Svet
05.03.2022. 11:06
Beta-AFP

Rat u Ukrajini

Makron zabrinut zbog "nuklearne bezbednosti"

ukrajina, 5. 3. 2022.
Izvor: EPA / DUMITRU DORU

Francuski predsednik Emanuel Makron "izuzetno je zabrinut zbog rizika" za nuklearnu bezbednost kao posledice "ruske invazije" i narednih predložiće konkrente mere da se osigura pet ukrajinskih nuklearnih lokacija, saopštila je Jelisejska palata.

"Rusija i Ukrajina treba da postignu siguran dogovor na osnovu tih predloga, napravljenih po kriterijumima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da zajedno osiguraju te lokacije", dodalo je francusko predsedništvo u saopštenju.

Francuski predsednik "čvrsto osuđuje svako narušavanje celovitosti ukrajinskih civilinih nuklearnih postrojenja od ruskih snaga u sprovodjenju njihove vojne agresije protiv Ukrajine. Neophodno je garantovati njihovu bezbednost i sigurnost", dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da Rusija treba da odobri slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju koje radi u tim elektranama, da garantuje nastavak njihovog rada u potpunoj bezbednosti.

Posle granatiranja nuklearne elektrane Zaporžje, najveće u Evropi, G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta kojoj i Francuska pripada, pozvala je Rusiju da prekine napade na okruženje ukrajinskih nuklearnih centrala.

Jelisejska palata je navela da Rusija treba odmah da "prekine ilegalne i opasne vojne akcije i dozvoli punu kontrolu ukrajinskih vlasti nad svim nuklearnim instalacijama unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina i Britanija traže da Putinu sudi specijalni sud
Vladimir Putin

Rat u Ukrajini

04.03.2022. 20:35

Ukrajina i Britanija traže da Putinu sudi specijalni sud

Ukrajinska vlada i bivši britanski premijer zalažu se za formiranje specijalnog krivičnog suda za krivično gonjenje ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih saveznika zbog invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve