Svet
21.09.2022. 15:13
Beta

"Kuda bez pasoša"

Rusija posle vesti o mobilizaciji: Rasprodate avio-karte!

rusija, moskva, 21. 9. 2022.
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Posle naredbe predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, avionske karte za mnoge pravce su skoro rasprodate, a za termine koji su ostali slobodni cene su vrtoglavo povećane.

Na pojedinim ruskim portalima, koji su proglašeni za strane agente, pojavile su se informacije gde Rusi sa ili bez pasoša mogu da otputuju, ukoliko uspeju.

Portal Meduza tako u informaciji "Kuda bežati ako nemate pasoš" navodi, između ostalog, Belorusiju uz napomenu da se "ne zaborave rizici prebivanja u toj zemlji".

Među zemljama za koje Rusima ne treba viza su Crna Gora i Srbija.

Pitanje je, međutim, da li oni koji hitno žele da napuste Rusiju to i mogu učiniti, jer rezervistima može biti zabranjeno da napuste Rusiju - nakon što dobiju poziv.

Direktno, ukaz Vladimira Putina ne ograničava pravo rezervista da napuste Rusiju, rekao je šef Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov. Ovakva ograničenja su na snazi od trenutka kada lica koja su podvrgnuta delimičnoj mobilizaciji dobiju poziv, rekao je za RIA Novosti Kiril Kabanov, član Saveta za ljudsa prava.

Takva ograničenja za lica koja su registrovana u vojsci predviđena su zakonom "O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji", koji zabranjuje "napuštanje mesta prebivališta bez dozvole vojnih komesarijata". 

Kartapolov rekao je da ne savetuje ljudima koji su podložni delimičnoj mobilizaciji da "odlaze u odmarališta u Turskoj".

"Opustite se u odmaralištima Krima i Krasnodarske teritorije", rekao je on. Prema Kartapolovu, pre nego što dobiju poziv, ljudi mogu da se kreću po zemlji, "ali je bolje da se to ne radi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve