Scena
22.02.2022. 13:05
Tanjug

Festival u Beogradu

Kakva je veza između umetnosti i ljudskih prava

Ljudska prava
Izvor: Shutterstock

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka i umetnička direktorka DAH teatra Dijana Milošević koja je govorila o drugom izdanju festivala "Umetnost i ljudska prava: Umetnost u akciji" koji će biti održan od 24. do 27. februara u više prostora u Beogradu.

Milošević je rekla da je ideja festivala da se predstave umetničke prakse koje se bave temom ljudskih prava u vrlo širokom smislu, pošto "jednom dobijena ljudska prava nažalost nisu garantovana i moramo stalno da se osvešćujemo i da ih branimo".

"Imamo jako bogat program. Ideja nam je bila da predstavimo različite umetničke forme. Prevashodno smo teatar, ali bavimo se i drugim formama", istakla je Milošević.

Prema njenim rečima, u okviru festivala, između ostalog, umetnica i aktivistkinja Zoe Gudović će u Ustanovi kulture "Parobrod" voditi radionicu "Učenje po Zedu" gde se istražuje kako izgleda kad se sa ženskog aspekta osvaja javni prostor, odnosno govori se o "tranformisanju žena u njihove muške alter egoe".

Na festivalu "Umetnost i ljudska prava" u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine biće premijerno prikazan i dokumentarni film DAH teatra o njegovom nedavnom projektu "Drveće pleše".

"Bavili smo se pričom o važnosti drveća i odbranom od prekomerne seče, što je globalna priča jako važna za opstanak planete", ocenila je Milošević.
 

Gošća iz Izraela Moran Duvšani predstaviće se u "Parobrodu" instalacijom "Kardiofon ili muzika tvog srca" gde se posetiocu u sobi uradi EKG, pa se njegovi rezultati kroz muzičku kutiju tranformišu u notni sistem, i na kraju se iz kompjutera dobija muzika.

Milošević je podsetila i da u Narodno pozorište dolazi Španjolka Amaranto Osorio sa predstavom "Ono što nismo izgovorile", u kojoj je akcenat na ženskim pravima, a festival zatvara u Dorćol placu ženska romska hip hop grupa Priti laud koja peva "o vrlo važnim temama za njihovu i našu zajednicu".

Partneri DAH teatru u organizaciji festivala su UK "Parobrod", Narodno pozorište, Kolarac, Dorćol plac i drugde, a podržali su ga Gete institut, Ministarstvo kulture i informisanja i drugi.

Milošević je rekla da su planovi DAH teatra kada se stiša ili završi pandemija da nastavi sa putovanjima i gostovanjima, jer su im "najvažnije žive predstave i da se sreću sa publikom širom zemlje i sveta".

Projekat "Drveće pleše" biće ponovo izveden 29. aprila na Svetski dan igre u Studentskom parku u Beogradu.

Milošević kaže da će DAH teatar učestvovati u nizu projekata kakvi su "Antiogna" koji se bavi dramskim tehnikama koje profesori srednjih škola mogu korsirtiti u radu sa vršanjačkim nasiljem, i radionica sa teatrom "Hend to maut" u martu o pričama mladih žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad: Koncerti u martu koje ne bi trebalo propustiti
Koncert

Spremite se...

14.02.2022. 23:35

Novi Sad: Koncerti u martu koje ne bi trebalo propustiti

Velika imena domaće i svetske muzičke scene nastupiće od 3. do 13. marta u Novom Sadu u okviru programskog luka "Seobe" projekta Evropske prestonice kulture, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve