Svet
19.04.2024. 18:04
Beta

Hrvatska

Sud odlučio: Milanović ne može da bude mandatar za sastav vlade ni premijer

Zoran Milanović
Izvor: EPA / Stringer

Ustavni sud Hrvaske odlučio je da predsednik te države i premijerski kandidat opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ne može da bude mandatar za sastav nove vlade ni premijer.

Na vanrednoj sednici, Ustavni sud je zaključio da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji su održani u sredu, bez podnošenja ostavke na predsedničku funkciju.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je novinarima da je za razliku od SDP, Milanović tokom kampanje kršio ranije upozorenje Ustavnog suda da ne može da učestvuje u izbornom procesu bez podnošenja ostavke. 

On je rekao da bi, ako bi Milanović dobio mandat za sastv vlade, Ustavni sud doneo posebnu odluku.

"Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav vlade", kazao je Šeparović.

U odluci je navedeno da je tokom celokupne izborne kampanje Milanović postupao suprotno Ustavu čime je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše vrednosti.

Za odluku je glasalo devet sudija, troje je bilo protiv, dok je jedan bio odsutan.

Zbog ranijeg upozorenja, Milanović nije zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji SDP odnosno nije bio kandidat za poslanika na listi SDP.

U kampanji je, međutim, oštro kritikovao vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i pozivao građane da glasaju za bilo koju drugu partiju, osim za HDZ koju je optuživao za korupciju. Više puta je rekao i da je kandidat SDP za premijera.

Za razliku od drugih stranaka, pa i HDZ, jedino SDP u kampanji nije pominjao Milanovića kao premijerskog kandidata.

Milanović je ranije rekao da neće da podnese ostavku na mesto predsednika da ne bi sve poluge vlasti predao HDZ, već da će to učiniti ukoliko skupi 76 potpisa za parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Pregovore o parlamentarnoj većini najavio je premijer Andrej Plenković iz HDZ, koji je na proteklim izborima osvojio 61 mandat, ali i SDP kao drugoplasirana stranka sa 42 mandata.

Milanović je juče na Fejsbuku objavio da su u toku razgovori o sastavljaju parlamentrane većine ocenivši da su se građani na izborima odlučili za promene.

On je poručio da mandat za sastavljanje vlade može da dobije samo osoba koja uživa podršku 76 poslanika istakavši da će se i u ovoj situaciji "do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava".

SDP i Milanović od početka ističu da ni jedan pravni akt ne brani predsedniku da se kandiduje na izborima, već samo istovremeno obavljanje druge javne ili političke funkcije.

Mlanović je više puta optužio Ustavni sud da je pod uticajem HDZ.

Predsednik države daje mandat za sastav vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve