Sport
22.03.2022. 07:16
Vojislav Tufegdžić

Slučaj Abramovič

Čišćenje istorije i još ponečeg

roman abramovič, 21. 3. 2022.
Izvor: EPA / KERIM OKTEN

Čak i one za koje fudbal ne predstavlja nikakvu zanimaciju, dešavanja oko Romana Abramoviča i fudbalskog kluba Čelsi trebalo bi da zainteresuju

Na, uslovno rečeno, marginama ruske vojne agresije na Ukrajinu, potom sankcija uvedenih protiv ruskih oligarha, zaplene pokretne i nepokretne imovine širom zapadnog dela sveta, u sportu se događa nikada zabeleženo. Iako za sport nije direktno vezano.

Mediji se, očekivano, u poslednje tri nedelje upinju da prate svaki trag jahtama, avionima i kretanju multimilijardera s ruskim pasošem. Svima je utisnut istovetan žig. Pod jedan, bliskost s Vladimirom Putinom, pod dva, tvrdnja da su enormno bogatstvo stekli na nezakonit način. Ukratko, imetak im počiva na "prljavom novcu“. Izlišno je pitati se kako je pre 20 godina isti novac bio dobrodošao tamo gde je najviše trošen i ulagan, prvenstveno u Velikoj Britaniji, dok ga se danas – gade. Licemerno ili ne, dodatak tome je da će zapadni deo planete "prljav novac“ i njime stečen imetak zadržati, a njihove vlasnike prognati van svojih granica.

 Presudne faze

Mimo žrtava rata pre svega, potom politike i ruskih oligarha, veliki stradalnik novonastalih okolnosti postao je londonski Čelsi, jedan od najmoćnijih fudbalskih klubova na planeti. Koji, uzgred, u rukama drži aktuelne titule šampiona Evrope i sveta.

Prvo je engleska Premijer liga odlučila da diskvalifikuje Abramoviča iz Čelsija i time ga skloni iz kluba. Nakon toga su klubu zamrznuti svi računi, pa Rus ne može da ga proda iako je bilo zainteresovanih. Čelsi može da Wnastavi da igra“, ali ne može da prodaje i dovodi igrače, da im produžava ugovore, da isplaćuje fudbalere i zaposlene, da nastavi prodaju karata za utakmice pa će na utakmice koje bude igrao kao domaćin moći da uđu samo vlasnici sezonskih karata. Ostao je i bez prihoda od TV prava za Premijer ligu i Ligu šampiona, a gigant fiksne i mobilne telefonije "Tri“, čije ime stoji na dresovima Čelsija, naložio je klubu da skine njihov logo. Klubu nije dozvoljena čak ni prodaja rekvizita u klupskim prodavnicama!

S druge strane, milionske troškove klub na neki neobjašnjiv način mora da izmiri. Jedno putovanje na meč Lige šampiona Čelsi košta više od "razumnih 20.000 funti“ koliko im je dozvoljeno, a organizovanje meča kao domaćin znatno više od sada limitiranih 500.000 funti.

Iako su predstavnici vlasti od prvog trenutka tvrdili da će biti učinjeno sve da klub opstane i obezbedi mu se funkcionisanje, nikome nije jasno kako će to biti moguće bez raspolaganja prihodima. Zapravo, u klubu ne znaju šta im je tačno moguće, a šta zabranjeno. Pod znakom pitanja je i licenca za takmičenje jer privremena koja im je izdata važi do maja.

O isključivo sportskom segmentu priče o Čelsiju, generalno o engleskom fudbalu, najpozvaniji da govori jeste Ivan Lončarević, novinar Sport kluba. Istorija Čelsija, kaže, jednostavno mora da se posmatra u dva perioda, pre Abramoviča i po njegovom dolasku, jer je drugi deo neuporedivo bitniji pošto je Čelsi postaje jedan od pet najmoćnijih i najbitnijih klubova na svetu u poslednjih 20 godina:

"Čitava priča o Premijer ligi može da se podeli u nekoliko etapa od osnivanja ’92. godine. Prva je uzlet Aleksa Fergusona sa Mančester junajtedom, druga je ’96. godina, odnosno dolazak Arsena Vengera u Arsenal i potom dolazak stranaca za trenere, a naredna je 2003. kada Abramovič kupuje Čelsi. I to je ključno – ulazak prebogatih ljudi, neko bi rekao ulazak stranih država, kao vlasnika klubova u engleskom fudbalu. Tako je i danas, osim što Rusi nisu više moderni kao vlasnici iz raznih razloga. Ali, i dalje su moderni arapski i američki vlasnici.“

Na pitanje šta se trenutno događa u Engleskoj, kakav je odnos drugih prema Čelsiju, ima li razumevanja i podrške pošto se klub, ne svojom krivicom, našao u poziciji koju je teško objasniti, Lončarević kaže:

"Situacija je nenormalna, bizarna, ne postoji nikakav pređašnji primer. Podrška je minimalna, vrlo stidljiva, jer je to rizik da će neko biti stavljen na stub srama, optužen da podržava Abramoviča onako kako su ga sada predstavili, kao neku kombinaciju ratnog zločinca, najvećeg kriminalca i koječega drugog. Nisam siguran kako može da se završi. Svakako će Abramovič biti ’ukinut’ kao gazda Čelsija, ali jedva čekam sledeću fazu onoga što će se dešavati sa klubom.“

 Istorijat problema

Nekoliko decenija okasnele informacije o poreklu novca Abramoviča, bar kako ih je početkom ove nedelje preneo britanski BBC, kazuju da je oligarh bogatstvo stekao nakon kupovine nafte kompanije "Sibnjeft“ od Vlade Rusije na konkursu 1995. Tajna dokumenta, tvrdi BBC, pokazuju da je Abramovič "Sibnjeft“, a kasnije i „Slavnjeft“, kupio na konkursima koji su bili namešteni, a sve zahvaljujući bliskim vezama s ruskim vlastima, prevashodno nekadašnjim predsednikom Borisom Jeljcinom, a potom i Vladimirom Putinom.

Abramovič je, kažu, platio oko 250 miliona dolara za kompaniju "Sibnjeft“, pre nego što ju je vratio ruskoj vladi za 13 milijardi dolara 2005. Njega je sudu u Velikoj Britaniji 2012. tužio bivši poslovni saradnik Boris Berezovski koji tvrdi da je lično potplatio zvaničnika Kremlja koji je učestvovao u prevari. Međutim, Abramovič je dobio slučaj, a tvrdnje Berezovskog su odbačene kao neistinite.

U dokumentima se navode i druge prevare, kao i tvrdnja da je član kineske delegacije zainteresovane za učešće u jednoj od kupovina bio otet. Oslobođen je pošto je posao ipak pripao Abramoviču. Navodnu otmicu ni kineska ni ruska strana nikada nisu pomenule.

U svežijoj istoriji Abramovič je s britanskim vlastima ušao u problem aprila 2018. kada mu je istekla viza, a novu nije dobio. Navodno zbog boravka na Krimu koji je Rusija posle referenduma pripojila sebi. Od tada se na Ostrvu pojavio samo dvaput, ali sa izraelskim pasošem. Pravo da boravi na teritoriji Velike Britanije oduzeto mu je nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini.

Do Abramovičevog dolaska Čelsi je bio klub s tradicijom, ali s rezultatima ni blizu današnjih. Od 2003. osvojili su 19 trofeja, među kojima pet šampionata Engleske, pet trofeja FA kupa i dve titule prvaka Evrope. Zbog velikih ulaganja i osvojenih trofeja stekao je poštovanje navijača, što se videlo početkom meseca kada su na meču protiv Barnlija skandirali njegovo ime. I to u vreme trajanja aplauza podrške Ukrajini na početku utakmice.

"Navijači vole onoga ko ulaže u klub. Abramovič je milion puta pokazao da voli klub i da nema problem da u njega ulaže svoj novac kad god je potrebno. Navijači na tribinama mu neprestano daju podršku iako ih pritiskaju fudbalski savez i vlada, svi ih mole da to ne rade. Nisam siguran kako sve može da se završi. Može, naravno, i tako što će u maju kada istekne licenca za ovaj prvi period administrativno izbaciti Čelsi iz Premijer lige i praktično ga ukinuti. Drugi klubovi i njihovi navijači apsolutno seire. Niko ne voli drugog koji preskoči par stepenica, mada voli kada sam preskoči te stepenice. To što je Čelsi postao najbolji u Engleskoj i svetu, većina nije lepo prihvatila“, kaže Lončarević.

Pravda za Romana

Retki su mu dali javnu podršku kao što je učinio njegov saradnik, holandski stručnjak Pit de Viser:

"Ovo je ozbiljan udarac jer je on jako važan za klub. Ljudi imaju pogrešnu sliku o njemu. Novac ga ne zanima, ima ga dovoljno… Osećam potrebu da stanem u njegovu odbranu. On je čovek s velikim srcem, a činjenica da sav novac od prodaje kluba želi da donira žrtvama rata u Ukrajini to i pokazuje.“

Kao vlasnik kluba Abramovič nije bio tvrdoglav, slušao je ljude koji se u fudbal bolje razumeju. Nije nametao svoju volju, poštovao je tradiciju, slušao šta navijači žele i misle, nije dizao cene ulaznica, pozvao je klupske legende da budu deo kluba nakon svađe s bivšim vlasnicima...

"Ono što je Abramovič uradio za Čelsi ne može se opisati. Kad god sam pričao s njim zanimao ga je samo fudbal, šta može da učini da budemo još bolji, šta nam treba i je li sve u redu“, ispričao je 2013. Džon Teri, legendarni defanzivac kluba.

Izvesno je da pod novim pregrupisavanjem nijedan ruski bogataš više ne može da sanja o vlasništvu engleskog kluba. Lončarević kaže da je situacija interesantna:

"Sada je arapskim novcem kupljen Njukasl i odmah se čuo odjek da bi klub trebalo da se ogradi od novog vlasnika zbog tamošnjeg kršenja ljudskih prava. U isto vreme Boris Džonson odlazi da pregovora o boljim uslovima za kupovinu nafte s tim istim ljudima... Sada su na udaru Rusi, ali u vazduhu lebdi pitanje da li će jednog dana Arapi biti neki ’novi Rusi’. Postoji jak pokret da se engleski klubovi vrate engleskim vlasnicima. To provejava u desničarskim novinama.“

Abramovičev model vođenja kluba sledili su brojni investitori u engleski fudbal. Kako god završila njegova lična priča, ostaće najuspešniji vlasnik Čelsija u istoriji. Sem ukoliko se, ako neko tako proceni, izbrišu uspesi postignuti zahvaljujući „prljavom početnom kapitalu“. Što Zapad, naravno, drugima nikada nije odobravao. Lončarević kaže da to jeste zanimljivo:

"Da li mogu da brišu istoriju? U nekim sportskim situacijama smo videli da se to događalo. U ovom slučaju ne vidim kako, ali... Prva kontrolna tačka je maj, kada će se odlučiti da li će Čelsi biti ukinut kao takav.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve