Scena
17.10.2021. 21:05
R.E.

Usne Mej Vest

Čuvena Dalijeva sofa u obliku usana nije baš sasvim njegova

usne, salvador dali, 17. 10. 2021.
Izvor: ANP / Robert Vos

Jedan od najpoznatijih komada nameštaja na svetu, sofa u obliku usana Mej Vest, Salvadora Dalija, nastao je najpre kao skica na poleđini jedne koverte, otkrilo je istraživanje seoske kuće u Saseksu, u Engleskoj.

Skica je otkrivena u Vest Dinu, u blizini bivšeg doma Dalijevog prijatelja, britankskog pesnika Edvarda Džejmsa, a stručnjaci kažu da skica otkriva u kojoj je meri Džejms bio uključen u stvaranje sofe iz 1930-ih, pored telefona sa jastogom koji je takođe rezultat njihove saradnje, jednog od simbola nadrealističkog pokreta, piše Gardijan.

Skica je pronađena u toku priprema za digitalizaciju Džejmsove arhive od 2.300 predmeta, koje uključuju mučan niz prepiski, prvih izdanja i skica od mnogih umetničkih velikana 20. veka koji su povezani sa Džejmsom.

Jedan od njih je Dali, čija je dela Džejms finansirao u jednom trenutku tokom cele godine, kao i ostale nadrealističke umetnike uključujući slikara Renea Magrita, Marsela Dišana, Leonoru Karington, Žan Koktoa kao i Pabla Pikasa i pisce Oldusa Hakslija i Džona Betjemana.

Prema rečima Hjua Morisona, upravnika zbirki u Vest Dinu, sofa usana Mej Vest bila je Džejmsova ideja 1936. godine, koja je trebao da njegovom domu u Londonu pruži nadrealistički enterijer.

"Ova ideja je izazvala Dalijevu maštu, i njih dvojica su počeli da raspravljaju o tome, hraneći idejama jedan drugog", rekao je Morison.

Dali je skicirao projekat koji je opisao kao "lice Mej Vest" kao ideju za nadrealistički stan u čast filmske zvezde, a Džejms je u jednom trenutku sugerisao da bi Mejine usne mogle biti inspiracija za sofu, objasnio je Morison.

Prema rečima Kristofera Vilka, iz vodećeg svetskog muzeja umetnosti i dizajna (V&A) u kom se nalazi jedna od pet poznatih verzija sofe, skica iz Vest Dina odnosi se na prvu verziju sofe koja se proizvela.

Vilk kaže da priča o sofi u obliku usana postavlja zanimljiva pitanja o autorstvu umetničkih dela.

"Skica koverte i prepiske pomažu u objašnjavanju Džejmsove uloge u stvaranju ovih sofa, i sasvim je jasno da je, iako je originalni koncept bio Dalijev, veliki deo zahtevnog posla u stvaranju komada pripadao je Džejmsu", rekao je on.

Kauč u oblku usana je postigao svoj ikonski status 1960-ih kada je počeo da se smatra pop kulturom. Kopije su pravljene širom sveta, a poznate ličnosti uključujući pevačicu Kajli Minok, Bijonse i Kejti Peri fotografisane su kako poziraju na njima.

"To je taj čuveni komad. Bio je jedinstven i nije bilo ničeg sličnog. U doba Dalija i Džejmsa, Dalijeva otvorena seksualnost nije bila široko prihvatljiva, ali danas je to sasvim drugačije", rekao je Vilk.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Umetnost može da komunicira kroz raznorazne kanale, može da bude samo zabavna"
Film

Mladen Sovilj

10.09.2021. 18:25

"Umetnost može da komunicira kroz raznorazne kanale, može da bude samo zabavna"

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Mladen Sovilj koji je govorio o ulogama u krimi žanru, seriji "Klan" i filmu "Južni vetar", kao i o priključenju ekipi hit predstave "Hotel 88" i velikim očekivanjima od dugoočekivanog ostvarenja "Heroji".
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve