Bioskop ponovo radi

Bioskop ponovo radi

Shutterstock


Da li se to pojavljuju prvi znaci oporavka filmske industrije nakon prekida zbog pandemije?

„Živimo u vremenu koje se brzo menja”, kaže Brajan Bekman, finansijski direktor producentske kuće „Arclight Films“. “Mislim da je nagore prošlo.”

Organizovanje filmskih setova i dalje je izazov za filmadžije. Međutim, mnogi nezavisni studiji su shvatili da je ovo jedinstvena prilika za one koji budu uspeli da snime i distribuiraju filmove. Neki od njih su rizikovali i organizovali setove bez posebnog osiguranja od korone, kao što su produkcijske kuće „Voltage Pictures“ i „Limelight“, koje, baš kao i „Arclight“, rade na tome da filmovi budu što pre gotovi.

Svaka od ovih kompanija ističe da, s obzirom na to da je većina filmskih produkcija stopirana u martu, na tržištu postoji nedostatak koji je sve vidljiviji.

Shutterstock

Shutterstock

“Za poslednjih pet ili šest meseci zaista je malo toga urađeno”, kaže Bekman. “Očigledan je veliki raskorak između ponude i potražnje i čini mi se da ćemo čitave sledeće godine imati nedostatak sadržaja.”

Ukoliko vakcina protiv korone bude spremna sledeće godine i filmska industrija počne da se vraća u normalu, verovatno će nastupiti period inkubacije od 12 do 18 meseci dok filmovi prođu kroz sve faze produkcije.

Povezane vestiSaša Baron Koen je u tajnosti snimio nastavak “Borata”

Brajan Bekman ističe da „Arclight“ planira da finansira filmove koji mogu da budu gotovi za manje od godinu dana. “To jeste izazov, ali bismo na taj način mogli da budemo u prednosti nad konkurencijom koja snima skuplji film ili film koji nije osmišljen tako da može da se završi za manje od 12 meseci”, kaže Bekman.

„Arclight“ trenutno ima nekoliko projekata na čekanju, uključujući triler „Aurora“ sa Megan Foks u glavnoj ulozi, koji bi trebalo da se snima u Srbiji. „Nadam se da ćemo uspeti da započnemo snimanje ‘Aurore’ do kraja ove godine”, ističe Bekman.

Predsednik i izvršni direktor produkcijske kuće „Voltage Pictures“ Džonatan Dekter kaže da je njegova kompanija tokom pandemije napravila dva filma u Los Anđelesu i da imaju u planu da u oktobru započnu snimanje još dva filma u Evropi. On ne želi da otkriva detalje o projektima, ali napominje da produkcije neće biti pokrivene osiguranjem od korone i dodaje da je „Voltage“ uspostavio stroga pravila ponašanja na setu u cilju zaštite od virusa. “Radimo sa pametnim i odgovornim ljudima. Možda malo rizikujemo, ali produkcija bilo kog filma je rizik sam po sebi. Ako sam nešto naučio tokom 20 godina u ovom poslu, to je da se mi, nezavisni stvaraoci, ne predajemo. Uvek nađemo način da rešimo problem i guramo dalje. Mi smo borbeni i ne prihvatamo ‘ne’ kao odgovor”, kaže Dekter.

Povezane vestiStižu nove serije

Od marta, „Voltage“ je objavio sedam filmova, uključujući “Nakon što smo se sreli”, koji se prikazuje od 2. septembra. “Ne mogu ni da pretpostavim kako će se to pretočiti u zaradu od prikazivanja filma, jer, ako smo nešto naučili tokom pandemije, to je da ništa ne možemo da predvidimo”, kaže Džonatan Dekter i ističe da se „svake nedelje otvara sve više bioskopa“. Ovu tvrdnju potkrepljuju rezultati analize koju je početkom septembra sprovela firma „Gower Street“, a prema kojoj skoro 65 odsto bioskopa na svetu ponovo radi.

Shutterstock

Shutterstock

Kompanija „Limelight“, koja je producirala i finansirala „Palm Springs“, hit ovogodišnjeg Sandens festivala, trenutno snima dva neimenovana filma u Kanadi. „Limelight“ takođe istražuje lokacije na Novom Zelandu za naredni projekat.

“Trudimo se da radimo u zemljama koje imaju nisku stopu obolelih od korone”, kaže predsednik firme „Limelight“ Dilan Selers. “Jednostavno smo uporedili korist i rizik”, objašnjava on. “Korist je na našoj strani jer se trenutno snima jako malo filmova”.

Povezane vestiNOVA PRAVILA: Nema Oskara za filmove bez rodne i rasne raznolikosti

„Limelight“ je uspeo da proda svoja dva nova filma tokom poslednjih meseci. „Kauboje“ je otkupila firma „Samuel Goldwyn Films“, a dramu „The Starling“ je želeo „Netflix“. Oba filma su prodata za onlajn prikazivanje. “Finansijski smo dobro prošli, bez obzira na to što nismo doživeli pun ugođaj festivala i žive publike”, zaključuje Selers.

Nekonvencionalni

Nezavisni filmovi su producirani bez učešća države ili velikih studija. Reč je o filmovima koji imaju male budžete, ali su njihovi autori spremi da preuzmu veći rizik kada je u pitanju forma ili problematičan sadržaj. Ovi filmovi su se pojavili uporedo sa prvim velikim filmskim studijima, ali su popularnost stekli tek pedesetih i šezdesetih godina, kada je počeo da se raspada sistem “klasičnog Holivuda”, a nezavisne produkcije su publici pružale sadržaje koje veliki studiji nisu mogli ili nisu hteli. Termin “nezavisni” se često vezuje za filmove koji su protiv aktuelnog establišmenta, odnosno one koji se smatraju nekonvencionalnim ili umetničkim filmovima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar