Svet
01.03.2022. 14:15
Beta

Ocenjuje Janez Janša

"Putin se preračunao, ovaj rat više ne može dobiti"

Vladimir Putin 1.3.2022.
Izvor: EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da će do stvarnih pregovora između Kijeva i Moskve doći tek kada se postigne prekid vatre, što se trenutno, s obzirom na pozicije obe strane, čini "svetlosnim godinama daleko", ali je ocenio kako ruski predsednik Vladimir Putin ovaj rat više ne može dobiti.

"To nisu bili stvarni pregovori nego 'opipavanje', do ozbiljnih pregovora doći će kad se postigne prekid vatre, kad oružje barem privremeno utihne", kazao je Janša u razgovoru za Slovenačku televiziju, komentarišući prve razgovore dve strane na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Dodao je kako zbog otpora Ukrajine, ali i reakcije međunarodne zajednice, šanse za to jačaju svakim danom, te da Putin "ovaj rat više ne može dobiti".

Putin je planirajući napad na Ukrajinu, po Janšinim rečima, napravio dve "strateške greške", prvu, jer je računao da će "Ukrajina pasti za nekoliko dana", a drugu, jer nije računao na odlučniji stav EU-a i NATO saveza, smatrajući da moguće sankcije zbog intervencije ruske vojske neće biti jače od onih koje su mu uvedene nakon intervencije u Gruziji i aneksije Krima.

Ovaj put je bilo drukčije i Putin ovaj rat više ne može dobiti, kazao je slovenački premijer.

Putinova Rusija po njegovim riječima nije bila pripremljena na ovakav rat, zato svaki dan koji Ukrajina izdrži povećava mogućnost da dodje do prekida vatre i nekih ozbiljnih pregovora.

"Ove sankcije Rusija ne može izdržati, a da je to u strateškom smislu potpuno ne promeni, a sankcije najviše pogađaju Putinov unutarnji krug, odnosno oligarhe, koji predstavljaju glavni Putinov oslonac. Oni se polako okreću od Putina, a kad će to imati učinak, videće se", naveo je Janša.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Srbiju
Izbeglice iz Ukrajine

Radoš Đurović

28.02.2022. 11:26

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Srbiju

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović kaže da su prve izbeglice iz Ukrajjine već počele da dolaze u Srbiju, za sada, uglavnom kod svoje rodbine i prijatelja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve