Sport
25.06.2022. 16:10
Zoran Šećerov

Fudbal

Filip Kostić – "kralj asistencija"

Filip Kostić 24.6.2022.
Izvor: EPA / FRIEDEMANN VOGEL

Postoje stvari koje jednostavno moraju da se dogode. Kad-tad. Prethodi im nagoveštaj u talentu, snazi uma i tela, volji, istrajnosti i, naravno, strpljenju. Sve ovo, uz neznatne varijacije, deo je i karijere fudbalera kome Evropa danas zasluženo aplaudira. S poštovanjem i maksimalnim simpatijama. Ponosna je i fudbalska Srbija jer je u pitanju njeno dete.

U prošloj sezoni srpski reprezentativac Filip Kostić bio je jedan od najboljih igrača slavnog bundesligaša Ajntrahta iz Frankfurta, nekadašnjeg šampiona Bundeslige, finaliste Kupa šampiona (1959/60) i osvajača Kupa UEFA (1979/80) kome je posle 42 godine pošlo za rukom da ponovo trijumfuje u istom takmičenju, danas s imenom Liga Evrope. Najviše, uverenje je fudbalske javnosti Starog kontinenta, zahvaljujući 29-godišnjem Kragujevčaninu.

Ono što istorija klupskog evropskog fudbala zasigurno nikada neće zaboraviti jeste podatak da je srpski reprezentativac bio najbolji na terenu u senzacionalnoj pobedi njegovog tima protiv Barselone na Kamp Nou u polufinalu takmičenja koje je po rangu odmah iza Lige šampiona.

Statističari su njegov učinak pretvorili u više nego zanimljive brojeve. Imao je ukupno 55 kontakata sa loptom, zatim i 12 osvojenih lopti, odnosno četiri centaršuta.

Takođe je ostvario i četiri kontakta sa loptom u šesnaestercu s razlogom favorizovanog rivala, tri puta je šutirao u okvir gola i pripremio isto toliko šansi saigračima. Priču je zaokružio sa dva postignuta gola i jednom asistencijom.

Dovoljno da se Ajntraht nađe sasvim zasluženo a ipak neočekivano u samoj završnici ovog takmičenja.

Nešto kasnije, u finalu Lige Evrope, protiv opet moćnog Glazgov Rendžersa, Kostić je takođe bio jedan najzapaženijih na terenu. Uz sjajnu igru imao je i asistenciju koju je Bore pretvorio u gol da bi onda, kao četvrti izvođač, pogodio mrežu i u penal seriji iz koje se izrodio konačan trijumf njegovog tima.

Srpski reprezentativac našao se više nego zasluženo i u zvaničnom timu sezone Lige Evrope koji u formaciji 3–4–3 izgleda ovako: Trap (Ajntraht) – Doson (Vest Hem), Hintereger (Ajntraht), Bejsi (Rendžers) – Tavernijer (Rendžers), Lajmer (Lajpcig), Rajs (Vest Hem), Kostić (Ajntraht) – Nkunka (Lajpcig), Bore (Ajntraht), Kent (Rendžers). Moćan tim, nema sumnje.

Filip Kostić 24.6.2022.
Izvor: EPA / FRIEDEMANN VOGEL

Jedan od komplimenata na račun neuhvatljivog Srbina pojavio se i na zvaničnom sajtu Lige Evrope. Izrečen je s osloncem na učinak i ono što se događalo na terenu.

"Kostić je neutralisao opasnost najboljeg strelca Rendžersa Džejmsa Tavernijea u finalu igranom u Sevilji, a i realizovao je penal u penal seriji uz sebi tipičnu smirenost.“
 

 Ali, to nije bilo sve. Vingbeku reprezentacije Srbije pripalo je i laskavo priznanje najboljeg asistenta u Ligi Evrope u sezoni 2021/22, što je najupečatljivija potvrda njegovog fudbalskog umeća. U ukupnom skoru imao je dve asistencije više od bilo koga drugog. U prevodu, na 12 utakmica u Ligi Evrope Kostić je bio šest puta asistent i tri puta strelac.

Da bi ram za sliku Filipa Kostića, onaj sa statističkim podacima, bio kompletiran, nije suvišno podsetiti i na podatak da je u utakmicama Lige Evrope pretrčavao 14,26 kilometara po meču, kao i to da je u finalu protiv Rendžersa trčao najbrže – 33,4 kilometra na čas.

Posle sezone iz snova Kostić je izabran i za najboljeg igrača Lige Evrope. Vredno priznanje dodelio mu je tehnički panel posmatrača UEFA.

"Ovo je najbolji trenutak u mojoj karijeri, neverovatna noć. Zaslužili smo trijumf, ponosan sam na ovaj tim, vrlo srećan. Videćemo šta će biti sledeće sezone“, izjavio je Kostić nakon finala nagoveštavajući buru koja tek treba da se stiša.
 
"Odigrao je maestralno. S njim i bez njega Ajntraht nije isti tim. On je motor ekipe, sada već i istinska legenda kluba“, kategoričan je Dragoslav Stepanović koji je uživo gledao finalni meč u Sevilji.

Da ne bi bilo sumnje u kredibilitet izgovorenog, reč je o nekadašnjem prvotimcu Ajntrahta iz Frankfurta (1976–1978), a zatim i u dva navrata i treneru (1991–1993 i 1996) ovog nemačkog kluba.

Svaka bajka, pa i one fudbalske, po nepisanom pravilu imaju srećan kraj. Da li će tako biti i u ovoj priči? Nemački klub je osvajanjem Lige Evrope izborio pravo da se u sezoni 2022/23. takmiči u Ligi šampiona. Da li sa Filipom Kostićem u timu ili bez njega, pokazaće dani prelaznog roka koji je u toku. Ono što je apsolutno sigurno jeste da bi ga mnogi evropski klubovi rado videli u svom sastavu. Pre svih italijanski velikani.

"On je fudbaler za koga u ovom trenutku ima mesta u startnoj postavi gotovo svakog evropskog velikana“, uveren je nekadašnji internacionalac i fudbalski stručnjak Vlado Čapljić koji i te kako dobro poznaje fudbalske vrednosti Filipa Kostića.

Srpski as je i prethodnu godinu koja je Ajntraht odvela u Ligu Evrope odigrao na zaista visokom nivou. Bio je drugi najbolji asistent Bundeslige sa 15 lucidnih dodavanja pretvorenih u gol. I tada je bilo klubova namerenih da angažuju Kostića. Ajntraht to, naravno, nije dozvolio. Trenutno takođe čini sve da svoju "desetku“ zadrži u timu.

"Ima još godinu dana ugovora sa nama. Razgovarali smo na terenu odmah posle finalne utakmice, ali vam neću otkriti o čemu. Ne mislim da mu je to bila poslednja utakmica u klubu“, samouvereno je izjavio trener kluba iz Frankfurta Oliver Glasner.

Novac, novac i novac. Onaj ko bude želeo da angažuje Kostića moraće na ime obeštećenja Ajntrahtu da isplati 20 miliona evra. Cena je očigledno porasla posle osvojene Lige Evrope. Nemci su takođe saopštili i da su za sjajnog Kragujevčanina spremili novu ponudu ukoliko je spreman da u Frankfurtu ostane do 2026. godine. Bruto godišnju zaradu od trenutnih 2,5 miliona uvećali su na četiri (2.200.000 evra neto). Čist zicer. Da li će Kostić promašiti ovu šansu ili upisati još jedan pogodak, zavisi najviše od njega.

Ipak, pitanje koje se nameće jeste – otići ili ostati? Svaki pogrešan korak u ovakvom trenutku, primera iz sveta fudbala je bezbroj, mogao bi da bude koban po karijeru ovog momka. Dragoslav Stepanović kaže da prati pažljivo igre sjajnog Kragujevčanina od kako je u Bundesligi.

"U svakom od tri tima u Nemačkoj u kojima je igrao ostavio je trag i iz sezone u sezonu je pružao sve više i više. Dragocen je igrač. Pripada onoj grupi fudbalera koji uprkos sjajnim individualnim vrednostima sve podređuje interesima tima. Ima i sjajan odnos prema obavezama, treningu, utakmici, saigračima, protivniku, ali u svemu i svoje ja. Izuzetno ga cene i poštuju i navijači.“

Dragoslav Stepanović takođe objašnjava i zašto je baš u dresu Ajntrahta Kostić dostigao zvezdane visine.

"U Frankfurtu je od prvog dana dobio i ulogu u kojoj svi njegovi kvaliteti mogu da dođu do punog izražaja. Iskoristio je to, pokazalo se, na pravi način“, uverava popularni Stepi.

Fudbalsko umeće i nepokolebljiv karakter pretvorio je u dobitnu kombinaciju. Prvo je bio na meti Lacija, govorilo se da bi ga rado u timu video i milanski Inter, sada je u prvom planu trenera Alegrija koji sedi na klupi slavnog Juventusa.

"Moje skromno mišljenje je da bi mu u Italiji bilo mnogo teže, tamo je odbrana dominantna, a Kostić je igrač koji zapravo u ofanzivi donosi prevagu. Nisam siguran, takođe, ni da bi italijanski fudbaleri s toliko požrtvovanosti i odgovornosti zatvarali prostor kada Kostić ode napred. Nije nebitno ni to što i izazov igranja u Ligi šampiona kao takav više ne postoji jer mu se sada i u Ajntrahtu nudi šansa da se dokaže u tako jakoj konkurenciji.“

Na konstataciju da bi odlaskom na Apenine potpisao i ugovor karijere Stepanović dobronamerno upozorava.

"Sigurno je da bi u Italiji mogao da zaradi više, ali novac nije sve i brzo se potroši. Mislim da sigurnost u Ajntrahtu više vredi.“

Iza Kostića su godine iz kojih je zasigurno izvukao pouku. Nije nikakva tajna da je kroz dosadašnju karijeru često gazio po trnju dok nije stigao da zvezda. Prvi korak na putu do afirmacije napravio je u kragujevačkom Radničkom posle tri godine fudbalskog školovanja u mlađim kategorijama Šumadije 1903. Za seniorski tim Kragujevčana debitovao je u Valjevu na utakmici trećeligaškog ranga. Bio je još junior.

"Ali je bio i dete koje je zasluživalo poverenje, šansu da se dokaže. Uz lepo vaspitanje krasili su ga i talenat, upornost, posvećenost onom čime se bavi, samopouzdanje i hrabrost, odgovornost i timski duh. Uprkos činjenici što je bio mlad, ukazao sam mu šansu svestan da fudbalskim znanjem, karakterom koji poseduje i pre svega fizičkim sposobnostima može bez ikakvih poteškoća da izdrži sva iskušenja seniorskog fudbala“, priseća se Vlado Čapljić, tadašnji trener kragujevačkog kluba.

Sa Kragujevčanima, u ulozi levog veznog, prošao je tri ranga takmičenja. Bilo je to, pokazalo se kasnije, više nego dragoceno iskustvo za Kostića. Šuškalo se već tada da će brzo napustiti Šumarice i sreću potražiti i nekom većem klubu. Ono što se slutilo vrlo brzo se i dogodilo. U redu su stajali Crvena zvezda, Anderleht, Udineze, Totenhem. Holandski Groningen prvi je povukao konkretan potez. Za Kostića je platio milion i 250.000 evra. A onda...

Srpski mediji pisali su prvo o aferi koja je pratila ovaj transfer, o utaji 500.000 evra koji su navodno prisvojili čelnici kragujevačkog kluba prodajom talentovanog fudbalera, hapšenjima i saslušanjima okrivljenih. U drugom planu ostale su sve nedaće koje su Filipa Kostića zadesile u prvoj godini fudbalskog pečalbarenja. Da u Groningenu ipak nisu pogrešili angažovanjem poprilično anonimnog igrača, Kostić je dokazao u drugoj sezoni. Pobedonosni gol u meču protiv PSV-a, prvi koji je postigao u holandskoj ligi, najavio je njegov fudbalski uzlet.

Dvanaest postignutih golova i standardna forma u sezoni 2013/214. još uvek nedokazanog fudbalera na međunarodnoj sceni preporučili su talentovanog Kragujevčanina za seobu u Bundesligu, u redove Štutgarta. Transfer je vredeo šest miliona evra.

U timu koji u mnogo čemu nije bio tim ni Kostić nije za dve godine pokazao onoliko koliko se očekivalo. Odigrao je 59 prvenstvenih mečeva i postigao osam golova. U drugoj sezoni popularne "Švabe“ su se čak preselile u niži rang, a Kostić, jedan od nosilaca igre tima, u redove Hamburga. Pogrešan korak. Imao je u tom trenutku vrlo konkretne, moguće izazovnije ponude Volfsburga i Valensije, ali on je iz samo njemu znanih razloga želeo u HSV. "Švabe“ su na Kostiću, uprkos svemu, zaradile osam miliona evra.

Seoba u HSV je za Kostića bio nastavak borbe sa zlom srećom. Uprkos nedaćama, nije klonuo. Pogotovo što nemački mediji baš i nisu bili sigurni da se Hamburg poneo domaćinski kada je za Kostića platio 14 miliona evra, najveći iznos za jednog fudbalera u istoriji kluba. Prethodni je bio u vlasništvu Rafaela van der Varta za koga je 2012. Hamburg iskeširao 13 miliona Totenhemu.

Na scenu su stupili i cinici. Iščeprkan je podatak da se Kostić od dolaska u Bundesligu našao čak 38 puta u ulozi poraženog. U istom periodu samo jedan nemački klub imao je više poraza od Kostića – 39. Reč je, naravno, bila o Hamburgu, a naslov ove priče glasio je "Savršen spoj“.

Da zlo bude veće, učinak srpskog reprezentativca u te dve sezone u dresu HSV nije, bar su tako tvrdili nedobronamerni mediji, opravdao uloženo. Kontrautisak je da u Hamburgu jednostavno nisu znali na pravi način da razigraju potencijal koji je krasio Kostića. Ali, posle kiše uvek dolazi sunce. Fudbalski znalci procenili su da je Kostić, uprkos kritikama koje su pratile njegove igre, najmanje kriv što se Hamburg već u drugoj sezoni pošto je zadužio njegov dres preselio u Cvajtu.

Kao pozajmljen fudbaler preselio se u Frankfurt, najveću vazdušnu luku Nemačke. Tadašnji sportski direktor kluba iz Frankfurta Bruno Hubner smirio je strasti izjavom:

"Sa Filipom Kostićem dobijamo upravo onaj tip fudbalera koji nam je potreban za našu igru. On je tehnički vešt, brz i orijentisan na gol.“

"Ajntraht je klub koji retko greši u proceni. Javnost je istina bila ubeđena da su previše reskirali kad je u pitanju angažovanje Kostića. Vreme i igre Srbina ubrzo su demantovali skeptike. Pokazalo se da je dolazak Kostića bio pun pogodak“, priseća se Dragoslav Stepanović.

Dogodilo se čudo. Filip Kostić je u dresu Ajntrahta vrlo brzo dotakao zvezdane visine na bundesligaškom fudbalskom nebu. U novom klubu dobio je novu ulogu. Nije bio ni krilo ni bek, već levi spoljni, takozvani vingbek.

"Igra u dva pravca bila je u tom trenutku kao izmišljena za njega. Sve njegove fudbalske vrednosti na toj poziciji došle su do punog izražaja. Način igre Ajntrahta i Kostićeve sposobnosti u novoj ulozi pokazale su se kao dobitna kombinacija“, naglašava Vlado Čapljić.

Momci na "ić“, Hrvat Rebić i srpska trojka Kostić–Jović–Gaćinović, preporodila je igru Ajntrahta. Osvojili su Kup Nemačke i stigli do polufinala Lige Evrope gde su doživeli poraz od Čelsija.

Filip Kostić je u redove Ajntrahta stigao 2019. godine. Klupski statističari beleže da je za tri godine odigrao 169 utakmica i postigao 33 gola. Tu je i podatak više nego vredan pažnje. U istom periodu zabeležio je i 63 asistencije.

"Malo je igrača u evropskim klubovima koji se mogu pohvaliti ovako vrednim statističkim podacima. Pogotovo kada su u pitanju asistencije. Zato je i sasvim razumljivo što su evropski velikani zainteresovani za njega“, konstatuje Vlado Čapljić.
 

Još prošle godine Kostić je želeo da promeni klub. On i njegov menadžer Falji Ramadani dogovorili su transfer u rimski Lacio. Od svega nije bilo ništa. Zašto, saznalo se mnogo kasnije. Istinu, ali i veliku prevaru Ajntrahta, otkrili su italijanski mediji.

Nemci su, pisali su Italijani, za Kostića tražili 10 miliona, plus tri kroz bonuse. Klub iz Rima ponudio je famoznih 10 i plus dva miliona umesto tri. Zvanična ponuda u Ajntraht je otišla mejlom. Nemci su Rimljanima, saznalo se, dali pogrešnu elektronsku adresu što je značilo da zvanična ponuda za Kostića nije stigla. To su i saopštili svom igraču. Ova neozbiljna i u krajnjem obliku infantilna igra pretvorila se u još jedan dokaz da je u modernom fudbalu fer-plej sve manje zastupljena kategorija.

Zahvaljujući italijanskim novinarima, Nemci su brzo raskrinkani. U sve se uključio i Falji Ramadani, Kostićev menadžer. Svom klijentu poslao je "skrinšot“ sa ponudom rimskog kluba. Dovoljno da Kostić, besan na Ajntraht, stupi u štrajk. Izostao je sa treninga i prve naredne utakmice. U Frankfurtu su Kostiću pretili kaznom. Umesto svađe i razlaza, usledilo je pomirenje.

Posle trijumfa Ajntrahta u Ligi Evrope i ova priča je ponovo aktuelizovana. U nemačkim medijima osvanuo je i komentar s jednostavnim zaključkom:

"Posle svega klub je prihvatio izvinjenje Kostića. Sve se zaboravilo preko noći i to je potez koji je promenio ne samo istoriju Ajntrahta, već i karijeru srpskog asa.“

I navijači silno žele da Kostić ostane u bojama Ajntrahta. Nisu zaboravili, i nikada neće, kako je brzonogi srpski reprezentativac jesenas u prvenstvu Nemačke očitao lekciju nadobudnoj ekipi Bajerna ili šta je sve uradio na Kamp Nou protiv Barselone, kasnije i Rendžersa.

Kostić se dokazao i u dresu Srbije. Poziv selektora nikada nije ignorisao. Prvo je nosio dres U19 selekcije (4 utakmice – 1 gol), zatim i U21 (8 utakmica – 2 gola). Pred Svetski šampionat u Kataru jedan je od aduta selektora Dragana Stojkovića Piksija. Srpsku fudbalsku javnost oduševio je izjavom:

"Kad je reprezentacija Srbije u pitanju, nikakav umor ne dolazi u obzir. Stisnuću zube i pružiti maksimum.“

Osim ponašanjem i odgovornim odnosom, tu istu javnost često je oduševljavao i igrama. Bio je, uz Tadića, možda i ključni igrač Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. Opet je broj asistencija (5) nadmašio broj golova (2). I u kvalifikacijama za Katar takođe je bio na visini zadatka. Njegova brzina i lucidnost, tvrde bolje upućeni u fudbal, biće noćna mora za protivnike Srbije i na SP 2022.

"Malo je srpskih fudbalera koji su u vrlo zahtevnoj Bundesligi uspeli da ostvare ono što je pošlo za rukom Kostiću. Moram da naglasim, tako nešto se mora i treba poštovati“, kazuje Dragoslav Stepanović.

U Nemačkoj, svet zna, nije lako biti bolji Nemac od Nemca. To je retkima uspelo. Među njima je i Filip Kostić. Ovo leto moglo bi da bude prekretnica u karijeri srpskog fudbalera koji mudro čuva svoju privatnost. Svoju računicu imaju i Ajntraht i brzonogi Šumadinac. Dogodine kada mu ističe ugovor, a da ne bi otišao bez obeštećenja Nemci mu već sad nude novi. Parama, istina je nešto većim, zveckaju i Italijani. Pre svih Juventus...

"Moja je filozofija da igrač treba i mora da igra u klubu u kojem to zaista želi. Voleo bih da to bude slučaj i sa Kostićem. Ali bez obzira na to čiji će dres nositi sasvim je sigurno da će u svakoj utakmici pružati maksimum. On nije fudbaler uz čije ime ide prefiks megazvezde, ali jeste igrač koga bi svaki trener, iz puno razloga, poželeo u svom timu“, konstatuje Vlado Čapljić.

Nemački novinari zarad brzine koju poseduje i hitrine kojom ulazi u završnicu akcije Kostića, u pisanjima i kazivanjima punim simpatije, porede sa "brzim Gonzalesom“.

"On sve jeste, samo nije mali miš. Brz jeste, ali nije samo brz. On sa loptom i u igri može puno toga da uradi, ali jedno, siguran sam, nikad neće. Ono što zna, koristi na pravi način, ono što ne zna, a on odlično zna šta ne zna, Kostić nikada ne terenu ne pokušava. Tako nešto mogu samo odabrani.“

U prilog ovoj tvrdnji su i Kostićeve akcije koje su ga pretvorile u "kralja asistencija“.

"On nikada, ako se odluči za dodavanje, loptom ne traži igrača u završnici akcije. On gađa prazan prostor. To njegovi saigrači znaju i zato su vrlo često u pravo vreme na pravom mestu. I Ajntraht je zato danas to što jeste. Bez Kostića teško da će biti i ubuduće“, zaključuje Vlado Čapljić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Partizan sprema "bombu" u prelaznom roku
Strahinja Pavlović

Veliko pojačanje

21.06.2022. 11:50

Partizan sprema "bombu" u prelaznom roku

Novopečenom treneru Partizana Iliji Stolici praktično nije ni počeo mandat na klupi crno-belih, a već se suočava sa velikim problemima. Nekoliko igrača je napustilo tim jer im je istekao ugovor, tako da su se muke sa štoperima manifestovale na početku priprema u Sloveniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve