Scena
22.05.2024. 22:46
M. Paunović

Naša preporuka

Proverili smo ZAŠTO svi toliko pričaju o filmu "ZA DANAS TOLIKO"

1
Izvor: YouTube screenshot

Ukoliko spadate u filmofile, već neko vreme sigurno slušate o filmu posle kog ljudi iz bioskopskih sala izlaze sa osmehom "od uva do uva"... O filmu koji je toliko divan i plemenit da su mu glumci pisali pisma... Mi ovo slušamo još Festa i konačno smo se naterali da proverimo verodostojnost ovih krupnih reči koje se odavno nisu pripisivale nekom domaćem filmu.

I da, istina je. Film "Za danas toliko" je sve to i mnogo više od toga, ali pre svega film koji je srpskoj publici bio potreban.

Iako je Marko Đorđević svojevremeno u jednom intervjuu rekao da "Za danas toliko" nije napravljen sa nekom posebnom porukom, naš je utisak da smo sa porodicom Šarenac dobili baš ono što nam je trebalo - prelepu prisnost jedne porodice koja je lekovita u današnjem svetu 

Šarenci su porodica ispunjena smehom i pesmom, zaljubljena u život. Oni su porodica koja nas podseća da radost života leži u svim onim malim momentima kao što je pravljenje omiljenih kolača.

Koliko god je film natopljen optimizmom on prikazuje skrivenu tugu, koju verovatno nosi svako od nas, ali koja se lakše podnosi kada ima sa kim da se podeli.  

Činjenica da ne postoji jasna tema filma, ne čini ga lošim… Naprotiv.

Ovo je film o svima nama i to ga čini tako moćnim. Poslednji domaći film koji nas je tako naivno zagolicao bio je "Leto kad sam naučila da letim", posle kog smo, takođe, prokomentarisali da nam je potrebno više takvih projekata koji će praviti balans među svim onim teškim, ratnim temama koje decenijama unazad gledamo na velikim platnima.

Film je pravo osveženje i zbog glumačke ekipe koju, izuzev Gorana Bogdana, nemamo priliku često da gledamo.

Teško je reći čiji je ovo film. Da li maestralnog Filipa Đurića koji će vas nasmejati do suza i koji brigu pretvara u radost, ili Ivane Vuković koja je sinonim za osmeh i pesmu.

A kada smo kod pesme, treba istaći da muzika ima posebnu ulogu u ovom filmu. "Vratio sam se živote" Kemala Montena je glavna nota "Za danas toliko", ali tu su još i "Sve laži sveta" Vlade Divljana, kao i Garavi sokak, Zvonko Bogdan… Znamo, zvuči nespojivo i nabacano, ali verujte nam svaka melodija je "čučnula" baš tamo gde treba.

"Za danas toliko" je film koji bi trebalo da pogledate i posle kog ćete sigurno izaći iz bioskopske sale i reći – život je lep.

Pogledajte fotografije sa premijere filma: 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve