Svet
19.02.2023. 12:00
Beta

"Progres MS-21"

Ruska svemirska letelica se zapalila i srušila u okean

1
Izvor: BETA/ Roscosmos State Space Corporation

Ruska svemirska letelica za snabdevanje Progres MS-21, koja se zbog oštećenja iskrcala sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), zapalila se po povratku na Zemlju i srušlila u Tihi okean.

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da je letelica izašla iz orbite i ušla u fazu spuštanja na Zemlju, ali se pri ulasku u atmosferu zapalila i srušila u okean, prenosi TASS.

"Delovi letelice koji nisu izgoreli pali su u izolovani deo Tihog okeana i potonuli", navodi se u saopštenju korporacije na Telegramu.

Šef Roskosmosa ranije je saopštio da su se na ISS pojavile dve anomalije u proteklih nekoliko meseci.

"Anomalie su poremećaj sistema termičke kontrole na letelici Sojuz-22 i brodu za snabdevanje Progres-21. Formirana je komisija za hitne slučajeve. Rezultat obe anomalije je isti, ali njihovi uzroci mogu biti različiti", rekao je šef Roskosmosa.
 

Na teretnoj svemirskoj letelici Progres MS-21 detektovano je curenje rashladne tečnosti 11. februara dok se pripremala da se iskrca sa ISS.

Na svemirskoj letelici za prevoz posade Sojuz MS-22 kvar je detektovan 15. decembra kada je nakon udara mikrometeorita iz jedne od komora počela da curi rashladna tečnost što je dovelo do više temperature u kabini.

Roskosmos nakon analize kvara saopštio je da će lansirati drugu letelicu, Sojuz-23 koja će tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) vratiti na Zemlju.

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i astronaut NASA-e Frenk Rubio stigli su u ISS koja orbitira oko Zemlje u septembru letelicom Sojuz MS-22 i trebalo je da se njome vrate kada budu završili misiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program
Crna Gora

Najavio Abazović

26.01.2023. 13:28

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve