Scena
25.06.2022. 17:18
R.E.

Letnja sezona

Počinje nova sezona u pozorištu Teatrijum

Pozorište Teatrijum KZN
Izvor: Pozorište Teatrijum

Na konferenciji za štampu povodom početka nove sezone pozorišta "Teatrijum", najavljeno je otvaranje sezone 1. jula u 21 čas, koncertom "Simfonija Orijenta".

Tokom jula i avgusta na letnjoj sceni Kapetan-Mišinog zdanja planirano je čak 80 predstava koje će se igrati svako veče od 21 čas, a 31. avgusta ovu beogradsku scenu pod vedrim nebom zatvoriće Tihomir Stanić svojom monodramom "Na Drini ćuprija".

Dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i ovog leta će biti prostor stvaralaštva za brojne renomirane pozorišne umetnike, studente umetničkih fakulteta i nezavisne pozorišne trupe.

Najavljene su i 4 premijere:  "Ljubavni vremeplov III" u režiji Vesne Stanković, prvi put će biti izveden pred publikom 2. jula u 21 čas; "Banović Strahinja" Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Bojana Lazovića će se premijerno izvesti 3. jula; "Tesla - Svetlopis u vremenu" autora i reditelja Miroslava Benke će premijeru imati 13. jula. Dečja predstava "Koliko zrnaca do šaha?" po tekstu i u režiji Mirjane Ilić premijerno će biti izvedena 2. jula u 17 časova.

Od ove godine, svakog vikenda će se igrati predstave za decu od 11 časova, a ulaz će, zahvaljujući Fondaciji Alek Kavčić biti besplatan za najmlađe gledaoce, ali i za njihove roditelje.

Na konferenciji prisutnima su se obratili prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, predstavnici Univerziteta u Prištini, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i dekanka Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovic prof. mr Ester Milentijević, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" major Nikola Živković, Marija Pavlović v.d. direktor Ustanove kulture Parobrod, prof. dr Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić i osnivači pozorišta Teatrijum, glumci i reditelji Tihomir Stanić, Vesna Stanković, Bojan Lazović i drugi.

Pozorište Teatrijum KZN
Izvor: Pozorište Teatrijum

Tihomir Stanić, jedan od osnivača pozorišta "Teatrijum" izjavio je da će nova sezona biti otvorena sledećeg petka, 1. jula u 21 čas, a Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" će, svojim koncertom "Simfonija Orijenta" Josipa Slavenskog, pomoći da ova sezona bude pompezno otvorena.

Predstavnici Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici zahvalili su se na velikoj podršci koju su dobili od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva odbrane, Rektorata, SOKOJ-a i pozorišta Teatrijum i mogućnosti da prikažu šta sve mogu.

Načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", major Nikola Živković smatra da je ovaj projekat jako važan jer pruža priliku mladim umetnicima i pomaže očuvanje naše kulturne baštine.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je prošle godine, na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad.

Karte će se prodavati preko interneta ili na blagajni pozorišta od 19 časova, po ceni od 1000 dinara, dok je cena za monodrame 700 dinara.

Preko sajta teatrijum.rs publika će moći da pogleda repertoar, informiše se o predstavama, ali i kupi karte.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Policija kaže da će učiniti sve da Exit bude bezbedan
Muzički festival, koncert

Važno

23.06.2022. 13:22

Policija kaže da će učiniti sve da Exit bude bezbedan

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će policija učiniti sve da na predstojećim događajima u Novom Sadu posetioci manifestacija i koncerata budu bezbedni i sigurni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve