Scena
29.06.2022. 12:24
Promo

Lepa vest

Prvi put na srpskom jeziku! "Kradljivica voća“ Petera Handkea

kraljivica voća
Izvor: Promo

Knjiga "Kradljivica voća“, koju je sam autor, nobelovac Peter Handke, definisao kao "poslednji ep“, započinje ubodom pčele u pripovedačevu nogu. To je za njega znak da mora krenuti na put. Vreme je da napusti Ničiji zaliv, kuću u blizini Pariza, i zaputi se ka gotovo nenaseljenom delu Pikardije u potrazi za kradljivicom voća.

Devojka – neuhvatljiv lik, polužena, polufantazam – krenula je tamo sa određenom namerom: da pronađe svoju majku. Sledi je živopisno ali snoliko istraživanje topografije, kako fizičkog tako i duševnog prostora, koje iscrtava prolazak kradljivice voća preko pograničnih područja Francuske.

Svaki slučajni susret – sa čovekom koji juri kroz šiblje u potrazi za svojom izgubljenom mačkom, sa dostavljačem pice koji ostavlja svoj skuter da bi joj postao saputnik na jedan dan – otkriva nam drugačiju stranu junakinje u maniru kubističkog portreta.

Putovanje kradljivice voća i pripovedačevo na kraju se preklapaju, stapaju, preslikavaju u niz avantura, susreta sa ljudima i životinjama, šokova usled kontakta sa netaknutom prirodom, a sve kulminira velikom proslavom.

U prozi nenadmašne preciznosti Handke uzdiže svakodnevni život do epskih razmera, slaveći lutanje koje je samo sebi svrha, sva ona skretanja sa puta koja daju neočekivane poglede i darove, poput voća ukradenog iz tuđih bašti.

Knjigu "Kradljivica voća“, prvi put na srpskom jeziku, biće u prodaji od petka 1. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Handke bio i ostao Austrijanac
Peter Handke pisac

Završen postupak

29.04.2021. 10:56

Handke bio i ostao Austrijanac

Postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva protiv nobelovca Petera Handkea, zbog pasoša bivše Jugoslavije koje je dobio od Slobodana Miloševića, obustavljen je. "Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin", poručeno je iz kabineta guvernera Koruške Petera Kajzera bečkom dnevniku "Kronen cajtung".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve