PO 22. PUT: Najstariji strip festival od 14. do 16. avgusta u Leskovcu

PO 22. PUT: Najstariji strip festival od 14. do 16. avgusta u Leskovcu

Shutterstock


Najstariji strip festival Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 22. put u periodu od 14. do 16. avgusta, uz sve propisane mere bezbednosti u Leskovcu.

Ove godine na smotri učestvuje 2.839 učesnika iz rekordnih 73 zemlje iz čitavog sveta.

Osim učesnika iz zemalja koje slove za stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz Burkine Faso, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih.

Povezane vesti – “STRIP SA MARGINE”: Neotkriveni talenti sa prostora bivše Jugoslavije

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe, te osim centralne takmičarske postavke Balkanske smotre koja će ove godine biti u obe galerije Leskovačkog kulturenog centra, organizovaće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci “Radoje Domanović”.

Shutterstock

Shutterstock

Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke koji obeležava izuzetno značajan jubilej – 100 godina postojanja izložbom “Vek češkog stripa”, u Narodnom Muzeju u Leskovcu.

Izložba, koja je pripremljena u saradnji sa Češkim kulturnim centrom iz Praga, za javnost će biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20 časova, čime se ujedno strip ove evropske države prvi put predstavlja u regionu.

Istog dana, sat vremena ranije, biće otvorena izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu pod nazivom ,,Dušan Reljić: Strip legenda”, u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”.

Povezane vesti – Smešna strana erotike

Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance.

U slučaju izložbe Dušana Reljića izložba će biti postavljena u izlogu Biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu moguću publiku.

Sa video bima u Leskovačkom kulturnom centru, kao i na internetu, sve vreme manifestacije biće emitovan unapred pripremljen bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada poznatih strip autora iz regiona i sveta.

Festival i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara.

Manifestacija takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu.

Shutterstock

Shutterstock

Dobitnici plakete ove godine su Dušan Reljić iz Beograda i Predrag Ikonić sa Pala.

Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satirični strip koju ove godine osvaja Goran Ćeličanin iz Varvarina.

Povezane vesti – INTERVJU IVICA STEVANOVIĆ: Mašta na vlast

Od 2019. dodeljuje se i nagrada “Prijatelj stripa” osobi koja nije iz sveta devete umetnost, ali toj istoj umetnosti uprkos tome doprinosi na značajan način. Njen ovogodišni dobitnik biće, posthumno, niški pesnik Zoran Pešić Sigma (1960-2019), organizator brojnih strip dešavanja i urednik i preiređivač nekoliko strip izdanja.

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i 2020. godine, a na radost organzatora ove godine je iza festivala stalo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar