Scena
30.04.2022. 11:07
R. E. /RTS

"Radmila Vidak"

Hajde da svi govorimo kao oni...

Radio
Izvor: Shutterstock

Žiri Radio-televizije Srbije odlučio je da ovogodišnju nagradu za lepotu govora “Radmila Vidak” dodeli Vesni Lončarević, spikerki Radio Beograda 2 i Nebojši Kotlajiću, novinaru-prezenteru i reporteru Informativnog programa Televizije Beograd.

Vesna Lončarević je profesionalnu karijeru započela 1989. godine u Radio Prištini. Osim spikerskog posla na radiju, bila je prepoznatljivi glas Televizije Priština, a od 2000. godine angažovana je kao spikerka Radio Beograda 2.

Nebojša Kotlajić je u Televiziji Beograd od 1990. godine. Radio je u "Beogradskoj hronici“ i vodio i uređivao vesti Jutarnjeg programa. Trenutno je novinar-reporter Spoljnopolitičke redakcije Informativnog programa RTS.

Posebno priznanje “Radmila Vidak” za dugogodišnje negovanje lepote govornog izraza dodeljeno je nekadašnjoj spikerki Radio Beograda Mariji Borovac Slavković, jednom od retkih poslenika kazane reči čiji se glas u etru čuo neprekidno 50 leta sa talasa Radio Beograda i koja je svojim radom predstavljala uzor mlađim generacijama spikera, voditelja i novinara, ukazujući im ličnim primerom kako treba negovati kulturu govora u elektronskim medijima.

Žiri je odlučio da vanredno priznanje ove godine dobije voditelj Radio Novog Sada Branislav Šorak, koji je kao prezenter i voditelj sa uspehom učestvovao u velikom broju javnih manifestacija, kao autor-narator snimio veliki broj radijskih i televizijskih reportaža i dokumentaraca i svojim glasom obojio veliki broj radijskih džinglova i špica, koji i danas predstavljaju zvučnu identifikaciju pokrajinskog Javnog servisa.

Radio-televizija Srbije je ustanovila nagradu za lepotu govora 2014. godine. Priznanje nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd i velike jezičke prosvetiteljke, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici televizije i radija i u Jezičkom savetu RTS-a, istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči. Nagradu zajednički organizuju Radio Beograd 2, program kulture i umetnosti i Kulturno-umetnički program Televizije Beograd.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog prestižnog priznanja su Žarko Obračević, Svetislav Vuković, Dejan Đurović, Ljiljana Marković, Danka Novović, Staka Novković Đorđević, Vesna Radosavljević, Dragan Vučelić, Dušica Mijatović, Marija Mitrović Jokić, Aleksandar Božović, kao i emisija "Srpski na srpskom“ Radio Beograda 1.

Žiri za dodelu nagrade “Radmila Vidak” radio je u sastavu: Vlado Đukanović, lingvista, Olga Babić, lektorka u Dramskom programu Radio Beograda i Jelena Dubajić Pantić, lektorka u Informativnom programu RTS.

Nagrade će laureatima biti uručene sredinom maja, na svečanosti u RTS Klubu, u zgradi Radio Beograda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boda Ninković: "Danas su na ceni loše vesti"
OPS-FOTO 02.JPG

Intervju

16.04.2022. 07:10

Boda Ninković: "Danas su na ceni loše vesti"

Već četiri decenije jedan je od glumaca koji plene svojom pojavom, talentom i harizmom. Vole ga sve generacije, a njegova gluma je iskrena i uvek je poklon publici. Slobodan Boda Ninković je krajem prošle godine zvanično otišao u zasluženu penziju, ali to nikako ne znači da se odrekao dasaka koje život znače, filmske i televizijske kamere, kao i muzike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve