronađen. Raka Dilinger bio je poznat kao bliski prijatelj Željka Ražnatovića Arkana. Učestvovao je u organizovanju Arkanovog spektakularnog bekstva iz švedskog zatvora, a bio je i njegov izaslanik i predstavljao ga kao kum na svadbi Đovanija di Stefana i Minje Stanić u Italiji.

Za Radojem Zvicerom poternicu je raspisao i srpski sud, i to zbog sumnje da je povezan sa više likvidacija u našoj zemlji.

Istraga u Srbiji protiv Zvicera pokrenuta je nakon hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njegovih glavnih saradnika u Beogradu. Veruje se da je Zvicer učestvovao u organizaciji nekoliko ubistava u Srbiji i regionu, kao i regrutovanju novih članova klana u Srbiji, i to preko Belivuka. Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović, zvani Džoni, koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana i za kojim je Srbija takođe raspisala poternicu.

Gde se krije Zvicer – za sada nije poznato. Operativna saznanja ukazuju da je vođa kavača ponovo našao utočište u Ukrajini gde je 2020. bio ranjen, ali postoje i saznanja da se upravo sa Vušovićem krije u Dominikanskoj Republici, odakle rukovodi poslovima šverca kokaina.

FOTOGRAFISALI I UBIJENE U CRNOJ GORI

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je i da su u okviru prikupljanja dokaza u drugom predmetu, koji se vodi protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još dvojice osumnjičenih za otmicu Mileta Radulovića Kapetana i ubistva Damira Hodžića i Alena Spahića, pronađene telefonske komunikacije, ali i fotografije koje je Belivuk slao za sada nepoznatom organizatoru grupe. Fotografije ubijenih iz kuće u Danilovgradu prikazane su javnosti i one nisu brutalne kao one iz kuće strave u Ritopeku.
„Komunikacije su eksplicitne, nepoznatom organizatoru slali su kako slikovne tako i glasovne poruke“, saopštio je tužilac Saša Čađenović.

SKRIVANJE UZ LAŽNA DOKUMENTA

Radoje Zvicer se poslednjih godina krio na nekoliko lokacija i za sve to vreme imao je vrlo diskretnu komunikaciju sa porodicom. On se posle prve istrage, koja je protiv njega pokrenuta u Crnoj Gori, krio na Kosovu, odakle je uspeo da pobegne neposredno uoči upada policije u „štek stan“ u kome su tada uhapšeni njegovi saradnici. Zatim je, koristeći lažna dokumenta, putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Imao je lažna dokumenta na ime Josip Babić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Belivuk: Šta piše u optužnici
tan2021-1-29_16378157_0.jpg

Još nerešenih nestanaka

09.08.2021. 09:10

Belivuk: Šta piše u optužnici

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve