Svet
27.09.2021. 16:05
R.E.

Rezultati

Izbori u Nemačkoj: Prve transrodne osobe u parlamentu

Nemačka, 27. 9. 2021.
Izvor: AP / Michael Probst

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) Olafa Šolca osvojila je 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, što im donosi blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), pokazuju najnoviji rezultati izbora.

Stranka CDU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet "skliznuli" su na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok, ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe cenzus od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

Nemačka će prvi put u istoriji imati dve transrodne osobe u parlamentu, pošto su, prema projekcijama, u parlament ušle predstavnice Zelenih, Nike Slavik i Tesa Ganserer.

Prethodno je objavljeno da je Granserer, koja je osvojila poslaničko mesto u Bavarskoj, prva transrodna osoba koja će biti poslanik u saveznom parlamentu.

Ona je već ušla u istoriju kada je 2018. godine postala prva transrodna osoba u parlamentu te pokrajine, prenosi Gardijan.

Slavik je na Twitteru napisala da ne može da veruje da je pobedila, dodajući da se nada da je otvoreno novo poglavlje u samoopredeljenju u politici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliku penziju će primati Angela Merkel
Angela Merkel, 29. 8. 2021.

Kraj karijere?

29.08.2021. 16:26

Koliku penziju će primati Angela Merkel

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve