Hronika
26.12.2021. 08:48
Ekipa Hronike

Godina za dokaze

Napad na Zvicera: Tamara opet na ispitivanju

Hapšenje žene
Izvor: Shutterstock

Okružni sud u Kijevu produžio je rok za još godinu dana za pretkrivičnu istragu u slučaju pokušaja ubistva Radoja Zvicera, označenog kao vođa kavačkog klana, u elitnom delu Kijeva.

Ukrajinski portal "Detective-info“ objavio je i da je tamošnji sud, pored prikupljanja novih dokaza protiv osumnjičenih pripadnika škaljarskog klana, naložio da se ponovo saslušaju i Radoje Zvicer i njegova supruga Tamara Zvicer.

Kijevski sud odluku o produžetku istrage doneo je 6. decembra, uz objašnjenje da će u navedenom roku od godinu dana, tačnije do 5. decembra 2022, tužilaštvo i policija prikupiti dodatne dokaze u vezi sa pokušajem ubistva Radoja Zvicera.

"Ukrajinska policija planira niz istražnih radnji u vezi s pokušajem ubistva vođe kavačkog klana. Očekuje se da će tužilaštvo opet ispitati Tamaru i Radoja Zvicera jer su direktni učesnici ovog vatrenog obračuna“, pišu ukrajinski mediji.

"Pored toga, sprovešće se i set mera za identifikaciju svih umešanih u pucnjavu. Nije isključeno da se uradi i nova rekonstrukcija događaja. Pregledaće se svi video-snimci iz elitnog dela Kijeva, gde se pucnjava dogodila. Pokušaće opet da se istraži i ilegalni ulazak osumnjičenih i uhapšenih ubica na teritoriju Ukrajine.“

Kijevska zavrzlama

Radoje Zvicer

pištolj

Radoje Zvicer

08.11.2021. 09:05

Kijevska zavrzlama

Oni dodaju da je gotovo izvesno i da će osumnjičeni biti opet ispitani.

Napad na Zvicera izveden je 23. maja 2020. godine. Dvojica maskiranih napadača tog dana su zaustavili crni "smart“ nasred ulice Dragomirova u elitnom delu Kijeva, u kojoj je sa porodicom živeo Zvicer. Napadači su se najpre šunjali između automobila, a onda izleteli pred Zvicera koji je džogirao stazom sa maskom na licu i rukavicama. U momentu kada je video šta mu se sprema, Zvicer je pokušao da pobegne i pretrči ulicu, ali je ubica u beloj trenerci pojurio za njim i nastavio da puca.

Zvicer je u napadu teško ranjen. Na njega je ispaljeno sedam metaka, od kojih ga je pogodilo pet, a sigurne smrti spasla ga je supruga Tamara koja je, čim je začula rafale, istrčala na ulicu i zapucala u napadače. Pod rafalima njenog oružja napadači su pobegli, a Zvicer je odmah prebačen u bolnicu, gde su lekari uspeli da mu saniraju povrede.

Sa mesta pucnjave napadači su pobegli istim vozilom kojim su i došli do ulice Dragomirova, ali su zatim, po uobičajenom receptu, automobil spalili da bi uništili tragove zločina. Prilikom paljenja automobila jedan od napadača zadobio je opekotine po licu.

Policija je ubrzo raspisala potragu za njima, navodeći da je jedan napadač star između 30 i 45 godina, visok između 180 i 185 centimetara i tamnokos, a koji je u trenutku pucnjave na sebi imao belu trenerku i crne patike. Drugi napadač, prema opisu policije, star je između 35 i 40 godina, mršave građe, visok između 175 i 180 centimetara, a na sebi je imao crnu trenerku, zeleni sportski šešir i belu medicinsku masku.

Tamošnja policija posle pucnjave je objavila saopštenje u kome je navedeno da su u kijevskom okrugu Pečersk nepoznate osobe pucale na muškarca i pobegle automobilom koji su zatim zapalile.

"Povređeni je hospitalizovan“, saopštila je tada ukrajinska policija, dok su se na tamošnjim portalima istovremeno pojavili snimci paljenja automobila, a zatim i pucnjave u kojoj je Zvicer ranjen.

Samo 12 sati posle vatrenog napada usledila je akcija hapšenja osumnjičenih napadača, koji su krenuli u bekstvo u Moldaviju. U akciji koja je izvršena u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković. Kako je kasnije utvrđeno, oni su u Ukrajinu ušli početkom maja i sve do pucnjave su pratili Zvicera i njegovu porodicu, čekajući trenutak za napad.

Dvojica uhapšenih Srba su inače rodom iz Niša i do momenta hapšenja nisu bili poznati javnosti kao članovi organizovanih kriminalnih grupa.

S druge strane, Crnogorci Đukić i Tuzović, prema podacima crnogorske policije, evidentirani su kao pripadnici barskog kriminalnog klana, kojim je rukovodio Alan Kožar, a koji je samo mesec dana posle napada u Kijevu ubijen u pucnjavi na grčkom ostrvu Krf.

Barski klan, kojim je do ubistva rukovodio Kožar, prethodnih meseci preuzeo je operativno vođstvo nad poslovima škaljarske ekipe, i to u vreme dok je Jovica Vukotić, glavni vođa škaljaraca, bio u srpskom zatvoru.

Pucnjava na Zvicera, kao i ubistvo Kožara na Krfu okarakterisani su kao nastavak rata dva zavađena kotorska narko-klana, kavačkog i škaljarskog.

Osumnjičeni Đukić, koji se smatra vođom smrtonosne ekipe koja je poslata u Ukrajinu da likvidira Radoja Zvicera, inače je u to vreme bio pod poternicom koju je za njim raspisala crnogorska policija zbog optužbe da je bio direktni izvršilac ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića 1. novembra 2019. godine ispred barskog restorana "Savoja“. Đukić se prezivao Mandić, ali je kasnije zbog poternice promenio prezime.

U momentu kada je ranjen, Radoje Zvicer iako označen kao vođa kavačkog klana bio je slobodan čovek, bez ijednog sudskog postupka i bez poternice.

Njegovo ime sa novim informacijama u medijima se nije pominjalo sve do januara 2021, kada je otkriveno da se sa porodicom vratio u Crnu Goru, ali i da su mu gosti u Kotoru Veljko Belivuk i Marko Miljković. Crnogorska policija tada je svu trojicu privela na informativni razgovor, posle kog su pušteni, da bi se u međuvremenu otkrilo da je suprotstavljena škaljarska ekipa preko svojih saradnika planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića, i to na aerodromu u Tivtu prilikom njihovog povratka u Beograd. Belivuk i Miljković su zbog akcije hapšenja osumnjičenih odložili let za Beograd, da bi po dolasku u Srbiju najpre bili privedeni, a zatim i uhapšeni zbog brojnih zlodela.

Hapšenje, ukrajinska policija
Izvor: Shutterstock

Radoje Zvicer hapšenjem Belivuka i Miljkovića, kao i članova njihove grupe, ostao je bez najvažnijih saradnika, a akcija srpske policije, kao i razotkrivanje poruka koje su međusobno razmenjivali posredstvom mobilne aplikacije "Skaj“ bila mu je jasan signal za uzbunu, odnosno bekstvo iz Crne Gore.

Za Zvicerom je najpre poternicu raspisala Srbija, a zatim i Crna Gora u kojoj je optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ali i teško ubistvo Nikole Stanišića. Na optužnici su, osim njega, i druga dvojica vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović, kao i nekoliko označenih pripadnika ovog klana.

Razotkrivanje aplikacije "Skaj“ nedavno je dovelo crnogorsku policiju i do informacije da uhapšeni Stefan Đukić planira bekstvo iz ukrajinskog zatvora, ali i napad na sudiju i tužioce u Crnoj Gori. Kako je otkriveno, Đukić je u ukrajinskom pritvoru imao kriptovani mobilni telefon sa kog je jednom saradniku u Crnoj Gori poslao poruku u decembru. U poruci je pisalo: "Moramo polako bekstvo. Napravimo li grešku, odosmo u ITT, ne izvadi nas Bog od tamo.“ Posle ove, stigla je još jedna: "Pa da, jer jedna greška i bićemo u ITT.“

Osim bekstva, Đukić je, kako ukazuju poruke sa njegovog telefona, nameravao i da potkupi neke moćnike iz Crne Gore, i to visoke funkcionere nove vlade u Crnoj Gori, a sve s ciljem da ga oslobode optužbi u toj zemlji. Kao glavnu prepreku za svoje oslobađanje za krivična dela koja je izvršio u Crnoj Gori Đukić je označio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i Specijalno državno tužilaštvo.

Problem mu je bila i sudija Biljana Uskoković, koja vodi predmet u kome se on sumnjiči za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića. Zbog ovog predmeta, Đukić je iz ukrajinskog zatvora naredio da se sudija prati, a zatim da joj se polome noge. Policija je, međutim, bila brža. Usledila je akcija u kojoj su uhapšena šestorica Đukićevih saradnika.

 

FOTOGRAFIJA TAMARE ZVICER

Posle pucnjave na Radoja Zvicera u Ukrajini tamošnji mediji objavili su fotografiju njegove supruge Tamare Zvicer sa pištoljem u ruci dok puca na napadače. Ova fotografija medijski je zasenila čak i video-snimak na kome se vide dvojica napadača koji su ispred zgrade u kojoj je živeo sačekali Zvicera, a zatim osuli paljbu po njemu. Tamara Zvicer je posle napada saslušana u kijevskoj policiji, ali detalji njene izjave nisu poznati, kao što nema ni podataka da li se ona zbog pucnjave našla pod istragom.

 

POMAGAČI OD POLICAJCA DO POSLANIKA

Da organizovani kriminal po definiciji podrazumeva neizbežnu vezu klanova sa policijom, pokazalo se i u ukrajinskoj akciji hapšenja osumnjičenih saradnika škaljarskog klana, budući da je sa njima, prema pisanju lokalnih medija, uhapšen i policajac Rostislav Černobrovij. Njegovo učešće u zločinu nije razjašnjeno, budući da ukrajinsko Ministarstvo policije nije zvanično ni potvrdilo njegovo privođenje, a Černobrovij je ubrzo posle hapšenja pušten i vraćen na posao. Ukrajinski mediji zatim su pominjali ime bivšeg poslanika Jevgena Dejdeja, kao osobu koja je egzekutorima navodno omogućila ulazak i kretanje kroz Ukrajinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako su atentatori na Zvicera planirali bekstvo iz zatvora
zatvor

"Ne smemo da pogrešimo"

19.12.2021. 18:05

Kako su atentatori na Zvicera planirali bekstvo iz zatvora

Crnogorski državljanin Stefan Đukić, jedan od osumnjičenih za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, u maju prošle godine u Ukrajini, a koji je zbog ovog dela uhapšen samo nekoliko dana kasnije, pokušao je bekstvo iz ukrajinskog zatvora!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve