Svet
23.02.2023. 09:45
Beta

Pomorski manevri

Rusija o tome da li će testirati hipersonične rakete "Cirkon"

1
Izvor: BETA/ AP / Nardus Engelbrecht

Ruska vojska je u sredu demantovala izveštaje da planira testiranje svog novog hipersoničnog projektila "Cirkon" tokom pomorskim manevara nadomak obale Južne Afrike koji su zakazani za petak, 24. februar, na dan godišnjice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Kina će takođe učestvovati u tim manevrima u Indijskom okeanu, koji se održavaju dok su se odnosi Rusije i Zapada ohladili do najniže tačke od završetka Hladnog rata, a odnosi Kine i SAD su u velikim iskušenjima.

Dok se ruski i kineski bojni brodovi pripremaju u Južnoj Africi za zajedničke manevre, predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je najvišeg kineskog zvaničnika za spoljnu politiku u Kremlju.

Ruske namere u vezi s manevrima pod budnom su pažnjom jer u njima učestvuje i fregata "Admiral Gorškov" opremljena hipersoničnim projektilima, a i s nje su ranije i testirani.

Fregata je prošle sedmice uplovila u luku Kejptaun, označena slovima "Z" i "V" kojima su, kao "patriotskim simbolom", označene ruske trupe u Ukrajini.

Rusija tvrdi da projektili "Cirkon" mogu probiti svaki antiraketni sistem jer lete zapanjujućom brzinom od 11.265 kilometara na sat - oko devet puta brže od zvuka. Imaju navodno domet od preko 1.000 kilometara i namenjeni su napadima ciljeve na kopnu i moru.

Iako je Putin poslao "Admirala Gorškova" na preko-okeansko putovanje kako bi pokazao silu dok tenzije sa Zapadom eskaliraju u Ukrajini, ruski kapetan mornarice u Južnoj Africi, Oleg Gladki, rekao je da će se vežbe fokusirati na bezbednost plovidbe, uključujući borbu protiv pirata, a famozni "Cirkoni" neće biti ispaljivani.

U manevrima će učestovati "Admiral Gorškov", jedan ruski tanker za naftu, tri kineska broda - razarač, fregata i pomoćni brod, kao i jedna južnoafrička fregata, saopštila je prošle sedmice južnoafrička vojska.

Ambasadorka Ukrajine u Južnoj Africi, Ljubov Abravitova, kritikovala je što će vežba biti baš na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

Kina, Rusija i Južna Afrika, u bloku ekonomija u razvoju BRIKS, i ranije su izvodile zajedničke pomorske vežbe.

Ruski "brod koji je doplovio do obala Južne Afrike u suštini je doneo deo rata toj mirnoj zemlji jer ima slova 'Z' i 'V' koja (Rusi) imaju kao oznaku na svojoj vojnoj opremi dok bombarduju ukrajinske gradove", rekla je Abravitova za AP.

Prošle nedelje je pored "Admirala Gorškov" u znak protesta u luku Kejptauna uplovila mala jedrilica s zastavom Ukrajine, a grupa demonstranata okupila se u sredu ispred Ambasade Rusije u glavnom južnoafričkom gradu Pretoriji i kritikovala i dolazak ruskih ratnih brodova i odluku Južne Afrike da im bude domaćin.

Jedan demonstrant je držao plakat na kojem je pisalo: "NE IGRAJTE se s nasilnicima".

Južna Afrika, ključni partner Zapada u Africi, na udaru je kritika zbog održavanja pomorske vežbe, ali se brani da je ona bila planirana pre dve godine, mnogo pre ruske invazije na Ukrajinu.

Vežba će se održati oko lučkog grada u Indijskom okeanu, Darbana, i Zaliva Ričards. Pristup medijima je ograničen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve