Svet
24.07.2022. 13:05
Beta

Svemirski program

Kina lansirala drugi modul svoje svemirske stanice

Kina
Izvor: Shutterstock

Kina je lansirala u svemir drugi od tri modula svoje svemirske stanice u izgradnji, pokazuju snimci javne televizije CCTV.

Modul nazvan Ventijan težak oko 20 tona i bez astronauta lansiran je raketom Long Marč 5B u 14.22 po lokalnom vremenu (8.22 po srednjoevropskom vremenu) iz centra za lansiranje Venčang, na južnom tropskom ostrvu Hajnan.

Dug gotovo 18 metara i obima 4,2 metra modul-laboratorija prikačiće se za Tjanhe, prvi modul svemirske stanice koji je u orbiti od aprila 2021. godine.

Operacija će biti izazov za posadu jer zahteva više vrlo preciznih manipulacija, od kojih neke sa robotizovanom rukom.

Novi modul-laboratorija Ventijan ima tri mesta za spavanje, toalete i kuhinju, kao i mesta za naučne eksperimente. On će takođe služiti kao platforma za pomoć da kontroliše svemirsku stanicu u slučaju kvara.

Poznata po kineskom nazivu Tjangong (Nebeska palata), ali takodje i po skraćenici na engleskom jeziku CSS, Kineska svemirska stanica treba da bude u punoj funkciji do kraja ove godine.

Posle Ventijana ovog vikenda tri astronauta koji se trenutno nalaze u svemirskoj stanici prihvatiće još jedan modul laboratoriju Mentijan tokom oktobra.

Svemirska stanica će tada imati svoj konačni oblik u obliku slova T. Biće po veličini slična bivšoj rusko-sovjetskoj stanici Mir (1986-2001). Trebalo bi da joj vek trajanja bude najmanje 10 godina.

Kina poslednjih decenija ulaže milijarde evra u svoj svemirski program.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vidi se iz svemira: Alpi sve zeleniji i manje prepoznatljivi
Alpi

Globalno zagrevanje

07.06.2022. 20:10

Vidi se iz svemira: Alpi sve zeleniji i manje prepoznatljivi

Uticaj globalnog zagrevanja na alpske planine vidljiv je iz svemira, pokazala je nova studija koja je koristila satelitske snimke. Najviši planinski masiv u Evropi, Alpi, poznat po snežno belim vrhovima, postaje sve zeleniji i manje prepoznatljiv. Sneg se takođe povlači, ali za sada u manjim razmerama.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve