Hronika
04.07.2021. 09:00
Tamara Marković Subota

Pucnjava u Berlinu

Od Vračara do Miler štrasea

Berlin, policija
Izvor: EPA / ALEXANDER BECHER

U pucnjavi na terasi šiša bara u Berlinu ranjena su trojica Novopazaraca, od kojih je glavna meta napadača bio Adis Bejtović zvani Macan, blizak prijatelj Samira Tutića Divljanovića – neprijatelja Veljka Belivuka još iz okršaja u decembru 2019. u centru Beograda.

Hapšenjem klana Veljka Belivuka i raspisivanjem poternice za vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom mafijaške likvidacije u Beogradu su prestale, ali rat zavađenih klanova za borbu na narko-tržištu nije prestao. Pucnjava u nemačkom gradu Berlinu, i to nasred ulice, u kojoj je ranjen Novopazarac Adis Bejtović (35) zvani Macan pokazuje i razmere narko-biznisa u koji su upetljani srpski državljani, ali i odlučnost da se rat za svaki pedalj tržišta beskompromisno nastavi.

U nedelju uveče 20. juna ispred šiša bara u Ulici Miler u Berlinu odjeknuli su hici usmereni na grupu srpskih državljana. Glavna meta napadača, kako se ispostavilo, bio je upravo Bejtović, čija je kriminalna narko-ekipa, prema podacima srpskih bezbednosnih službi, odranije u sukobu sa Belivukom i njegovim klanom.

Prema pisanju nemačkih portala, do pucnjave je došlo oko 23 sata, a maskirani napadači su na trojicu muškaraca iz Novog Pazara, koji su sedeli na terasi šiša bara, ispalili oko 30 hitaca. Bejtovića, za koga se pretpostavlja da je bio meta napada, pogodilo je osam metaka, a sva trojica teško ranjenih odmah su prebačena u bolnicu, gde se oporavljaju, dok je nemačka policija odmah po izlasku na uviđaj blokirala deo grada u kom se desila pucnjava i započela potragu za napadačima. Nemački portali navode da je tamošnja policija uzela snimke sa sigurnosnih kamera i iz šiša bara, u kom su sedeli Novopazarci, ali i sa okolnih zgrada, kao i da su obavljeni razgovori s potencijalnim očevicima vatrenog napada.

Mafijaški manir

Od video-snimaka i izjava očevidaca je, međutim, mala vajda u istrazi, budući da su napadači, kako tvrdi jedan od ranjenih, bili maskirani.

Bejtović, koji je bio glavna meta napadača, kobne večeri bio je u društvu prijatelja Mahmuta Dupljaka (40) i jednog Novopazarca koji je samo nekoliko dana pre pucnjave došao u Nemačku.

Iako teško ranjen, Dupljak se tri dana posle pucnjave oglasio u srpskim medijima.

„Sedeo sam mirno sa Adisom Bejtovićem na terasi jednog kafića, kada su nam prišla dvojica napadača. Usledio je haos. Napadači su bili maskirani i nisam im video lice. Imali su maske, bili su u crnoj odeći. Počeli su da pucaju na nas, ispalili su 30 metaka“, ispričao je Dupljak koji je u pucnjavi pogođen sa sedam hitaca.

On kaže da se i on i ranjeni Bejtović, koji je pogođen sa osam hitaca, uspešno oporavljaju.

„Pisali su da je neko od nas podlegao povredama, ali to nije tačno. Oporavljamo se obojica“, rekao je Dupljak za srpske medije, ali ne navodeći ko bi mogao da puca na njih i to u klasičnom mafijaškom maniru.

Berlin, policija
Izvor: EPA / ALEXANDER BECHER

U srpskoj policiji ranjeni Bejtović zaveden je kao blizak prijatelj Samira Tutića (40) iz Novog Pazara, a koji je kasnije preuzeo suprugino prezime Divljanović. Veza Bejtovića i Divljanovića u srpskoj policiji se i uzima kao najverovatniji motiv pucnjave u Berlinu i to sa njihovim starim neprijateljima – saradnicima Belivukove ekipe.

Sukob između Bejtovića i Divljanovića, koji su ranije sarađivali, počeo je u decembru 2019. i to na Vračaru u Beogradu, kada je Divljanović ranjen prilikom primopredaje narkotika. Kako se tada pretpostavljalo, Divljanović je na Vračaru trebalo da preda kokain vredan 300.000 evra pripadnicima Belivukove ekipe, ali je došlo do sukoba – na njega je zapucao jedan pripadnik Belivukove „navijačke“ grupe. Divljanović je pogođen jednim hicem i ranjen je prebačen u bolnicu gde se oporavio od zadobijenih povreda. Od ove pucnjave, Divljanovićeva i Belivukova ekipa su u zavadi.

„Da li pucnjava u Berlinu ima veze sa sukobom na Vračaru ili je posredi nešto drugo, za sada se sa sigurnošću ne zna, pogotovo što Divljanovićevu grupu od tada u podzemlju prati glas opasne, ali nekorektne ekipe u poslu“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

Podvučeno belim

Krađa kokaina u Sloveniji

Kokain

Krađa kokaina u Sloveniji

27.06.2021. 08:50

Podvučeno belim

Divljanović je inače osuđivani narko-diler, koji je u ovom poslu skoro 20 godina. Presudom Okružnog suda u Novom Pazaru, koju je zatim 2005. godine potvrdio Vrhovni sud, njemu je tada pod prezimenom Tutić bila izrečena zatvorska kazna od četiri i po godine zatvora zbog pokušaja da u Bosnu prebaci dva kilograma kokaina. Tutić, zvani Tule, tada je bio zaveden kao „radnik“, a istom presudom i zbog istog krivičnog dela na četiri godine zatvora tada je osuđen i Hazir Bašović, taksista iz Novog Pazara.

Inače, nemačko Više javno tužilaštvo je posle pucnjave saopštilo da je ispred šiša bara ispaljen veliki broj hitaca iz vatrenog oružja i da je policija odmah nakon pucnjave zatvorila ceo kvart i osigurala lice mesta.

Portparol tužilaštva Martin Stenler izjavio je da motivi pucnjave i dalje nisu poznati, ali je nekoliko očevidaca za nemačke portale izjavilo da je do obračuna došlo zbog droge.

Profesionalna likvidacija

Pucnjava u Miler štraseu nije jedina u Nemačkoj koja se vezuje za sukob škaljarskog i kavačkog klana. Napadnuti Novopazarci imali su sreće da prežive hice, ali te sreće u maju 2019. godine nisu bili pripadnici škaljarske ekipe Darko Mijović i Nikola Jovanović zvani Debeli, Crnogorci koji su bukvalno na spavanju izrešetani u jednoj iznajmljenoj kući u berlinskom predgrađu. U ovom napadu ranjeni su Miloš Vesković i Miloš Pavićević. Sva četvorica odranije su bili poznati crnogorskoj policiji kao pripadnici ili saradnici škaljarske narko-ekipe.

Nemački portali tada su izveštavali o tome da je na osnovu tragova sa mesta pucnjave jasno da je reč o profesionalnoj i dugo planiranoj likvidaciji – pucači su bili maskirani fantomkama, niko od komšija nije čuo ispaljene hice, žrtve su duže vreme praćene, ali do sada ova pucnjava nije rešena, a ostalo je nepoznato i zašto su ova četvorica mladića uopšte bili u Nemačkoj.

Ubijeni Darko Mijović inače je odranije bio poznat iz do sada nerešene otmice Nemanje Medina, Petrovčanina koji se smatra ubijenim uprkos tome što njegovo telo nikada nije pronađeno. Mijović se u ovom slučaju našao na optuženičkoj klupi sa svojim bliskim prijateljem Vladimirom Ulamom, a sa njima je bio priveden i Bogdan Milić i još dvojica osumnjičenih. Na teret im se stavljalo krivično delo ubistvo, iako telo nestalog nikada nije pronađeno, a sumnjičili su se da su ubili Nemanju Medina i potom zapalili njegov automobil. Svi su u istrazi odbili poligrafsko ispitivanje. Međutim, na sudu je usledio obrt.

Krajem marta 2019. godine, Ulama i Mijović oslobođeni su optužbe da su na podmukao način ubili Medina. Policiji, i crnogorskoj i srpskoj, bio je poznat i teško ranjeni Miloš Vesković. On je, naime, rođeni brat Darka Veskovića Prike, koji se nalazi u zatvoru u Beogradu zbog ubistva Blaža Đurovića, koji je važio za osobu blisku kavačkom klanu. Ovaj slučaj bio je poznat kao jedini u kome je postojao optužni predlog protiv Filipa Koraća, vođe klana Luke Bojovića, ali je tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odustalo od optužnice protiv njega i povuklo Interpolovu poternicu.
 

Nerešeno ubistvo Roganovića
 
U decembru 2018. u centru Beča ubijen je Vladimir Roganović, visokopozicionirani član kavačkog klana, koji je bio osuđivan zbog oružja i falsifikovanja dokumenata, a bio je blizak ubijenom Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi. U pucnjavi u Beču ranjen je njegov prijatelj Stefan Vilotijević. Austrijska policija tada je saopštila da je oko pola dva po podne na mestu događaja zatekla dvojicu muškarca upucana vatrenim oružjem. Jedan je bio mrtav, a drugi teško ranjen, i on je brzo prebačen u bolnicu. U potragu za ubicom tada su bili uključeni i helikopteri i psi tragači, ali ovo ubistvo i teško ranjavanje do sada nisu rešeni. Od ubijenog Roganovića redom su se čituljama opraštali najviđeniji pripadnici kavačkog klana. Radoje Zvicer, označen kao vođa kavača, čak dve godine kasnije, na godišnjicu ubistva objavio je čitulju s rečima: „Je li ti lakše ranama, Orle i Viteže?“
 
Amsterdamske veze
 
Kontroverzni biznismen Goran Tasić Gokče (46) iz Vranja ubijen je u martu 2018. u Amsterdamu, u pucnjavi koju su tamošnji mediji ocenili kao klasičan mafijaški obračun. Ime ubijenog Vranjanca se ranijih godina vezivalo za razne prestoničke kriminalne klanove i imena, ali je sam Tasić takve glasine uvek demantovao, govoreći da je on samo čovek iz biznisa. Na konferenciji za medije koju je sam sazvao 2010. godine u Vranju demantovao je medijske spekulacije „da je član Kekinog klana“. U Amsterdamu je u oktobru 2019. u pucnjavi u piceriji „La piccola baracca“ teško ranjen Baranin Jovan Đurović, a ubijen Nišlija Goran Savić. Đurović je rođeni brat nastradalog Luke Đurovića, koji je do svoje pogibije važio za glavnog Bojovićevog saradnika u Crnoj Gori. Ranjeni Jovan Đurović navodno je posle bratovljeve smrti preuzeo glavnu ulogu u barskoj kriminalnoj ekipi, i hici koji su ispaljeni u Amsterdamu bili su namenjeni njemu, ali je Nišlija Savić, koji je primetio napadača, reagovao u poslednjoj sekundi i svojim telom i životom spasao Đurovića od sigurne smrti. I ova pucnjava je ostala nerešena.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istorija mafijaških ratova
Eksplozija, vatra

Stani mi na crtu

08.06.2021. 09:17

Istorija mafijaških ratova

Prvi mafijaški rat u Srbiji – rat surčinaca i zemunskog klana počeo je dizanjem u vazduh firme Ljubiše Buhe Čumeta „Difens“, njegovim pokušajem ubistva, pokušajem trovanja, nestankom njegove supruge Ljilje Buhe, a završio se saterivanjem zemunaca i Milorada Ulemeka Legije u ćošak iz kog su povukli očajnički potez – ubistvo premijera Zorana Đinđića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
12.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve