Svet
29.04.2022. 14:33
Beta

Saopštila vlada

Mađarska spremna da Gaspromu plaća gas u rubljama

Gas
Izvor: Shutterstock

Mađarska nema plan da "preko noći" zameni ruski gas i ako bude potrebno platiće ga u rubljama, saopštila je vlada.

Šef kabineta madjarskog premijera Gergelj Guljaš izjavio je da vlada ne veruje da će Gasprom obustaviti isporuku gasa Mađarskoj jer plaća svoje obaveze, prenosi EURACTIV.com.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao za CNN da je Budimpešta spremna da plaća Moskvi u rubljama, uprkos upozorenju Evropske komisije da bi time bile prekršene sankcije koje je EU uvela Rusiji posle invazije na Ukrajinu.

Sijarto je rekao da Mađarska 85 odsto gasa i 65 odsto nafte uvozi iz Rusije i da nema alternativne izvore niti rute koje bi joj omogućile da prestane da uvozi ruske energente u narednih nekoliko godina.

Guljaš je rekao da Mađarska pokušava da se pripremi za svaku situaciju, ali da ruski gas i nafta ne mogu biti zamenjeni preko noći.

Ruski gasni gigant Gasprom je u 27. aprila prekinuo isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju u rubljama što predstavlja do sada najoštriji odgovor Moskve na sankcije EU.

Bugarska i Poljska su već saopštile da neće obnoviti ugovore sa Gaspromom i da mogu da obezbede snabdevanje iz drugih izvora.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da Poljska i Bugarska sada dobijaju gas iz susednih zemalja EU, ocenivši odluku Gasproma kao "još jednu provokaciju Kremlja" i pokušaj ucene.

Prema novom mehanizmu plaćanja koji traži Moskva, uvoznici moraju da otvore dva računa u Gasprombanci, jedan u stranoj valuti (evrima ili dolarim) i jedan u rubljama. Energetske kompanije će nastaviti da plaćaju u evrima, a Gasprombanka će zatim te uplate konvertovati u rublje i prebaciti na drugi račun za dalju isplatu Gaspromu.

Članice EU, od kojih su mnoge i dalje zavisne od uvoza ruskih energenata, podeljene su oko toga kako da nastave da plaćaju uvoz gasa iz Rusije bez kršenja evropskih sankcija.

Ministri energetike EU sastaće se u 2. maja da razgovaraju o trenutnoj situaciji u toj oblasti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka se sprema za nestašicu gasa
gas

Pretnje iz Rusije

31.03.2022. 15:04

Nemačka se sprema za nestašicu gasa

Pristanak na uslove Rusije i plaćanje gasa u rubljama ublažilo bi sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija pošto je Nemačka aktivirala "rano upozorenje" na moguću nestašicu gasa i objavila plan racionalizacije tog energenta zbog zabrinutosti da bi Moskva mogla da prekine snabdevanje Nemačke i drugih zemalja koje odbijaju njene zahteve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve