Svet
10.09.2022. 15:40
Beta-AP

Velika Britanija

Premijerka Tras se zaklela na vernost kralju Čarlsu Trećem

1
Izvor: Beta / POOL PA / Kirsty O'Connor

Premijerka Liz Tras i visoki predstavnici britanskih vlasti položili su u subotu zakletvu vernosti kralju Čarlsu Trećem u donjem domu britanskog Parlamenta.

Prvi je položio zakletvu predsednik donjeg doma Lindzi Hojl navodeći da se zaklinje na odanost kralju i njegovim naslednicima, posle njega su to učinili i poslanici koji su najduže u parlamentu, a zatim i premijerka.

Svi poslanici polažu zakletvu odanosti monarhu kada su izabrani. Ponavljanje zakletve kada se promeni monarh nije zakonska obaveza ali svih 650 poslanika Parlamenta će imati priliku da ponovo polože zakletvu narednih dana, ako to budu želeli.

Kralj Čarls Treći zvanično je u subotu proglašen suverenom posle smrti svoje majke Elizabete Druge. Čarls je automatski postao kralj kada je njegova majka kraljica Elizabeta Druga umrla u četvrtak, ali ceremonija proglašenja je ključni ustavni i ceremonijalni korak kojim se novi monarh predstavlja zemlji.

Redovni rad parlamenta suspendovan je tokom perioda žalosti za kraljicom. Donji dom, ili Dom komuna, održava sednicu danas da bi poslanici mogli da odaju počast preminuloj kraljici. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čarls Treći zvanično proglašen za kralja (FOTO)
1

Velika Britanija

10.09.2022. 12:46

Čarls Treći zvanično proglašen za kralja (FOTO)

Kralj Čarls Treći zvanično je proglašen za britanskog monarha na tradicionalnoj ceremoniji u subotu, koja je prvi put prenošena uživo.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve