Svet
10.10.2021. 14:09
R.E.

Parlamentarni izbori

Izbori u Češkoj: Opozicija dobila najviše glasova

Češka, 10. 10. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Koalicija Zajedno, koju čine dve glavne opozicione grupe u Češkoj, osvojila je na parlamentarnim izborima 27,77 odsto glasova i imaće 71 poslanika, dok je vladajuća partija ANO premijera Andreja Babiša dobila podršku 27,15 odsto birača, ali će ipak imati jedan mandat više, pokazuju rezultati na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova.

Babiš je čestitao koaliciji Zajedno na ostvarenoj pobedi, ali je rekao i da će voditi razgovore o formiranju sledeće vlade ako mu predsednik Miloš Zeman poveri mandat.

Koalicija Zajedno je najavila da sa koalicijom Pirati-Gradonačelnici, koja je prema ovim rezultatima osvojila treće mesto sa 15,6 odsto glasova, želi da formira vladu.

Jedina preostala stranka koja je prešla cenzus od pet odsto je Sloboda i direktna demokratija koja je osvojila 9,57 odsto glasova, prenosi Radio Prag.

Komunisti, koji su imali predstavnike u parlamentu od osnivanja Češke Republike 1993. godine ostali su bez mandata.

Na izbore u Češkoj, koji su održani u petak i subotu, izašlo je 65,67 odsto građana sa pravom glasa, a nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u aferi "Pandorini papiri", pojavilo se ime Andreja Babiša, milijardera koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije i koji negira svaku povezanost sa ovom aferom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dveri izlaze na izbore na svim nivoima: "Dosta je bilo zamajavanja"
izbori, glasanje

Boško Obradović kandidat

03.10.2021. 22:10

Dveri izlaze na izbore na svim nivoima: "Dosta je bilo zamajavanja"

Na sednici Glavnog odbora Srpskog pokreta Dveri u Užicu, doneta je odluka da ta stranka izlazi na izbore 3. aprila sledeće godine na svim nivoima, kao i da će lider Dveri Boško Obradović biti predsednički kandidat te partije ako nema dogovora u opoziciji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
27.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve