Svet
25.07.2023. 02:05
Beta

Politički zastoj

Da li će Španija možda ponovo na birališta?

španija, madrid, zastava, fontana
Izvor: Shutterstock

Španiji možda predstoje politički zastoj i novi izbori, ali je glasanje dalo i jedan rezultat koji će s dobrodošlicom dočekati u glavnim gradovima Evrope: na juče održanim parlamentartnim izborima osujećena je stranka krajnje desnice koja je želela da se dočepa poluga vlasti, ocenjuje danas AP.

Ultranacionalistička partija Voks izgubila je birače što je srušilo njene nade o ulasku u vladajuću koaliciju, što bi bilo prvi put da krajnja desnica bude deo vlade od diktature Fransiska Franka.

Najviše glasova osvojila je konzervativna Narodna partija, ali je ostvareni rezultat znatno ispod onog u anketama koje su prognozirale da bi mogli da svrgnu socijalističkog premijera Pedra Sančesa ako formiraju vladu sa Voksom kao mlađim partnerom.

Iako su Sančesovi socijalisti završili na drugom mestu, oni i njihove saveznici proslavili su rezultat kao pobedu pošto su zajedno dobili nešto više mesta u parlamentu od Narodne stranke i Voksa. Blok koji bi verovatno podržao Sančesa osvojio je ukupno 172 poslanička mesta, dok su stranke na desnici dobile 170.

Ovo je velika pobeda levice, ocenjuju analitičari, ali predviđaju komplikovanu političku trgovinu narednih sedmica u kojoj bi manje regionalne partije mogle da ponude svoju podršku vladi u zamenu za ustupke, navodi AP.

Iako je ishod izbora neizvesniji od očekivanog, Narodna partija insistira da joj se mora dati prilika da pokuša da formira vladu. Niko sada ne bi razumeo ako bi se sve druge partije sada okupile da spreče stranku koja je pobedila na izborima da postane vlast, rekao je zamenik sekretara Narodne partije Migel Teljado za javni servis RTVE.

Sa druge strane dodaje AP, šanse da Sančes,  premijer od 2018, sada dobije podršku 176 poslanika potrebnih za apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta u Madridu nisu velike.

Ključ za uspeh, dodaje se, u rukama je katalonske separatističke partije Žunts (Junts - Zajedno), ali ako bi Žunts atražio referendum o nezavisnosti Katalonije, to bi verovatno bila preskupa cena za Sančesa.

Narodna partija na izborima je osvojila 136 poslaničkih mesta. Ako se tome doda 33 mesta koja je dobio krajnje desni Voks i jedno mesto koje je pripalo savezničkoj stranci, Narodnoj partiji i dalje nedostaje sedam mesta za većinu u 350-članom parlamentu.

Socijalisti su osvojili 22 mandata, dva više nego što su imali ranije. Uz podršku 31 poslanika mlađeg koalicionog partnera Sumara i nekoliko manjih stranaka mogli bi da sakupe viuše mandata od desničara, ali im, bez Žuntsa, nedostaju četiri glasa za većinu.

"Španija i svi građani koji su glasali bili su jasni. Blok koji gleda unazad i koji je želeo da poništi sve što smo uradili je propao", rekao je Sančes oduševljenim pristalicama u sedištu socijalista u Madridu po zatvaranju birališta.

Navodeći da je nakon poraza koji su njegovi socijalisti pretrpeli na regionalnim i lokalnim izborima u maju, Sančes iznenadio svoje rivale odlukom da raspiše izbore za 23. jul AP ocenjuje da su tiizbori označili još jedan povratak uprkos predviđanjima u Sančesovoj karijeri.

Lider Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, po oceni AP,  ima još manje šansi da sastavi većinu. 

On je fokusirao kampanju na nedovoljnom poverenju birača u Sančesa, dok su socijalisti i druge levičarske stranke širili strah da će u slučaju njegove pobede Voks ući u vlast kao mlađi partner.

Vlada Narode partije i Voksa značila bi da se još jedna članica EU pomerila čvrsto udesno, što je trend nedavno uočen u Švedskoj, Finskoj i Italiji, piše AP i dodaje da su zemlje kao što su Nemačka i Francuska zabrinute šta bi takva promena predstavljala za imigracionu i klimatsku politiku EU.

Voks je, međutim, izgubio 19 mesta u odnosu na izbore pre četiri godine.

Fejho je tokom kampanje pokušao da distancira svoju Narodnu partiju od Voksa, ali je Sančes, zakazavši ranije izbore, učinio da se kampanja poklopi sa odlukom Narodne partije i Voksa da zajedno formiraju vlast u nekim gradovima i regionima nakon izbora u maju.

Voks je vodio kampanju za poništavanje zakona o rodnom nasilju, a i narodnjaci i  Voks su se složili oko ukidanja novog zakona o pravima transrodnih osoba i zakona o demokratskom pamćenju koji treba da pomogne porodicama žrtava Frankovog režima da ih ekshumiraju iz masovnih grobnica.

"Narodna stranka je bila žrtva svojih očekivanja, a socijalisti su uspeli da iskoriste strah od dolaska Voksa. Ispostavilo se da je ranije raspisivanje izbora bila ispravna odluka za Pedra Sančesa", rekao je Manuel Mostasa, direktor za javne politike u španskoj konsultantskoj firmi Atrevia.

Novi španski parlament sastaće se za mesec dana. Kralj Felipe VI tada treba da imenuje jednog od partijskih lidera za mandatara za sastav nove vlade. Poslanici imaju rok od najviše tri meseca da postignu dogovor, a ako ne uspeju raspisuju se novi izbori.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je "Zgodni dečko" politički preživeo izbore u Španiji
1

Pedro Sančes

24.07.2023. 14:10

Kako je "Zgodni dečko" politički preživeo izbore u Španiji

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes osujetio je ankete u nedelju dajući levici, poraženoj na parlamentarnim izborima, ipak šansu da ostane na vlasti, ocenila je agencija Frans pres.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve