Život
10.02.2023. 22:05
Beta

Prve aktivnosti van broda

Šta su sve kineski tajkonauti radili u svemirskoj šetnji (FOTO)

1
Izvor: Beta / Xinhua / Liu Fang

Tajkonauti Šendžou-15 na kineskoj svemirskoj stanici Tiangong u orbiti završili su svoju prvu svemirsku šetnju u petak u 00.16 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija (CMSA), objavila je Sinhua.

Fei Đunlong i Džang Lu, zajedno sa Deng Ćingmingom koji je radio unutar svemirske stanice da bi podržao svoje kolege iz posade, sarađivali su kako bi ispunili sve postavljene zadatke. Fei i Džang su se potom bezbedno vratili u laboratorijski modul Ventian.

Tokom aktivnosti van broda (EVA) koje su trajale oko sedam sati, obavili su nekoliko zadataka, uključujući instalaciju ekstenzionih pumpi izvan laboratorijskog modula Mengtian.

Ovo su bile prve aktivnosti van broda sprovedene nakon završetka kineske svemirske stanice. Posada Šendžou-15, kako je planirano, u budućnosti će izvesti nekoliko svemirskih šetnji, saopštila je agencija.

Neka korisna opterećenja, uključujući detektor energetskih čestica i plazma detektor slike na licu mesta, ranije su instalirana na platformi van broda.

Proces ugradnje izvan letelice i funkcionalne performanse kabine i mehanizma za prenos tereta svemirske stanice su u potpunosti verifikovani.

Rad na izlasku tereta i montaži obavljen je koordinisanim pokretima mehanizma za prenos korisnog tereta, teretne vazdušne komore, unutrašnjih i spoljašnjih vrata otvora, kao i mehaničkih ruku, kojima su upravljali tajkonauti u orbiti ili prateći tim na zemlji.

Ova tehnologija će značajno poboljšati efikasnost razmene tereta unutar i van kabine i smanjiti aktivnosti van letelice i opterećenje tajkonauta, saopštila je agencija.

Planirani su dodatni radovi na teretnom izlazu i instalacijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program
Crna Gora

Najavio Abazović

26.01.2023. 13:28

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve