Svet
22.05.2023. 22:15
Beta

Makao sajens 1

Kakve je to satelite Kina lansirala u svemir

1
Izvor: BETA/ CGTNC

Kina je uspešno poslala u svemir dva satelita serije Makao sajens 1.

Sateliti su raketnim nosačem Dugi marš 2C lansirani sa kosmodroma Đijućijuen u severozapadnoj Kini u nedelju u 16 sati po pekinškom vremenu, nakon čega su ušli u predviđene orbite, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

To je bila 474. lansirna misija raketnog nosača serije Dugi marš. Takođe je u svemir poslat i satelit za naučni eksperiment Luođija-2.

Makao sajens 1 čine dvojni sateliti. Satelit A nosi opremu poput magnetometra visoke preciznosti kako bi otkrio magnetna polja na Zemlji. Satelit B je, između ostalog, opremljen detektorom čestica visoke energije i uređajem za solarne rendgenske zrake, kako bi se prikupili podaci o svemirskom prostoru.

Makao sajens 1 ima sposobnost da dopuni rezultate istraživanja koje postižu evropski sateliti Svarm i prvi kineski seizmološko-elektromagnetski satelit Džangheng 1. Takva kombinacija doprinosi sveobuhvatnijem upoznavanju magnetskih polja i prostornog okruženja na niskim geografskim širinama Zemlje, kao i lakšem praćenju Južnoatlantske anomalije (SAA).

Makao Sajens 1 je prvi svemirski satelitski program razvijen u saradnji kontinentalnog dela Kine i Makaoa, saopštila je Nacionalna svemirska uprava Kine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su sve kineski tajkonauti radili u svemirskoj šetnji (FOTO)
1

Prve aktivnosti van broda

10.02.2023. 22:05

Šta su sve kineski tajkonauti radili u svemirskoj šetnji (FOTO)

Tajkonauti Šendžou-15 na kineskoj svemirskoj stanici Tiangong u orbiti završili su svoju prvu svemirsku šetnju u petak u 00.16 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija (CMSA), objavila je Sinhua.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve