Scena
19.10.2022. 16:07
R. E.

Misija u zagrobnom životu

Bukerova nagrada dodeljena piscu Šehanu Karunatilaki

Šehan Karunatilaka 19.10.2022.
Izvor: EPA / TIM IRELAND

Šrilankanski pisac Šehan Karunatilaka dobio je Bukerovu nagradu za svoj drugi roman "Sedam meseci Malija Almeide", o preminulom fotografu koji ima misiju u zagrobnom životu.

Piscu je nagradu uručila britanska kraljica supruga Kamila, a dobiće i iznos od 56.810 dolara.

Radnja romana je smeštena u Šri Lanku 1990. godine, tokom građanskog rata u zemlji, a priča prati ratnog fotografa i kockara Malija Almeidu, koji se budi mrtav.

Vreme je od suštinskog značaja za Malija, koji ima "sedam meseci“ da dopre do voljenih i uputi ih na skrivene fotografije koje je napravio, a koje prikazuju brutalnost sukoba u njegovoj zemlji.

"Nadam se da će se 'Sedam meseci', u ne tako dalekoj budućnosti, čitati u Šri Lanki, koja je shvatila da ove ideje korupcije, huškanja rasa i kronizma nisu funkcionisale i nikada neće funkcionisati", rekao je Karunatilaka dok je prihvatao nagradu, a prenosi CNN.

"Nadam se da će se čitati u Šri Lanki koja je nešto naučila i da će 'Sedam meseci' biti u odeljku za fantastiku u knjižarama i da neće biti shvaćen kao realizam ili politička satira", zaključio je pisac.

"Ovo je metafizički triler, zagrobni 'noar' koji razbija granice ne samo različitih žanrova, već i života i smrti, tela i duha, istoka i zapada. To je potpuno ozbiljna filozofska igra, koja čitaocu približava užase građanskog rata u Šri Lanki.

A kada se tamo nađe, čitalac otkriva nežnost i lepotu, ljubav i odanost, kao i težnju za idealom koji daje smisao životu", rekao je predsednik žirija Bukerove nagrade, Nil Mekgregor.

Bukerova nagrada je prvi put dodeljena 1969. godine, a neki od prethodnih dobitnika su Salman Ruždi i Margaret Atvud.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sećanje na velikane srpske književnosti
knjiga

Danilo Kiš

15.10.2022. 22:35

Sećanje na velikane srpske književnosti

U Ćirpanovoj ulici u Novom Sadu, u kojoj je živeo Danilo Kiš, je povodom dana piščeve smrti posađeno stablo kestena, saopšteno je iz Udruženja građana "Dunavska sonata".
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve