Svet
17.06.2022. 12:15
BETA-AFP

"Amadea"

Ruska superjahta stigla na Havaje, ali pod američkom zastavom

1
Izvor: BETA/AP / Audrey McAvoy

Superjahta u ruskom vlasništvu koju su zaplenile SAD stigla je u luku u Honolulu ploveći pod američkom zastavom.

SAD su prošle nedelje dobile pravnu bitku na Fidžiju da mogu da uzmu brod vredan 325 miliona dolara i da ga odvezu do Havaja.

Američki Federalni istražni biro (FBI) povezao je brod "Amadea" sa ruskim oligarhom Sulejmanom Kerimovim. SAD su navele da je Kerimov prošle godine tajno kupio brod koji je plovio pod zastavom Kajmanskih ostrva kroz različite paravane kompanije.

Brod je postao meta štaba Kleptokepčer (KleptoCapture) pokrenutog u martu da se zapleni imovina ruskih oligarha kako bi se izvršiio pritisak na Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

FBI je naveo da su radeći po nalogu za pretres u Fidžiju pronađeni imejlovi koji su pokazali da su deca Kerimova bila na brodu ove godine i da je posada koristila kodirana imena - GO za Kerimova, G1 za njegovu suprugu, G2 za ćerku i tako dalje.

Brod dug 106 metara, dužine fudbalskog terena, ima bazen za jastoge, ručno oslikan klavir, bazen i veliki heliodrom.

Advokat Fejzal Hanif koji predstavlja kompaniju "Milermarin Investments", vlasnika plovila na papiru, naveo je da je vlasnik neki drugi bogati Rus koji nije pod sankcijama kao Kerimov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU uvodi šesti paket sankcija Rusiji. Šta to znači?
Russia Ukraine War Europe

Rat u Ukrajini

31.05.2022. 09:33

EU uvodi šesti paket sankcija Rusiji. Šta to znači?

Evropska unija dogovorila je novi, šesti paket sankcija kojima se zabranjuje uvoz nafte iz Rusije, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve