Scena
01.10.2022. 23:05
Lena Munitlak

Uskoro u Beogradu...

Koje sve svetske pisce ćemo moći da vidimo na Sajmu knjiga

sajam knjiga
Izvor: Shutterstock

Posle dvogodišnjeg čekanja, konačno nam ponovo stiže Sajam knjiga u svom punom sjaju. Pod nazivom "Povratak napisanih“, Sajam će biti održan 23. do 30. oktobra.

Slogan sajma, koji se ove godine održava 65. put, odnosi se delom na pauzu koja je izazvana pandemijom, a delom i na borbu za opstanak ove manifestacije i kulture čitanja u Srbiji.

Među ljubiteljima knjiga u Srbiji već vlada uzbuđenost zbog povratka ove značajne kulturne manifestacije, koja im je nedostajala u dve godine promenjenog društvenog ritma izazvanog pandemijom.

"Danas je dobar dan za sve ljubitelje Sajma knjiga. Dve godine smo morali da odlažemo Sajam zbog bolesti zvane korona, koja je posustala, ali se pojavila nova bolest koja se zove rat, a mnogo je knjiga o toj bolesti napisano. Suština dobre književnosti je da je lek, a upotreba tog leka je – dva puta dnevno čitati“, rekao je Dušan Kovačević, predsednik odbora Sajma knjiga, na konferenciji za medije održanoj povodom ove manifestacije.

Ovogodišnja zemlja i počasni gost je Rumunija, a Sajam knjiga biće fantastična prilika da se čitaoci upoznaju sa našim susedima iz te zemlje.

U prostoru Beogradskog sajma, u halama 1, 1a, 2a i 4 predstaviće se oko 400 izlagača iz Srbije i inostranstva, a biće predstavljeno i više od 30 rumunskih autora.

Osim Rumunije, na Sajmu knjiga učestvovaće i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Kraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti Programa iz inostranstva biće: Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Đovani Dozini iz Italije i Đorđe Matić iz Hrvatske, a u programu učestvuje i više od 40 srpskih pisaca različitih generacija i poetika.

Ajfer Tunč, spisateljica iz Turske, bez dlake na jeziku piše o dešavanjima u društvu. Njeno poslednje delo "Svetski bol“, koje je na srpskom objavljeno 2021. godine, daje iskren i pomalo brutalan prikaz dešavanja u jednom malom mestu, u kojem se međuljudski odnosi, a i zajednica uopšte kvare pod pritiskom gramzivosti.

"U romanu ’Svetski bol’, čija je pozadina satkana od društvenih tragedija i priča o kolektivnom bezumlju, označena je jasna granica koja razdvaja ljude odlučne da se obračunaju sa prošlošću od ostatka društva u kojem žive“, piše u opisu knjige izdavača "Geopoetika“.

Domaćoj publici verovatno najpoznatiji gost Sajma knjiga biće francuski pisac Patrik Beson. Književnik je, pored ostalih četrdesetak dela, napisao knjigu o našem najboljem teniseru svih vremena pod nazivom "Đoković, odbijam“ koja izlazi u izdanju "Čigoja štampe“ u ediciji "Disident“. Beson će posetiti Sajam 28. oktobra.

Đovani Dozini, italijanski novinar i pisac, takođe je jedan od gostiju Sajma, a njegov roman "A Babukar je išao prvi“ je moderna priča o četiri mladića iz različitih afričkih zemalja koji su se jednog leta zatekli u Peruđi u potrazi za lepšim, neuhvatljivim snom.

Dozini verno prenosi naizgled banalnu realnost kroz niz kratkih epizoda i približava nam priču o nedostižnoj normalnosti dostojanstvenog života. On na sjajan način predstavlja život i sudbinu migranata, njihove strahove, želje i nostalgiju. Ovaj roman nagrađen je prestižnom nagradom Evropske unije za književnost 2019. godine.

I ove godine biće tradicionalno dodeljene nagrade u kategorijama: Izdavač godine; Izdavački poduhvat godine; Dečja knjiga godine; Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku; Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke; Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip; Nagrada "Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu; Nagrada za najlepšu dečju knjigu; Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Na Sajmu će biti predstavljeno više programa i tribina posvećenih pisanoj reči, a neki od njih su programski ciklus "Pišem, dakle postojim“ koji će predstaviti domaće i strane pisce, kao i program "Dijalozi“ u kojem će književnici imati priliku da razmene mišljenja o književnosti i umetnosti uopšte.

Pored toga, biće održan i program "Vreme pamćenja“, organizovan povodom godišnjica rođenja slavnih pisaca Ive Andrića, Vaska Pope i Borislava Mihajlovića Mihiza. U okviru ovog programa biće održani razgovori o priređivanju kritičkih izdanja, o pesničkom nasleđu i autoritetu književne kritike.

Biće obeleženo i 180 godina postojanja Biblioteke SANU, uz razgovor o tradiciji bibliotekarstva u Srbiji.

Školski dan je tradicionalno četvrtkom, ovoga puta to će biti 28. oktobar, kada se očekuje veliki broj grupa učenika koji će moći da kupe ulaznice od 150 dinara. Porodični dani zakazani su za 23 i 24. oktobar, a porodice će moći da kupe grupnu ulaznicu po ceni od 800 dinara.

"Povratak napisanih“ mnogima će doći kao melem na ranu, posle duge pauze i iščekivanja. Nije sve u kupovini novih knjiga, međutim, deo šarma Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu je i atmosfera, šetnja po punim salama i otkrivanje novih književnih dela za koja možda i nismo znali do sada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve