Sport
01.01.2022. 09:05
Zoran Šećerov

Heroji nacije

Srbija je ipak zemlja sporta

Novak Đoković 31.12.2021.
Izvor: EFE / Emilio Naranjo

Prvo su maštali da postanu zvezde, a onda i da dotaknu zvezdane visine. U stvarnom svetu bili su fanatično uporni i vredni. Znali su da je to jedini put koji vodi do vrha. U 2021. osvojili su brojne medalje na najvećim sportskim takmičenjima. Danas su sportski heroji nacije.

Možda to i ne bi bili da Srbija nije zemlja sporta. Godinu na izmaku naši sportisti i oni koji su za njih navijali pamtiće i po tome što je svet i zvanično priznao da su čak trojica srpskih sportista najbolji na svetu. Naravno, svako u svom sportu. Zemlja, vazduh, voda. Novak Đoković je najbolji teniser, Nikola Jokić košarkaš, a Filip Filipović prvi vaterpolista planete. Rodila majka sinove.

Svet sporta dobro zna da je Novak Đoković imao antologijsku sezonu. Zbog svega prvi teniser sveta izabran je za najboljeg sportistu Evrope za 2021. godinu u 64. izboru novinskih agencija kontinenta. Ovo priznanje osvojio je četvrti put u karijeri (2011, 2015, 2018. i 2021). I po ovome je nenadmašan u Evropi. Po mnogo čemu drugom i u svetu. Neke druge stvari koje nisu bliske sportu učinile su i da Novak ne bude ponovo najbolji na planeti. Neka je sramota na obraz onima koji su tako odlučili.

Nikola Jokić jedno je od najvećih, ako ne i najveće otkrovenje NBA poslednjih godina. Za one koji ga s neskrivenom radošću gledaju i uživaju u njegovoj interpretaciji ove čarobne igre Somborac je u najmanju ruku košarkaš u modi koji i u sezoni na izmaku postiže više tripl-dablova nego što ima skokova. Na drugoj strani, mediji koji prate NBA košarkaška zbivanja i Jokića u NBA, ne birajući komplimente, uveravaju košarkašku planetu da momak iz daleke Srbije u najvećoj košarkaškoj ligi sveta samosvesno neguje sopstveni stil igre, ali i podsećaju da uprkos svemu neka od njegovih dostignuća nisu viđena godinama u NBA. Šta treba još dodati?

Nikola Jokić 31.12.2021.
Izvor: EPA / CJ GUNTHER

Filip Filipović je No1 na planeti za 2021, ali postoji još nešto čime se Srbija ponosi. Vaterpolo porodica je u decembru 2021. na svečanosti u Abu Dabiju obelodanila i da je Srbin Dejan Savić najbolji vaterpolo trener planete. Srbija mora da bude ponosna na ovog sjajnog čoveka jednako koliko je on ponosan na Srbiju. U "dokumentarcu“ o njemu ističu se podaci da je s kormilom u ruci srpsku reprezentaciju doveo do zlata na Olimpijskim igrama u Riju 2016, ali i u Tokiju 2021. Sa reprezentacijom je kao selektor 2015. osvojio zlato na Svetskom prvenstvu, Svetski kup 2014, Svetsku ligu 2014. i 2015, Evropsko prvenstvo 2014, 2016. i 2018. Da li još neko u svetu vaterpola ima stručnjaka poput Dejana Savića i da li će Srbija biti vaterpolo velesila i u nekim budućim vremenima? Verovatno hoće. Zašto? Zato što u Vaterpolo savezu imaju sistem, viziju, znanje i još puno toga što to dokazuje. U 2021. godini vaterpolisti Srbije pobedili su na Malti u finalu Grčku sa 10:6 i osvojili zlatnu medalju za igrače do 17 godina. I vaterpolisti Srbije do 20 godina osvojili su 2021. zlato, ali na Svetskom prvenstvu održanom u Češkoj. Seniori su olimpijski šampioni iz Tokija. I to, na svetu celom, samo Srbija ima.

I još nešto. Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca su ovog leta osvojili prvi put u istoriji Regionalnu vaterpolo ligu trijumfom nad dubrovačkim Jugom od 14:12 (8:7) u finalu F4 turnira u Zagrebu.

Kragujevčani su ujedno postali i prvi srpski klub koji se okitio titulom regionalnog vaterpolo šampiona otkako se igra zajedničko prvenstvo klubova iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Ceo svet takođe zna i da su fudbaleri Srbije, kao prvi u kvalifikacionoj grupi izborili direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2022. kome će domaćin biti Katar. Ovo nije medalja, ali jeste vrhunsko ostvarenje u sportu koji je car svih sportova.

Zlatna srpska fudbalska jesen podarila je navijačima i ljubiteljima ove igre i druge radosti. Zahvaljujući rezultatima Crvene zvezde i Partizana u Ligi UEFA, kao i Ligi konferencija došlo je i do pomeranja na UEFA listama uspešnih tako da će Srbija i njeni najbolji klubovi od sezone 2023/24. imati direktnog predstavnika u najkvalitetnijem evropskom klupskom rangu, u Ligi šampiona, i još jedan tim u kvalifikacijama za ovo prestižno takmičenje, što je za svako poštovanje. Srbija će u istoj sezoni imati i još tri predstavnika u preostalim evropskim klupskim takmičenjima, a to je već podatak kojim se baš i ne može puno zemalja pohvaliti.

Fudbaleri, Dušan Tadić 31.12.2021.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Ipak, kruna svih takmičenja bile su Olimpijske igre u Tokiju. I tamo daleko, u Zemlji izlazećeg sunca, sunce je ogrejalo mnoge srpske sportiste. Neke priče su zadivljujuće...

U 2021. nije izgubila nijednu borbu. Ostvarila je 27 pobeda i za sebe prigrabila titulu olimpijske šampionke, prvakinje sveta i najbolje karatistkinje Evrope u svojoj kategoriji. Veličanstvenu sezonu bez kiksa Jovana Preković najavila je trijumfima na turnirima u Istanbulu i Lisabonu. Evropsko zlato osvojila je u Poreču, a svetsko u Dubaiju. Između ova dva velika takmičenja trijumfovala je i na onom najvećem – Olimpijskim igrama u Tokiju. Počelo je tako što je u grupi savladala redom Marokanku Sadini, Peruanku Grande, Ukrajinku Seroginu i Egipćanku Lotfi da bi onda u polufinalu bila bolja i od Merve Čoban iz Turske. U borbi za zlato preslišala je Kineskinju Sajaojan Jin i tako postala olimpijska šampionka u kategoriji do 61 kilograma.

Jedna je od heroina srpske olimpijske ekspedicije na Igrama u Tokiju. Na kraju 2021. Olimpijski komitet Srbije Jovanu Preković proglasio je najboljom sportistkinjom Srbije. Apsolutno zasluženo s obzirom na to da je reč o takmičarki koja je na tri najveća takmičenja, a na ponos Srbije osvojila tri najsjajnije medalje. Podvig kome nema ravnog.

Najbolja ženska srpska ekipa u 2021. su odbojkašice. Godinu na izmaku pamtiće po dva velika sportska ostvarenja. U Tokiju, na Olimpijskim igrama, uzele su bronzu. Uz malo sreće mogle su i više. U grupi su ostvarile četiri pobede uz jedan poraz, onaj protiv Brazila. U četvrtfinalu su pregazile Italijanke da bi u polufinalu poklekle pred Amerikankama koje su savladale na prethodnim Olimpijskim igrama na putu do finala. Umesto za zlato, čekala ih je borba za treće mesto. Pregazile su Koreju i osvojile bronzu. Jedna od najboljih odbojkašica sveta Tijana Bošković proglašena je za najboljeg korektora turnira na Igrama u Tokiju.

Iz Tokija izabranice sjajnog selektora Zorana Tomića, umorne ali i s osmehom na licu, stigle su u Beograd. Čekao ih je šampionat Evrope i odbrana evropske titule. Nanizale su osam pobeda, a onda su u finalu izgubile od Italije 3:1. Za sve druge ovo evropsko srebro je i podvig i uspeh, a za odbojkašice je samo srebro upakovano u gorke suze i veliki žal što pred 20.000 gledalaca nisu ostvarile trijumf koji su toliko želele. I one i srpski ljubitelji odbojke. Iako ove godine nisku svojih uspeha nisu obogatile zlatom, one su zlato Srbije i svetske ženske odbojke.

Doček olimpijaca 31.12.2021.
Izvor: STARSPORT

U priči posvećenoj najboljim srpskim sportistima 2021. vaterpolistima je pripalo zvanje najbolje muške ekipe u olimpijskoj godini. Vaterpolisti su odavno ponos Srbije, nešto su što niko u svetu nema, ali bi svako poželeo da ima. U Tokiju su napravili podvig i odbranili olimpijsko zlato iz Rija. Mnogi su mislili da je tako nešto gotovo nemoguće. Pokazalo se, međutim, da srpski vaterpolisti mogu sve. Pogotovo kad nešto silno žele. U grupi su pobedili Kazahstan, Australiju i Crnu Goru. Doživeli su i dva poraza, jedan od Španaca i drugi od Hrvata. Zbog toga su u četvrtfinalu za rivala imali bar na papiru najtežeg protivnika, aktuelne šampione sveta. Italijanima ni to nije pomoglo. Doživeli su ubedljiv poraz od 10:6. U polufinalu izabranici veličanstvenog Dejana Savića potopili su Špance uprkos činjenici što su vaterpolisti sa Iberijskog poluostrva u trećoj četvrtini imali prednost od čak tri gola razlike. Na kraju Špancima se dogodio Filip Filipović – zakucao je loptu u mrežu protivnika za trijumf od 10:9. U finalu su savladani i Grci rezultatom 13:10, Filip Filipović bio je dvostruki strelac, izabran je na kraju i za MVP igrača olimpijskog vaterpolo turnira u Tokiju. Sve isto mu se dogodilo i pre pet godina u Rio de Žaneiru. I tada je osvojio olimpijsko zlato i bio MVP turnira. Sedam trofejnih vaterpolo reprezentativaca u Tokiju se oprostilo od reprezentacije. Među njima je i vaterpolo genije Filip Fića Filipović.

Olimpijski komitet Srbije proglasio je Filipa Filipovića najboljim sportistom Srbije u 2021.

Srbija će za sva vremena pamtiti i to da su olimpijsko zlato u Tokiju osvojili: Filip Filipović, Andrija Prlainović, Gojko i Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan i Branislav Mitrović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Sava Ranđelović, Đorđe Lazić, Strahinja Rašović i Nikola Jakšić. Selektor trofejnog tima je Dejan Savić. Svaka čast, momci.

Statističari i oni koji se tim bave izračunali su da su na Olimpijskim igrama u Zemlji izlazećeg sunca srpski sportisti osvojili rekordan broj medalja – devet. Na prethodnim Igrama u Riju brojali su do osam. Na nekim narednim, možda već u Parizu 2024, biće još više i medalja i radosti. Srbija to zaslužuje, Srbija je zemlja sporta.

U Tokiju zlatnu medalju, osim vaterpolista i karatistkinje Jovane Preković, osvojila je i tekvondistkinja Milica Mandić. Srebro je pripalo strelcu Damiru Mikecu, a pet bronzanih basketašima, odbojkašicama, tekvondistkinji Tijani Bogdanović, strelcu Milenku Sebiću i rvaču Zurabu Datunašviliju.

Milica Mandić 1.1.2022.
Izvor: Srđan Stevanović / Starsport ©

Ime rvača s bronzom iz Tokija mnogi Srbi izgovaraju uz dosta muke. U analima sporta u zemlji sporta ostaće upisan kao prvi stranac koji je na olimpijskom turniru osvojio medalju za Srbiju. Momak je Gruzijac, rvač grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma. Posle nesporazuma sa ljudima iz gruzijske rvačke federacije napustio je zemlju rođenja i preselio se na Balkan. Nije imao nameru da se takmiči ali... Nastupajući za Srbiju osvojio je bronzu na Pojedinačnom svetskom prvenstvu u 2020. i zlato na Evropskom prvenstvu u 2021. godine. Iste godine pripalo mu je i zlato na Svetskom prvenstvu u Oslu. U Tokiju na OI osvojio je bronzanu. U repesažu je, uz veliki aplauz srpskih navijača i još veću zavist ponajviše Gruzina, pobedio Bahira Sid Azara iz Alžira, a u borbi za bronzu, u taktički maestralnom odmeravanju snaga, Ivana Hukleka iz Hrvatske rezultatom 6:1.

Posebno mesto u ovoj priči o uspesima srpskih sportista u 2021. godine pripada Milici Mandić, prvoj Srpkinji u istoriji sporta sa dve zlatne olimpijske medalje. Prvu je osvojila u Londonu 2012, a drugu 2021. u Tokiju. Dve nedelje pred odlazak u Japan doživela je povredu zadnje lože. Uprkos svemu, uspela je da zdrava stigne u Japan i da na kraju uz opšte ovacije trijumfuje.

Dobar deo zasluga za ovaj veličanstveni uspeh ide i na adresu njenog trenera Dragana Jovića. Sjajni stručnjak je 2021. reprezentativke Srbije u tekvondou vodio do zlata (Milica Mandić) i bronze (Tijana Bogdanović). Tijana je, setite se, pre pet godina u Riju osvojila srebro. Malo je trenera u svetu, u pojedinačnim sportovima, koji se mogu pohvaliti da su imali ili da imaju dve takmičarke sa četiri olimpijske medalje...

Uz malo sreće, olimpijskih medalja za srpske sportiste je moglo da bude i više. U borbi za bronzu košarkašice Srbije, za koje je nacija navijala s posebnom emocijom, doživele su poraz od Francuske. Umor je učinio svoje. Bilo je i drugih nedaća, poput činjenice da je između dva velika takmičenja Sonja Vasić, zvanično najbolja košarkašica Evrope u 2021, preležala koronu. Ali draž sporta je između ostalog i u tome što sa sobom nosi neočekivana događanja. Samo mesec dana pre Igara u Tokiju srpske košarkašice, izabranice genijalne Marine Maljković, u finalu Evropskog šampionata zabeležile su trijumf u finalu protiv devojaka iz Zemlje galskih petlova. Tada jesu, u Tokiju nisu.

Maler je u Tokiju bio sudbinski kod i Ivane Španović, najbolje srpske atletičarke, koja se iz Japana vratila kao četvrtoplasirana u skoku udalj. Da je u finalu ostvarila rezultat iz kvalifikacija, i ona bi bila među onim srpskim sportistima koji su se iz Tokija vratili sa medaljom. Ali, nije. Za utehu može da joj bude to što je u 2021. treći put osvojila Dijamantsku ligu u skoku udalj. Prelepoj Srpkinji i sjajnoj skakačici divili su se i aplaudirali su 2021. na takmičenjima u Firenci, Stokholmu, Lozani i Cirihu.

I Damir Mikec, istina u drugom pokušaju, nije imao sreće. Malo mu je nedostajalo da okean preleti sa dve olimpijske medalje oko vrata. Ona druga bila je na vidiku, gotovo nadohvat ruke. Međutim, u odlučujućem nadmetanju za bronzu, u timskom gađanju vazdušnom puškom, Zorana Arunović i on su za nijansu nepreciznije pucali od para iz Ukrajine. Sasvim dovoljno da se ne osvoji medalja. Medalju, onu bronzane boje, međutim, osvojio je jedan drugi strelac – Milenko Sebić.

Maler svih malera na Olimpijskim igrama je ipak Novak Đoković. Pre početka Igara u Tokiju Srbija je računala na siguran trijumf, na zlato u singlu najboljeg tenisera sveta svih vremena. Novak je međutim stigao samo do polufinala i u polufinalu je neočekivano izgubio od Nemca Aleksandra Zvereva. U setovima 1:2 (6:1, 3:6, 1:6). I u miks dublu sa Ninom Stojanović takođe nije dospeo do vrha. Zbog umora Đokovića, meč za bronzu naš par morao je da preda.

Bokserka Nina Radovanović se nije predala. Na Olimpijske igre u Tokio došla je sa srcem većim od Avale. Tako se i borila u ringu. Da u četvrtfinalu nije poražena od mnogo iskusnije Kineskinje Hsio-Ven Huang, kući bi se vratila najmanje sa bronzom.

"Uprkos svemu, rezultati ostvareni u Tokiju su istorijski. Uz rekordnih devet medalja zabeleženo je i rekordnih 13 plasmana u Top 10, što je više nego u Riju i Londonu“, naglasio je posle Tokija Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Za malu Srbiju, veliko ostvarenje. Ko se ovim ne ponosi neka se bar malo postidi.

A šta bi tek bilo da su u Tokiju bili i srpski košarkaši. Da li bi to značilo da bi se srpska ekspedicija možda vratila sa medaljom više? Na Igrama u Riju 2016. košarkaši su osvojili srebro. U Japan nisu otputovali. Selektor Igor Kokoškov i njegovi izabranici doživeli su fijasko u finalu kvalifikacionog turnira za OI igranom u Beogradu. Srbija je u odlučujućoj utakmici izgubila od Italije 102:95. Dogodilo se, ne ponovilo se. Svetislav Pešić, novi – stari selektor srpskih košarkaša, nameran je da njegov sastav u Parizu 2024. igra – finale.

Ono što nisu uspeli košarkaši jesu basketaši. U Japan su doputovali s oreolom trostrukih evropskih šampiona i kao najveći favoriti za zlato. Na kraju, pripala im je bronza. Posle neočekivanog poraza od Rusije u polufinalu, u borbi za treće mesto izrešetali su koš Belgije – 21:10. Pamtiće se za sva vremena da su prvu olimpijsku medalju u basketu za Srbiju osvojili Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Aleksandar Ratkov. Bravo, momci.

Košarkaši su, uprkos svemu, istina kao pojedinci, proslavili ime košarkaške Srbije. Uz već pobrojano treba da se zna i ovo: Nikola Jokić, Vasilije Micić i Miloš Teodosić proglašeni su 2021. za najkorisnije igrače (MVP) u tri najbolja klupska takmičenja na svetu – NBA, Evroligi i Evrokupu. Tako nešto nikom nikad u svetu košarke nije pošlo za rukom. Ova trojka je svojom košarkaškom magijom još jednom pomerila granice mogućeg. Miloš Teodosić predvodio je Virtus iz Bolonje koji je u Evroligi zabeležio deset pobeda u isto toliko mečeva. Vasilije Micić, srpski reprezentativni plej, briljirao je u dresu Efesa koji je stigao na vrh Evrope, dok je Nikoli Jokiću pripalo priznanje koje svi košarkaši sveta sanjaju. Proglašen je najkorisnijim igračem NBA, najkvalitetnije i najatraktivnije košarkaške lige na planeti.

Očigledno je da su u 2021. srpski sportisti bili više nego sjajni ambasadori svoje zemlje, i to ne samo na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su zbog pandemije korone umesto 2020. održane 2021. Ove Igre ostaće upamćene i kao prve koje su održane bez prisustva publike. Greh božji.

Tokio će se pamtiti i po uspesima srpskih paraolimpijaca. Iz Zemlje izlazećeg sunca srpski paraolimpijci vratili su se bogatiji za šest medalja: dve zlatne osvojio je strelac Dragan Ristić, tri srebrne strelci Zdravko Savanović i Laslo Šuranji, kao i bacač čunjeva Željko Dimitrijević, a bronza je pripala stonoteniskom paru Borislava Perić Ranković – Nada Matić. Ovo je podvig na podvizima.

U 2021. održana su i druga velika takmičenja na kojima su srpski sportisti takođe bili i te kako uspešni. Rvač grčko-rimskim stilom Zurab Datunašvili okitio se zlatnom medaljom na evropskom i svetskom prvenstvu. Zlatnu medalju na EŠ osvojio je i Mate Nemeš takođe u rvanju grčko-rimskim stilom. Srpski tekvondo, osim na Olimpijskim igrama, proslavio se i na ovogodišnjem šampionatu Evrope. Milica Mandić stajala je na pobedničkom postolju sa evropskim srebrom oko vrata. Medalju istog sjaja osvojio je na EŠ i tekvondista Mahdi Hodabahši. Nekadašnji trofejni srpski sport je, čini se, ponovo oživeo. Misli se na boks. Srbija je bila domaćin svetskog šampionata. Posle punih 26 godina jedan njen takmičar stajao je na pobedničkom postolju. Medalju za Srbiju osvojio je Vladimir Mirončikov kome je pripala bronza u kategoriji do 80 kilograma.

Veslači nisu uspeli u Tokiju, ali su zato za Srbiju osvojili bronzu na šampionatu kontinenta. Do bronze je doveslao dvojac bez kormilara u sastavu Martin Mačković i Miloš Vasić.

Na ovogodišnjem Šampionatu Evrope više nego uspešni bili su i srpski strelci. Propale su im četiri medalje. Damir Mikec osvojio je srebro u malokalibarskom pištolju i medalju istog sjaja u paru sa Zoranom Arunović u disciplini vazdušni pištolj. Srebro je pripalo i ekipi u gađanju vazdušnom puškom u sastavu Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević. Ženski tim "upucao“ je bronzu u ekipnom takmičenju vazdušnim pištoljem. Čestitke su primale Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić.

Srbija ima uz karatistkinje i moćne karatiste. Dokaz je srebro Slobodana Bitevića na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. I džudisti su osvetlali obraz. Medalju nisu uzeli na Olimpijskim igrama, ali zato jesu na SP u Budimpešti. Anja Obradović kolekciju medalja uvećala je bronzom, a fenomenalni Aleksandar Kukolj se iz Mađarske vratio sa srebrom oko vrata. Obraz su osvetlali i kuglaši, u 2021. odbranili su titulu najbolji na planeti. Fantastičan uspeh ostvarili su i paraatletičari na Evropskom prvenstvu. Osvojili su četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje.

Srpska atletika, ali generalno i srpski sport, moraju da budu ponosni i na devojku čije vreme tek dolazi. Njenu veličinu prepoznala je i Evropa. Adriana Vilagoš proglašena je za drugu najbolju mladu sportistkinju u Evropi za 2021. godinu prema glasovima pristiglim iz nacionalnih olimpijskih komiteta Evrope.

Sedamnaestogodišnja bacačica koplja iz Malog Iđoša bila je neprikosnovena i na Balkanijadi u Kraljevu. Postala je i svetska rekorderka za atletičarke do 18 godina. Koplje od 500 grama bacila je do fantastičnih 70,10 metara. Na juniorskom Šampionatu sveta u Keniji osvojila je zlatnu medalju sa olimpijskim kopljem teškim 600 grama. Rezultatom od 61,46 metara oborila je državni rekord za takmičarke do 20 godina. Nešto kasnije na "Hanžekovićevom memorijalu“ u Zagrebu pomerila je granicu na 62,36 metara i postala juniorska evropska rekorderka. Istovremeno je i vlasnica najvrednijeg ovosezonskog rezultata u svojoj uzrasnoj kategoriji na svetu.

Godina na izmaku pamtiće se i po tome što se u srpsku košarku vratio Svetislav Kari Pešić, trener koji je sa našom reprezentacijom trijumfovao na Evropskom 2001. i Šampionatu sveta 2002. Jednako radosna vest za sve one koji vole košarku jeste i povratak Željka Obradovića u srpsku košarku. Najtrofejniji evropski klupski trener ponovo je na klupi Partizana s kojim je davne 1991. osvojio titulu klupskog šampiona Evrope. U srpski fudbal, u ulozi selektora reprezentacije, vratio se i nekadašnji as Dragan Stojković Piksi. Na velika vrata. Srpski fudbaleri opčinjeni njegovom filozofijom poimanja fudbala, mimo svih očekivanja, izborili su direktan plasman na SP u Kataru 2022. Piksi, prema sopstvenom priznanju, nema nameru da se na ovome zaustavi.

Srpski fudbal može da bude ponosan i na kapitena reprezentacije Dušana Tadića koji je briljirao u dresu holandskog Ajaksa, zatim i na sjajne igre Sergeja Milinkovića Savića u dresu italijanskog Lacija za koga se našlo mesto čak i u idealnom timu godine u Seriji A. Nova zvezda fudbalske Srbije je Dušan Vlahović. Odigrao je briljantnu sezonu u dresu Fjorentine i danas je jedan od najskupljih fudbalera na tržištu uopšte. Onaj ko ga kupi od Fjorentine, cena je 100 miliona evra, moraće takođe i Vlahoviću da obezbedi godišnju platu od najmanje pet miliona evra.

Godina na izmaku pamtiće se kao berićetna i kad su u pitanju zarade srpskih sportista. Na listi najbogatijih Novak Đoković je sa na turnirima zarađenih 38,05 miliona prvi u 2021. Slede košarkaš Nikola Jokić 22,37 zarađenih miliona, fudbaler Luka Jović 9,58, NBA košarkaš Bogdan Bogdanović 7,62, fudbaler Nemanja Matić 6,92...

U 2021, na radost onih koji vole fudbal, stiglo je još jedno priznanje za sjajnu karijeru Dragana Džajića. Ovog puta iz Južne Amerike. Ceo svet danas zna da je sportski list "La vila del gol“ pre desetak dana uvrstio legendu Zvezde u evropski tim decenije (1970–1979). Jedanaest najboljih pomenutog fudbalskog desetleća su: Zof, Fogts, Bekenbauer, Širea, Krol, Neskens, Brajtner, Kigen, Krojf, Gerd Miler i Džajić. Rezervni igrači ovog čudesnog sastava su Majer, Trezor, Necer, Overat, Dejna, Blohin i Dagliš.

Sport je, očigledno, odavno prevazišao Srbiju u mnogo čemu. Dokaza je bezbroj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ekspresova" lista sportista koji su obeležili godinu za nama
Karsten Vorholm

Najbolji od najboljih

28.12.2021. 08:15

"Ekspresova" lista sportista koji su obeležili godinu za nama

Početak sportske 2021. godine nije preterano obećavao. Naravno, zbog koronavirusa. Virus nam je u potpunosti promenio stare navike što se odrazilo i na praćenje sporta. Veliki broj utakmica je odložen, pojedina takmičenja su pomerena, neka održana bez publike.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve