Svet
10.10.2021. 21:00
Tanjug

Sledi uvoz goriva

Liban dobio struju

Bejrut, Liban
Izvor: Dragana Todorović

Snabdevanje električnom energijom u Libanu u nedelju se vratilo u normalu nakon nestanka struje prethodnog dana, kada su dve najveće elektrane u zemlji prestale sa radom zbog nedostatka goriva, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Zatvaranje je nanelo dodatne poteškoće Libancima koji se bore sa gubitkom radnih mesta, skokom cena i glađu izazvanim pogoršanjem finansijskog sisitema zemlje, preneo je Rojters.

U subotu su dve najveće libanske elektrane, Al Zahrani i Deir Amar, prestale sa radom zbog nestašice goriva, čime je libanska elektroenergetska mreža potpuno obustavila isporuku struje.

Libanska vojska složila se u subotu uveče da obezbedi 6.000 kilolitara gasnog ulja podjednako raspoređenog dvema elektranama, saopštila je državna elektroenergetska kompanija, prenela je zvanična nacionalna novinska agencija.

Libansko Ministarstvo energetike saopštilo je u nedelju da je dobilo odobrenje centralne banke za kredit u iznosu od 100 miliona dolara, za raspisivanje tendera za uvoz goriva za proizvodnju električne energije.

Liban je paralisan ekonomskom krizom koja se produbila otkako su zalihe uvezenog goriva presušile.

Libanska valuta je pala za 90 odsto od 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Liban zvanično ima novu vladu
Bejrut, Liban

Izglasano poverenje

21.09.2021. 08:49

Liban zvanično ima novu vladu

Parlament Libana je tokom sednice, koja je bila odložena skoro sat vremena zbog nestanka struje i pokvarenog generatora, izglasao poverenje novoj Vladi Libana.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve