Scena
24.01.2022. 13:58
Tanjug

Roman "Deca"

Dobitnica NIN-ove nagrade je Milena Marković

Milena Marković 24.1.2022.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je u ponedeljak žiri na svečanosti u beogradskom hotelu Moskva.

Roman "Deca" u izdanju kuće "Lom" govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog početnog slova.

NIN-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

Pisac Miljenko Jergović u svom tekstu "Milena Marković: Grube geste, nežnosti" nadahnuto je ranije pisao o novoj knjizi ove pesnikinje, nazvavši je "jednim od najvažnijih romana koji ostaje iza naše generacije"

Kako je Jergović u autorskom tekstu pisao, "Deca" su roman o detinjstvu, o deci koja rađaju drugu đecu, o porodici - disfunkcionalnoj, jer ko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu porodicu.

"Deca" su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu... opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih" piše Jergović.
 

Jergović je između ostalog napisao da su "Deca" roman o autističnom, mentalno zaostalom sinu, o retardiranom sinu, o sinu debilu.

"Milena Marković iznad je političke korektnosti, iznad tog jada ljudskog i te bede književnih i ideoloških antitalenata, koji bi da represijom nad jezikom popravljaju sviet i sakrivaju sve ono s čime nisu u stanju da se nose u svetu“. napisao je Jergović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve