Scena
06.01.2022. 13:23
Tanjug

Uskoro dve premijere

Atelje 212 ima lepe vesti

pozorište
Izvor: Shutterstock

Pozorište Atelje 212 ušlo je i u novu godinu sa probama dva komada za predstojeću sezonu - “Amsterdam” i “Luna park”, stoji na sajtu ovog beogradskog teatra.

Protekli period bio je veoma zapažen i produktivan za ovo pozorište, jer su tokom 2021. imali premijere drama kao što su - “Ova će biti ista” Staše Bajac, “64” Tene Štivičić, “Sin” Florijana Zelera, “Balkan Bordello” ili “Pristanak” Nine Rejn.

Novi komad “Amsterdam” izraelske autorke Maje Jasur Arad biće prvo izvođenje tog naslova na srpsko-hrvatskom govornom području, u režiji Ive Milošević.

U novoj drami, čija je prva proba bila 15. novembra, igraju mladi talenti - Marko Grabež, Dejan Dedić, Ana Mandić i drugi.

Za komad “Amsterdam” autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst u Berlinu 2018, a imao je premijeru u pozorištu “Orange Tree Theatre” u Londonu 2019. godine.

Maja Jasur Arad je izraelska dramska spisateljica čija su dela izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik.

Težište “Amsterdama” čini glavna junakinja - izraelska violinistkinja koja stanuje u glavnom gradu Holandije, a nalazi se u poodmakloj trudnoći.

Jednog dana misteriozni račun za gas još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu, i taj bizarni događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja - odbačenosti, otuđenosti, neprilagođenosti, kao i pitanja kolektivnog identiteta.

Realizacija “Amsterdama” će biti izvedena u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Dramu “Luna park” autorke Jelene Kajgo, sprema rediteljka Milica Kralj.

U tom komadu čije su probe krenule 24. decembra, igraju - Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Milica Mihajlović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović i Teodor Vinčić, dok autorski tim čine još scenografkinja Milica Bajić i kostimografkinja Selena Orb.

Rediteljka buduće predstave je približila dramu da oslikava svet u kome živimo, najviše kroz vizuru glavne junakinje, koja se bliži sedamdesetoj godini i pokušava da održi korak sa ubrzanjem, sa novim pravilima igre, novim tehnologijama koje se veoma brzo pojavljuju.

Protagonistkinja u tumačenju Dare Džokić oseća da je ovo vreme i savremeni svet polako odbacuju kao iznošen kaput.

“Posebno interesantno u ovom komadu je što se veći njegov deo odvija u našoj bliskoj budućnosti. Pre manje od dve godine nismo mogli da pretpostavimo šta će sve danas biti naša "nova normalnost“, a ovaj komad nam daje zadatak da osmislimo našu budućnost sagledavajući ovo što danas živimo”, navela je rediteljka Milica Kralj.
 

Sudeći prema objavljenom repertoaru za januar Ateljea 212 na kome nema ovih drama, obe predstave će biti završene kasnije, od februara ili marta, još uvek direkcija pozorišta nije precizirala datume premijera na svom sajtu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...
Petrijin venac

Intervju

15.10.2021. 10:14

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...

"Petrija spada u moje važnije uloge koje su me obogatile kao ženu, kao ljudsko biće, obogatile me nekim mislima o životu. I to je ono što smo nas dve želele da izdvojimo – njeno shvatanje života, vitalnost te žene, jednostavnost sa kojom prihvata stvari i nosi se sa njima. Ona se bori protiv nečega da bi se izborila za nešto do čega joj je stalo."
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve