Svet
17.04.2023. 13:55
Beta

Kina

Postavljen je novi rekord po broju svemirskih šetnji

svemir, astronaut
Izvor: Shutterstock / Vadim Sadovski

Tajkonauti Šendžou-15 na kineskoj svemirskoj stanici Tiangong u orbiti završili su svoju četvrtu svemirsku šetnju, saopštila je u nedelju Kineska svemirska agencija za letove sa ljudskom posadom.

Fei Đunlong i Džang Lu, zajedno sa Deng Ćingmingom koji je radio u svemirskoj stanici i timom za podršku na zemlji, sarađivali su kako bi izvršili sve postavljene zadatke u subotu. Fei i Džang su se potom bezbedno vratili u laboratorijski modul Ventian, prenela je Sinhua.

Taj trojac je do sada obavljao vanbrodske aktivnosti u četiri navrata otkako su lansirani u svemir u novembru 2022. godine, čime je postavljen domaći rekord po broju svemirskih šetnji jedne posade.

Tokom najnovije  vanbrodske misije, instalirali su nekoliko delova opreme, uključujući eksterne proširene setove pumpi, kablove unakrsnih modula i prateće uređaje za vanbrodsku platformu korisnog tereta, postavljajući osnovu za izvođenje naknadnih velikih naučnih i tehnoloških eksperimenata van  svemirske stanice, navela je agencija u saopštenju. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve