Svet
22.01.2023. 17:40
Beta

Strazbur

Tenzije između Prištine i Beograda tema na zasedanju Saveta Evrope

savet-evrope-2.jpg

Najnovije tenzije između Prištine i Beograda jedna su od tema o kojoj će se raspravljati na redovnom zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koje počinje u ponedeljak u Strazburu.

Glavna tema zasedanja koje će biti održano od 23. do 27. januara biće posledice ruske agresije na Ukrajinu s aspekta prava i ljudskih prava, uz učešće šefice ukrajinskog Centra za građanske slobode i dobitnice Nobelove nagrade za mir Oleksandre Matvijčuk, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

"Hitna debata" o posledicama ruske ageresije na Ukrajinu kao i rasprava o tenzijama između Prištine i Beograda pod stavkom "aktuelna pitanja" naknadno su predložene za dnevni red zimskog zasedanja PSSE koji poslanici treba da potvrde na početku zasedanja.

Prvog dana zasedanja biće izabrani i predsednik i potpredsednici PSSE.

Tokom zasedanja biće predstavljen predlog PSSE o četvrtom Samitu šefova država i vlada Saveta Evrope koji će biti održan 16. i 17. maja u Rejkjaviku.

Parlamentarcima zemalja SE obratiće se premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, kao i generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U fokusu jednonedeljne sesije naći će se borba protiv nasilja nad ženama sa debatom o seksualnom nasilju tokom sukoba i zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojkama i o iznalaženju rešenja za bračno zatočeništvo.

Ostale teme na dnevnom redu uključuju uticaj oružanih sukoba na životnu sredinu, problem borca koji se vraćaju sa stranih ratišta i njihovih porodica, kao i etičke, kulturne i obrazovne izazove aplikacija za praćenje kontakata, najavljeno je u Strazburu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić posle teškog sastanka brine zbog jednog važnog pitanja
1

"Čuva i štiti Srbiju"

20.01.2023. 18:21

Vučić posle teškog sastanka brine zbog jednog važnog pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve