Svet
06.05.2022. 10:07
Beta

SAD

Bajden proglasio stanje prirodne nesreće

Požar u Americi
Izvor: Beta/The Albuquerque Journal / ROBERTO E. ROSALES

Vatrogasci su na svega 20 odsto vatrenog fronta u Novom Meksiku usporili širenje najvećeg šumskog požara u SAD pošto je popustio vetar, dok je predsednik Džozef Bajden proglasio stanje prirodne nesreće što donosi finansijsku pomoć delovima te savezne države koji gore još od početka aprila.

Veliki požar je za sada zahvatio 670 kvadratnih kilometara visoke šume i livada na jugu Stenovitih planina.

Vatrogasne službe koriste period relativno mirnog i hladnijeg vremena kako bi sprečile da se vatra približi nizu malih gradova i selima u Novom Meksiku.

Avioni i helikopteri bacaju tečnost za usporavanje vatre, dok se sa terena uklanja drveće i žbunje da bi ostalo što manje goriva za vatru koja se ipak širi. Buldožeri danima prave protivpožarne koridore kroz šume, a vatrogasci kontrolisano pale vegetaciju i time "izgladnjuju" nastupajuće vatrene frontove.

Od subote se ponovo očekuju jak vetar, temperatura iznad normale i niska vlažnost što će povećati opasnost od širenja ogromnog požara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Na požarištu je angažovano skoro 1.300 vatrogasaca i drugog osoblja.

Izdate su naredbe za obaveznu evakuaciju 15.500 domaćinstava, a do sada je izgorelo gotovo 400 kuća.

Savezna pomoć uključuje bespovratna finansijska sredstva za privremeni smeštaj i popravku kuća, kredite za pokrivanje neosiguranih gubitaka imovine i druge programe pomoći ljudima i preduzećima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U ovoj godini evidentirano više od 9.000 požara
požar

Srbija

16.04.2022. 20:10

U ovoj godini evidentirano više od 9.000 požara

U Srbiji je od početka godine evidentirano 9.213 požara, od kojih 5.589 na otvorenom prostoru, a 3.175 na građevinskim objektima, saopštilo je Ministarstvo unutrašanjih poslova (MUP)
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve