Scena
06.04.2021. 11:56
Silvana Hadži-Đokić

Edina Svoren: „Pertu“,

KNJIŽEVNI GURU: Arheologija aure

edina-szvoren.jpg

Edina Svoren: „Pertu“, prevodilac: Sandra Buljanović Simonović; izdavač: Heliks

Edina Svoren rođena je 1974. u Budimpešti. Završila je srednju muzičku školu

Edina Svoren: „Pertu“, prevodilac: Sandra Buljanović Simonović; izdavač: Heliks

Edina Svoren rođena je 1974. u Budimpešti. Završila je srednju muzičku školu „Bela Bartok“ i Muzičku akademiju „Franc List“. U njenim pričama odjekuju cimbal, klarinet i rog.

Za zbirku priča „Pertu“, njenu prvu objavljenu knjigu 2010, dobila je nacionalnu nagradu „Brodi Šandor“ za najbolje debitantsko delo. Njena druga knjiga „Nema i neka ne bude“ osvojila je Nagradu Evropske unije za književnost za 2015.

Edina Svoren kaže da su sve njene zbirke priča prvobitno zamišljene kao romani, nastale procesom skraćivanja i odbacivanja teksta. Njene priče skidaju velove stvarnosti. I prodiru kroz auru do suštine. Ponekad iz probušene aure lipti krv. Kada zagrebemo ispod površine, možemo da iskopamo vulkane, gejzire, reke ponornice, pakao i oganj večni.

Povezane vesti - KNJIŽEVNI GURU: Jagnje

Na babinoj sahrani shvatićemo da ujak nema samo unuku sa mikrocefalijom, već zaskače bez pardona svoju sestričinu. Susrešćemo se sa poslednjim danima jednog psa, sa lezbejskom ljubavlju, kleptomanijom, smetnjama u razvoju dece, situacijom da odraslo dete i dalje koristi pelene, i koje majka napušta.

Na dočeku Nove godine, roditelji će razvedenoj ćerki, čiji je sin jedinac izabrao da živi sa ocem, dozvoliti da u dubokim četrdesetim prestane da im persira. Nesklad između mučne prošlosti i hermetičke sadašnjosti, zapravo je samo prividan. Upravo ćerka koja ima ovakve autistične roditelje ne može svom detetu ništa dati, izuzev hladnoće i formalizma kojima je dojena. Zato dete bira oca. A odbačena majka i njeni roditelji, potpuno su spremni da ignorišu leš, koji se godinama raspada u ostavi.

Svorenova ne nudi objašnjenja i završava svoje priče bljeskom. Dalji tok priče čitalac mora sam da završi.

Povezane vesti - KNJIŽEVNI GURU: Izraelska Elena Ferante

Roditelji će ubiti svog prvenca, kome su se dotad rugali i omalovažavali njegove napore da napreduje u životu, usmrtivši ga pred njegovom mlađom sestrom, da bi se dokopali njegovog novca, koga nije ostalo mnogo. A vi ćete izbliza gledati.

Odnos Skandinavaca i Laponaca, Slovaka i Mađara, severnjaka i kontinentalnih Evropljana, prožimanje kultura i isključivanje prožimanja, dominacija, homofobija, porodične veze, obrasci, krnje porodice, rođenje i smrt, ali i društvene promene, odnos prema radu, međusobice roditelja i dece, partnera i srodnika, patologija i devijacije, zgusnuti su u neuporedivoj zbirci priča „Pertu“.

Razigrano pero Edine Svoren dovodi nas do neočekivanih obrta, lupinga i kovita kada piše o banalnim, beznačajnim, svakodnevnim stvarima.

Povezane vesti - KNJIŽEVNI GURU: Zagrljaj praznine

Čitalac ne očekuje iskliznuće priče, nagle pokrete, ubrzanje, piruete, brazde, oranje, istinu. On gleda očima pisca ljude koje slučajno sreće i koji mu se predstavljaju u najboljem svetlu. Toj postavci dramatizacije života, Svorenovu su naučili roditelji, u mladosti pozorišni ljudi. Tajna je pri ovakvim usputnim, svakodnevnim, površnim ili formalnim slučajevima bezbedna. Intima ušuškana između četiri zida, iza zaklona, zatvorenih vrata.

Zaista je neverovatno kojom brzinom, ne trošeći reči, mlada profesorka muzike razotkriva istinu. Intuitivno. Poput Ilije Gromovnika, Zevsa, Jupitera. Koristeći sve nivoe svesti – podsvest, san i javu i sva tri lica naracije – stanovište književnog junaka, sveznajućeg pripovedača, i najkompleksnije i najrađe preskočeno – stanovište drugog, onog koji nije ja.

Arheologija aure Svorenove je hleb naš nasušni. Zato, pristupite. Kušajte ga.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve