Scena
28.04.2022. 08:10
Mihailo Paunović

Festival FIST

Da li znate šta je fobofobija?

Strah
Izvor: Shutterstock

Društveno ili pojedinačno, stalno smo izloženi strahu. Sa strahom se budimo, ležemo... Dišemo. Plašimo se šta će biti sutra, strepimo da li smo dovoljno dobri, čeznemo za dalekim predelima, ali se plašimo da pustimo korak.

Strah nas je za budućnost planete Zemlje. U kratkom vremenskom periodu suočili smo se sa pandemijom virusa korona i sa klimatskom krizom. Svet je na trenutak stao, zanemeo, ali ne i strah. On nas je paralisao i ugrozio ambicije koje imamo.

Strah je pokrenuo mnoge značajne i velike promene, a da li je fobofobija hrabrost ili ludost ostaje pitanje na koje će ovogodišnji Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) problemski i programski odgovoriti kroz svoje glavne i prateće programe.

Pod sloganom "Fobofobija – strah od straha“ – od sedmog do 16. maja ove godine održaće se FIST koji tradicionalno već 17. godinu organizuju studenti sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival predstavlja jedinstvenu platformu koja spaja različite pozorišne prakse širom sveta, kao i studente kojima je ovo dragocena prilika da se umrežavaju, uče, razmenjuju znanja i stiču iskustva i veštine neophodne za dalji profesionalni razvoj.

Od trenutka kada je osnovan na inicijativu studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti pa sve do danas, FIST predstavlja jedan od najznačajnijih festivalskih događaja namenjenih mladoj publici. Za 17 godina postojanja festival je ugostio trupe iz 70 zemalja sveta, kao i više od 5000 gledalaca i učesnika.

Za potrebe festivala napravljeno je više od 300 studentskih produkcija, a u samoj njegovoj realizaciji učestvovalo je više od 50 eminentnih stručnjaka.

Sedamnaesti po redu FIST produkciono će biti održan u skladu sa konceptom zelene transformacije, ali u do sada neviđenom formatu karavana. Naime, prvi put od osnivanja, u festivalu neće uživati samo beogradska publika, već će se festival održati u Pirotu, Novom Pazaru, Zrenjaninu i Beogradu.

"Ove godine na prostoru čak četiri grada ohrabrujemo jedni druge da zaronimo u sebe i slobodno i bez straha isplivamo na površinu“, navodi se u najavi predstojećeg festivala.

Bez straha u glavnom programu ovogodišnjeg FIST-a učestvovaće šest predstava – iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Češke, sa novosadske Akademije umetnosti i iz FIST produkcije.

Festival će biti otvoren u Pirotu predstavom "Paklena noć“ čiju režiju potpisuje Boris Isaković.

Radnja predstave "Paklena noć“ odvija se tokom nekoliko noćnih sati, u jednoj od zemalja Evrope u kojoj vlast preuzimaju fašisti. U sirotinjskoj četvrti u malom stanu žive ON i ONA. Oni su svet za sebe, ali i deo istorije koja se upravo događa.

Publika u Pirotu će moći da uživa i u predstavi "Predah“ koja se bavi pričom o Pozorištu igre.

Pozorišni karavan svoje putovanje potom nastavlja u Novom Pazaru gde će publici biti predstavljena predstava "Na drugoj strani“.

Performans "Na drugoj strani“ je kreativno istraživanje zasnovano na Koktoovoj monodrami "Ljudski glas“, koja je napisana 1928. godine. U predstavi pratimo priču žene koja razgovara sa svojim ljubavnikom poslednjih nekoliko godina. Komad je smešten u prazan prostor sa jednom stolicom u sredini scene, što predstavi daje osećaj praznine i izolovanosti. Odsustvo scenskih elemenata ukazuje na njenu usamljenost i nedostatak intimne ljudske povezanosti koja je glavna stvar za kojom žudi... Publika će biti svedok žene, koja može da bude bilo koja druga osoba koja prolazi kroz razvod i ne može da nastavi dalje.

U Novom Pazaru biće odigrana i predstava "Pelikan“ u produkciji Internacionalnog univerziteta za audio-vizuelne umetnosti iz Severne Makedonije.

Reč je o predstavi koja se odvija u dugom danu i još dužoj noći, upravo u onim trenucima kada je svakom strpljenju kraj i živi se još samo da se istina dokaže po svaku cenu, makar i da svemu dođe kraj. Ova kamerna predstava neće likovima dati prostor za dalje bekstvo, ni fizički ni metaforički, tako da će svi morati da se suoče sa događajima, pa tako i raspadom porodice. Postavlja se pitanje da li su sve te stvari koje su nam nekako urezane moralne, urođene, verne zapravo takve.

Šta se dešava ako se problem zabranjene ljubavi reši sam od sebe? Šta ako stvarnost postane toliko nepodnošljivo prisutna da postepeno počinje da razgrađuje nekada neupitne granice? Ko formira društvo – čovek ili okolnosti?

Ovo su samo neka pitanja o kojima će se baviti predstava "Arlekin je mrtav“. Nekada davno na parkingu supermarketa, stara komedija del arte ponovo oživljava i ovog puta će biti predstavljena beogradskoj publici 15. maja.

Festival svoje putovanje završava u Zrenjaninu predstavom "Romeo i Julija“. Komad predstavlja neobično i neočekivano izvođenje klasičnog teksta i ima za cilj da pruži svežu perspektivu na dobro poznate likove podsećajući publiku na Šekspirovu bezvremenost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uskoro premijera predstave o Milevi Marić
pozorište

Sombor

30.03.2022. 20:10

Uskoro premijera predstave o Milevi Marić

U Narodnom pozorištu u Somboru počele su probe komada "Mileva Marić" u režiji Anice Tomić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve