PRVI PUT OD 1962: Iran traži finansijsku pomoć MMF-a za borbu protiv korone

PRVI PUT OD 1962: Iran traži finansijsku pomoć MMF-a za borbu protiv korone

EPA-EFE/RAJAT GUPTA


Iran je zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hitnu finansijsku podršku, prvi put od 1962. godine, za borbu protiv epidemije koronavirusa koja je teško pogodila tu zemlju, saopštio je ministar spoljnih poslova Mohamed DŽavad Zarif.

Direktorka MMF-a, Kristalina Georgieva, “izjavila je da će zemlje pogođene virusom Covid-19 biti podržane putem Instrumenta ubrzanog finansiranja (RFI)”, napisao je Zarif na svom postu na Tviteru.

Dodao je da je Centralna banka Irana “odmah zatražila pristup tim sredstrvima”, prenosi Rojters.

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Šef iranske Centralne banke Abdolnaser Hemati napisao je na svojoj Instagram stranici da je “u pismu upućenom šefici MMF-a zatražio pet milijardi američkih dolara iz fonda za vanredne situacije RFI radi pomoći našoj borbi protiv koronavirusa”.

Eskalirajuća epidemija u Iranu, najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, usmrtila je 429 ljudi, a zarazila 10.075 osoba.

Štete od epidemije trpe i iranska preduzeća a svakako će biti pogođen i nenaftni izvoz zemlje, jer su mnoge susedne države i trgovinski partneri zatvorili svoje granice.

Iransku ekonomiju već su urušile američke sankcije koje ograničavaju izvoz nafte i gasa iz te zemlje, ključnih stavki za državnu kasu.

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Teheran krivi Sjedinjene Države da njihovom politikom “maksimalnog pritiska” ograničava iranske mogućnosti da efikasno reaguju na epidemiju.

U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, Zarif je ponovio zahtev Irana za ukidanjem američkih sankcija, preneli su iranski mediji.

Američki zvaničnici su izjavili da na meti sankcija nisu lekove za Iran, a državni sekretar SAD-a Majk Pompeo je prošlog meseca rekao da su Sjedinjene Države ponudile da pomognu Teheranu u rešavanju situacije s epidemijom. Iran je tu odbacio ponudu kao smešnu, prenosi Rojters.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar