Scena
02.09.2021. 22:05
R.E.

Od 9. do 16. septembra

Intimni dokumentarac, ljubavna priča, otvara Beldocs

Ekipa filma Fejt i Branko
Izvor: Vidoje Manojlović

U bogatom programu četrnaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu, biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Beldocs će, kao i prošle godine, biti održan u hibridnom formatu, u nekoliko prostora u Beogradu i onlajn. Sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja kovid-19.

"U ovom izdanju ćemo predstaviti 107 filmova u 16 programskih celina. Ponosan sam na činjenicu da i ove godine imamo projekcije na otvorenom. Takođe se jako radujem projekciji video dnevnika Nelsona Salivena, za koga mnogi kažu da je prvi vloger u istoriji, čovek koji je anticipirao selfi još osamdesetih godina prošlog veka. Tu je i retrospektiva dokumentaraca portugalskog velikana Pedra Košte, čije smo igrane filmove imali prilike da gledamo u Beogradu u prošloj deceniji”, istakao je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala.

Beldocs će biti održan na otvorenom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i sale partnera Festivala - Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu Vlada Divljan i bioskopa Balkan - u kojima će moći da uživaju u najboljim svetskim dokumentarcima novije produkcije.

Program i satnicu projekcija pogledajte na sajtu festivala

"Mislim da ove godine imamo jednu od najjačih i kreativno najavanturističkijih selekcija do danas, i ponosan sam što smo u mogućnosti da prikažemo program koji je ovoliko beskompromisan i smeo. Drago mi je što ćemo i ove godine i mimo retrospektiva prikazati srpske premijere velikih dokumentaraca iz godina kada dokumentarni film nije imao toliko prostora u srpskim bioskopima, kao što je recimo film 'Ovoliko velikog srca' Fransoa Rajhenbaha. Ovaj film bavi se afričkim imigrantom u Evropi sa snovima o bokserskoj slavi, koji pokazuje da godine prolaze ali neke stvari uvek ostaju iste”, rekao je Igor Stanojević, selektor Beldocsa.

"Ostvario mi se san da na Beldocsu prikažemo filmove velikih autora kao što su Frederik Vajzman ili Spajk Li. Takođe ćemo prikazati i novi film Kazua Hare kojeg je publika u Srbiji imala priliku da upozna baš putem retrospektive koju smo priredili. Tu su i izvrsni filmovi srpskog takmičarskog programa, koji su nam svake godine inspiracija i znak da je i u oskudnim okolnostima moguće napraviti značajna dela. Ukratko, trudimo se da poštujemo bogato nasleđe dokumentarnog filma i ujedno ne dozvolimo njegovim novim stazama da ostanu neobasjane” dodao je Stanojević.

Ovogodišnji specijalni program Beldocs festivala biće posvećen mentalnom zdravlju, a u selekciji pod naslovom eleMental biće prikazano pet internacionalnih ostvarenja.

Beldocs Akademija, kao i prethodne godine, u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju. Beldocs Akademija se održava u saradnji sa Filmskim centrum Crne Gore, koji je i ove godine sponzor nagrade za najbolji projekat na akademiji.

Na otvaranju festivala 9. septembra, pod otvorenim vedrim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film "Fejt i Branko” (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte), intimni dokumentarac koji prati ljubav i odnos dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

"Ova premijera nam znači mnogo oboma: Srbija je zemlja u kojoj smo se Ketrin i ja upoznali pre 11 godina, i naša srca su ovde”, rekli su Fejt Eliot i Branko Ristić, glavni protagonisti ovog ostvarenja, koji je sniman osam godina.

U subotu, 21. avgusta, počela je prodaja karata za projekcije uživo. Karte su u prodaji preko Beldocs online servisa, dok će kupovina ulaznica na lokacijama održavanja festivala biti moguća od početka septembra do kraja festivala, osim za Amfiteatar Muzeja Jugoslavije gde će fizička prodaja biti moguća samo na licu mesta, pola sata pred projekciju.

Cena karata je 300 dinara za sve projekcije, osim za one u Muzeju savremene umetnosti Beograd, koje će se prodavati po ceni od 100 dinara.

Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje online, od 9. septembra u 22.00 do 16. septembra u 23.59h.

Karte za online projekcije će moći da se kupe u ovom periodu i za većinu filmova važiće 48 sati nakon obavljene kupovine. Cena karte je 200 dinara ili 2 dolara za dugometražne filmove, a 150 dinara ili 1.5 dolar za kratkometražna ostvarenja. Filmovi će biti dostupni preko linka "Beldocs online“ u glavnom meniju festivalskog sajta.

Beldocs je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, ambasada Australije, Portugalije, Ukrajine, Izraela, Švajcarske, Slovenije, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog kulturnog centra, Francuskog instituta, Filmskog centra Crne Gore, Grčkog filmskog centra, Misije OEBS-a u Srbiji, RYCO, DOX TV, TV Al Jazeera Balkans i Orion Telekoma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi filmovi Toma Kruza ipak neće sada u bioskope
Tom Kruz, 1. 9. 2021.

Odlažu se primejere

02.09.2021. 09:00

Novi filmovi Toma Kruza ipak neće sada u bioskope

"Paramount" je odložio premijerno prikazivanje filmova Toma Kruza "Top gan: Meverik" do maja 2022. godine i "Nemoguća misija 7" do septembra 2022. godine, izjavio je portparol studija Vajakom CBS Ink, u trenutku kada je zabeležen porast broja zaraženih kovidom 19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve