Scena
29.04.2022. 08:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Roman srpskog pisca koji je prvo objavljen u Zagrebu na ćirilici

knjiga
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Draga Kekanovića: "Privrženost".

Drago Kekanović, pripovedač, romansijer, dramski pisac i scenarista, rođen je 1947. u Hrvatskoj. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti, te komparativnu književnost. U časopisima "Polet“ i "Studentski list“ uređivao je prozu, suosnivač je pozorišnog časopisa "Prolog“, aktivan više od tri decenije u SKD "Prosvjeta“. Četvrt veka radio je kao urednik u Dramskom programu Hrvatske televizije.

Kekanović je autor dela "Svjetlost šuma“, "Mehanika noći“, "Dionis“, "Večera na verandi“, "Ledena šuma i druge kratke priče“, "Potomak sjena“, "Ivanjska noć“, "Panonski diptih“, "Američki sladoled“, "Riblja staza“, "Na nebu i druge priče“, "Veprovo srce“, "Usvojenje“ i "Privrženost“ – za koji je početkom ove godine dobio novoustanovljenu književnu nagradu "Beogradski pobednik“.

Laureat je mnogih književnih nagrada, kako u Hrvatskoj tako u matici, ali smatra da nije dovoljno čitan, što je sudbina mnogih autora u današnjem vremenu.

Kakva je sudbina srpskog pisca u Hrvatskoj? Prvo izdanje Kekanovićevog romana "Privrženost“ bilo je u Zagrebu, na ćirilici. Nikako drugačije nije moglo. Jer se na taj način manjinske grupe bore za svoj nacionalni identitet. O tome pisci iz Srbije ne razmišljaju.

Današnji građani Hrvatske ćirilicu su poslednji put čitali pre trideset godina, kada je prognana sa javne scene. Kako sam pisac objašnjava, sledeće izdanje trebalo bi da bude u Srbiji, u izdavačkoj kući "Laguna“, i to na latinici. Na taj način bi se latinica iz Srbije "uvezla“ u Hrvatsku, da njegovi sugrađani mogu da pročitaju ono što on ima da kaže. "Eto, to je moj zaobilazni put do čitaoca.“

Pikarski roman "Privrženost“ govori o ljubavi sokolara Damjana iz Stona i despine Kantakuzine, potonje grofice celjske, dok su još bili deca. Do njihove starosti i smrti. I posle toga.

Njihova ljubav, čedna i duboka, nastavila je da tinja u njihovim srcima i nikad nije ugasla niti nestala.

U međuvremenu, Damjan je od strane svog oca despotu Đurđu bio prodat nizašta, pali su Beograd i Carigrad, izgrađeno je Smederevo po tlocrtu Carigrada i za despotovog mučeničkog života otišlo u turske ruke.

Kantakuzinina i Damjanova ljubav je ljubav neba i zemlje, zlata i blata, vatre i vode, prošlosti i budućnosti, ognja i zvezdanog praha.

Damjan je ostao u Smederevu, ali u mračnim vremenima dopao turskog zarobljeništva, dobivši muslimansko ime, dospeo na galiju, palio i pljačkao sa nevernicima, prodat u roblje, više puta, bežao i bivao uhvaćen i surovo kažnjen, bačen u ozloglašeni turski kazamat, naposletku zlatom i srebrom Srpske despotovine, za koju se nije znalo postoji li još ili ne postoji, otkupljen od sultanije Mare Branković i poslat sa ostalim srećnicima u Srbiju.

Kako je postao monah, vitez, isposnik, isihasta, ispovednik Kantakuzinin, gotovo slep, jer svoju ispovest diktira u pero mladom inoku, saznaćete u ovoj izuzetnoj pripovesti. Kako se despotova mezimica obnosila sa svojom hudom sudbinom, od Celja preko Gričkoga brda u Zagrebu, gde su joj se deca igrala i umirala, i o tome će vam ispovednik ponešto na uvo došapnuti.

Na pragu renesanse, Kantakuzina, grofica i despotica, ostavila je svom narodu mitru beogradskog mitropolita Maksima Brankovića, izuzetne lepote, i "Varaždinskog apostola“ u čijoj izradi je učestvovao i grešni Stonjanin.

Na latinici ili ćirilici, čitajte Draga Kekanovića, jer time našu današnju sudbinu povezujete sa iskonom i večnim trajanjem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ne znam šta bih radila osim da pišem"
milena markovic 24. 1. 2022.

Milena Marković

24.01.2022. 18:40

"Ne znam šta bih radila osim da pišem"

Pesnikinja i dramaturškinja Milena Marković ocenila je da je nesporan značaj NIN-ove nagrade, koju je dobila za roman "Deca", nakon koje će nastojati da održi kvalitet svog pisanja, ali i da u budućnosti stvori nešto potpuno drugačije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve