Scena
21.03.2024. 22:05
R. E.

Karl Malden

Oskarovac koji se ponosio SRPSKIM POREKLOM

oskar
Izvor: Shutterstock

"Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca".

Ove reči koje je u svojoj autobiografiji, "Kako sam uspeo", napisao Karl Malden u velikoj meri su odredile život i karijeru čuvenog glumca srpskog porekla.

Ko god je i malo upoznat sa karijerom Karla Maldena koja je trajala više od 60 godina mogao je da zaključi da je odnos prema srpskom poreklu, koji je poneo iz kuće, Malden negovao dokle god je bio živ.

Rođen je 22. marta 1912. godine kao Mladen Sekulović u Čikagu. Pamtimo ga kao najpoznatijeg holivudskog Srbina koji je 1952. osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca i to za ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja" gde je glumio Harolda "Miča" Mičela.

Možda je po ovoj ulozi i filmu, gde je glumio sa Marlonom Brandom I Vivijen Li, ostao najpoznatiji, ali veliki trag je ostavio i ulogom detektiva Mika Stouna u televizijskoj seriji "Ulice San Franciska" za koju je dobio nagradu "Emi".  

Koliko je u Holivudu bio cenjen potvrđuje i to da je od 1989. do 1992. godine bio predsednik Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje Oskara.

Karl Malden
Izvor: Shutterstock

Možda nije spadao u red najlepših glumaca, ali mu je autentičnost donela veliki uspeh. O tome je svojevremeno pričao i Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana.

“Igrao je košarku kad je bio mlad i polomio je nos, a familija nije imala para da plati da se to sredi, već su pustili da sraste samo. Kad je potpisao ugovor sa kućom Warner Brothers, oni su hteli da se operiše, a Karl im je rekao da “nije lepotan, već glumac”, ispričao je svojevremeno Tanasijević za BBC na srpskom.
 

Verovao je u glumačke veštine koje je imao i smatrao je da lepota nije karta na koju želi da igra.

“Ako budem imao lep nos, onda ću morati da se takmičim sa lepotanima poput Kerija Granta i Hemfrija Bogarta – nikada neću biti lepši od njih, ali ću da ih nadglumim”, poručio je Malden ljudima iz producentske kuće, prepričao je Tanasijević.

Da je bio svoj i da nikada nije odustajao od svojih principa potvrđuje i to što se, kada god je za to bilo prostora, trudio da, u filmovima koje je radio, spomene prezime svog oca Sekulović.

Tako u filmu "Paton”, u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: "Dodaj mi taj šlem Sekuloviću!" U filmu "Dead Ringer", kao policijski detektiv kaže drugom detektivu: "Daj mi moju kapu Sekuloviću!" Takođe, u njegovom filmu "Fear Strikes Out", pojavljuje se bejzbolski skaut Sekulović.

Kao zatvorski čuvar u filmu "Birdman of Alcatraz", čita listu zatvorenika, među kojima se nalazi i jedan Sekulović. Najpoznatiji primer toga je u TV seriji "Ulice San Franciska”, u ulozi policijskog poručnika Majka Stouna, kada zaposli pomoćnika Sekulovića.

Bileću, odakle mu je otac otišao za Ameriku, i Beograd je posetio samo jednom u period kada je snimao film "Suton” Gorana Paskaljevića iz 1982. godine.

Karl Malden
Izvor: Shutterstock

Snimao je filmove sve do 1993. kada se povukao. Posle toga se pojavio kao glumac još samo jednom, u 14. epizodi serije "Zapadno krilo" 2000. godine.

Preminuo je u 97. godini, a komemoraciju u Holivudu je vodio Majkl Daglas, sin njegovog prijatelja Kirka Daglasa, koji mu je ujedno bio i glavni partner u "Ulicama San Franciska".

Spomenik ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu dobio je u novembru 2018. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve