Hronika
11.11.2022. 12:05
Rade Jerinić

Povratak posle 12 godina

Ko se boji Luke još?

Luka Bojović 11.11.2022.
Izvor: EPA/VICTOR LERENA / POOL

Svetio je Arkana, brata, vodio krvnu osvetu sa porodicom Šaranović, ratovao uz "škaljarce“. Ratovao je i sa Sretenom Jocićem, štitio odbegle "zemunce“, drugovao sa Miloradom Ulemekom Legijom. Sada se, posle dvanaest godina od bekstva iz Srbije, od kojih je deset proveo u zatvoru u Španiji, vraća u Srbiju. Njegovo ime je po ko zna koji put uzdrmalo srpsko podzemlje – Luka Bojović. Ko se raduje njegovom povratku, ko od njega strahuje?

Rat škaljarskog i kavačkog klana, koji je od početka 2014. uglavnom vođen na ulicama Beograda, i to uz aktivno učešće beogradskih saradnika oba klana, definitivno je promenio scenu srpskog podzemlja. Poslednje dve godine rata bile su najbitnije. Vođe klanova i njihovih saradničkih grupa su ili iza rešetaka, ili su ubijeni, ili u bekstvu.

Stanje u podzemlju

Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, u bekstvu je. Drugi istaknuti vođa "kavčana“ Slobodan Kašćelan je u crnogorskom zatvoru. S druge strane, vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić nedavno je ubijen u Turskoj. Njegov rođeni brat, Igor Vukotić, koji se smatra drugim vođom "škaljaraca“, u bekstvu je.

U beogradskom podzemlju, koje se podelilo na saradnike jednog ili drugog klana, slična situacija.

Veljko Belivuk, glavni beogradski saradnik kavačkog klana, u zatvoru je od februara 2021. godine. Na drugoj, suprotstavljenoj strani je Luka Bojović, čiji je kriminalni klan odranije na strani "škaljaraca“. Od Filipa Koraća, glavnog Bojovićevog operativca, ni traga ni glasa.

Poslednji put za njega se čulo krajem aprila 2022. godine kada se predao policiji u Zagrebu. Tada je i osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina, zbog falsifikovanja hrvatskog pasoša, i da plati 75.000 kuna. Početkom juna pušten je iz istražnog zatvora i više se o njemu nije ništa čulo.

Proterivanje iz Španije

A onda je usledila vest da Luka Bojović izlazi iz španskog zatvora. Ministarstvo pravde Srbije je 2. novembra saopštilo da je od kolega iz Španije obavešteno o pokretanju postupka proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića koji je u toj zemlji služio kaznu od 18 godina zatvora zbog učešća u organizovanom kriminalu.

"Ministarstvo pravde obavešteno je posredstvom ambasade Srbije u Madridu da je u Brigadi za strance i granice Generalne policijske uprave La Korunje otvoren predmet proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića posle izdržane kazne zatvora. O tačnom vremenu i mestu proterivanja Luke Bojovića nismo obavešteni“, saopštilo je ministarstvo.

Službenici Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a za "Ekspres“ tvrde da očekuju da će španske vlasti Bojovića avionom poslati u Srbiju.

"Bojovića puštaju iz španskog zatvora jer kao stranac ima pravo da izađe na slobodu posle odslužene polovine kazne. Budući da je u Španiju svojevremeno ušao sa falsifikovanim dokumentima, koje je i koristio do hapšenja, biće proteran.

Njegovo proterivanje podrazumeva proterivanje ne samo iz Španije, već iz cele Šengen zone, tako da će on najverovatnije biti sproveden do Beograda, i to uz pratnju policije, budući da je reč o osobi koja je odgovarala za organizovani kriminal“, kaže naš sagovornik.

Sloboda u Beogradu

U Beograd Luka Bojović stiže kao slobodan čovek budući da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena, a koju Bojović treba da izdržava.

A kakav Beograd čeka Bojovića?

Bojovića u Beogradu čekaju majka i sestra. Otac Vuk Bojović je u međuvremenu preminuo, brat Nikola je ubijen. Supruga Barbara je, odranije, sa decom u Španiji.

Glavni Bojovićevi saradnici Filip Korać i Veljko Banović Votka nisu u Srbiji. Naravno, budući da ni protiv jednog nije raspisana poternica, nije isključena mogućnost da se sa pojavom Bojovića i oni pojave u Beogradu.

Protiv Koraća je, inače, 13. januara 2020. obustavljena istraga, ukinuto rešenje o određivanju pritvora i povučena poternica, koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu raspisalo zbog podstrekivanja na ubistvo.

Čekaju ga i saradnici "škaljaraca“, koji su i dalje na slobodi, saradnici iz Bara, ali i prijatelji "zemunci“ na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji je u zatvoru.

Bojovića čekaju i neprijatelji, i na slobodi i u zatvoru, gomila neraščišćenih računa i ratovi na više frontova.

Još 2009, godinu dana pre nego što je otišao iz Srbije, Bojović je započeo rat sa čuvenom crnogorskom porodicom Šaranović. U Baru je tada misteriozno nestao Slobodan Radonjić, kum porodice Šaranović. Oni su, zajedno sa Slobodanovim ocem Danilom Radonjićem, počeli da rade na rasvetljavanju njegovog nestanka.

Porodice Radonjić i Šaranović sumnjale su da iza svega stoje Bojovići njegov tad glavni barski saradnik Luka Đurović. Od tada se i vodi rat u kome su ubijeni Danilo Radonjić, oba brata Šaranović – Branislav i Slobodan, ali na drugoj strani i Bojovićev mlađi brat Nikola 2013. godine, a zatim godinu kasnije i njegov saradnik Rade Rakonjac.

U međuvremenu, započeo je i najveći mafijaški rat na Balkanu, rat kavačkog i škaljarskog klana, u kome je Bojović stao na stranu "škaljaraca“. I na ovom frontu gubio je saradnike. Ubijeni su Siniša Milić, Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, zatim njegov advokat i blizak prijatelj Dragoslav Miša Ognjanović. Nijedno od ovih ubistava nije rešeno.

Neprijateljstvo iz Holandije

Šaranovići i "kavčani“ nisu jedini Bojovićevi neprijatelji.

Najduže neprijateljstvo Bojović vodi sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam, koji takođe u zatvoru čeka odluku o puštanju posle odslužene dve trećine kazne.

Neprijateljstvo s Jocićem Bojović vuče još iz vremena kada je boravio u Holandiji, gde je napravio prijateljski kontakt sa vođom tamošnjeg podzemlja Vilijamom Vimom Holederom, poznatom po otmici Fredija Hajnekena. Holeder je bio protivnik Jocića, a u ratu koji je Bojović poveo kao Holederov saradnik Jociću su ubijeni trojica kumova – Srđan Miranović, Uglješa Aranitović i Zoran Čarlama. Holandska policija je u slučaju ubistva Miranovića svojevremeno raspisala poternicu za Bojovićem, ali je kasnije od istrage odustala.

Okupljanje "zemunaca“

U vreme kada se za Bojovićem tragalo zbog ubistva Miranovića, on je već uveliko oko sebe okupio "zemunce“, koji su posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. pobegli iz Srbije. Pod svoju zaštitu stavio je braću Simović, Aleksandra i Miloša, Vladimira Milisavljevića (Vlada Budala), Milana Jurišića i Sretka Kalinića. Sa njima je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, u ime osvete za ubistvo prijatelja Željka Ražnatovića Arkana organizovao atentat na Zorana Nedovića Šoka, zatim i na Andriju Draškovića. Oba neuspela, i za oba, kao i za organizovanje ubistva Branka Jeftovića Jorge, Bojović je u sudskom postupku oslobođen krivice.

Tokom suđenja, Bojović je bio u bekstvu. Najpre u Hrvatskoj, gde je pod zaštitom kuma Cvetka Simića ostavio odbegle "zemunce“ Miloša Simovića i Sretka Kalinića. Kada je Kalinić 2010. ubio Simića, a zatim došao u sukob sa Simovićem koji ga je ranio, nakon čega su i Kalinić i Simović uhapšeni, Bojović je pobegao iz Srbije. Suočen sa Kalinićevom odlukom da progovori o svim zločinima, Bojović je pobegao u Španiju, u kojoj je, posle dve godine skrivanja, uhapšen.

U međuvremenu, otvorena je istraga kojom su Bojović i ostali sumnjičeni da su u Madridu ubili svog saradnika Milana Jurišića. Dokaza koji bi ih osudili za ovo delo nije bilo, a Bojović je u Španiji osuđen zbog kriminalnog udruživanja, oružja i korišćenja falsifikovanih isprava.

U pritvoru je Bojović bio samo jednom, i to u vreme kada je MUP-om kao ministar rukovodio Dragan Jočić. Bojović je uhapšen u jesen 2007. godine zajedno sa prvim saradnikom Veljkom Banovićem. Ministar Jočić je tada izjavio da je reč o ozbiljnoj grupi koja je planirala brojna ubistva u Srbiji.

Od tada, scena balkanskog podzemlja, sa tonama i tonama švercovanog kokaina, obogaćena je i milionima evra zarade. Sa tom zaradom, međutim, došle su i nove podele, a sa njima i ratovi koji se vode do poslednjeg čoveka.

Sreten Jocić je u zatvoru i čeka slobodu. Braća Šaranović su mrtvi, ali su ostali njihovi naslednici. Veljko Belivuk je u pritvoru, ali je na slobodi Radoje Zvicer.

Milorad Ulemek Legija je na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora. Igor Vukotić je na slobodi, ali je u bekstvu. Barski saradnici u Crnoj Gori su na stalnom oprezu.

Ko će biti jači – prijatelji ili neprijatelji?

 

Korać i Votka na meti Belivuka
 
Klan Veljka Belivuka pre hapšenja na sve načine pokušavao je da stigne do najbližih saradnika Luke Bojovića – Filipa Koraća i Veljka Banovića Votke. O neprijateljstvu sa Koraćem najbolje svedoči da su njegovo ime nožem urezali na leđa jedne od žrtava klana – Goranu Veličkoviću Goksiju – koji je brutalno ubijen u Ritopeku.
Njemu se na leđima urezali poruku: "Korać pi*ka.“ To su fotografisali, a onda sliku poslali Koraću ili nekome njemu bliskom. Čekali su i Votku. Tako u jednoj presretnutoj poruci posle ubistva Milana Ljepoje Belivuk piše: "Ovaj je morao, iz zna se kojih razloga, jedino Votka da se vrati, pa ostajem, inače odoh 20 dana negde.“
 

 

"U Srbiju samo u kovčegu“
 
Prema zakonu, Luka Bojović bi mogao da traži i da ne bude izručen Srbiji, ali mu to, kako ocenjuju sagovornici "Ekspresa“ iz MUP-a, ne bi bilo odobreno, s obzirom na kriminalni dosije.
Sam Bojović je inače, pre nekoliko godina, prijateljima sa kojima je bio u kontaktu tvrdio da mu "ne pada na pamet da se ikada vrati u Srbiju“.
"U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu! Ja se u Srbiju više nikad neću vratiti. Ovde mi je porodica, želim da nastavim da živim u Španiji kad izađem iz zatvora. Razočarao sam se u neke prijatelje i uopšte u situaciju u kojoj se moja zemlja nalazi. Kad bih se i vratio, svestan sam da se ne bih osećao bezbedno. Ni ja, ni moja porodica“, rekao je Bojović prijateljima.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dobar dan, za mnom je raspisana poternica"
Sud, lisice

Filip Korać

07.05.2022. 08:10

"Dobar dan, za mnom je raspisana poternica"

"Dobar dan, ja sam Filip Korać, za mnom je raspisana poternica i došao sam da se javim“, navodno je, tvrde hrvatski mediji, rekao najbliži saradnik Luke Bojovića kada se 24. aprila pojavio na prijavnici zatvora u zagrebačkom Remetinecu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve